Centrul de presă

Participarea României la lucrările Conferinței Anuale de Implementare a Dimensiunii Umane a OSCE

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
18.09.2019

În perioada 16 – 27 septembrie 2019 se desfășoară, la Varșovia, Reuniunea Anuală a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) privind Implementarea Dimensiunii Umane (HDIM). Reuniunea Anuală de Implementare a Dimensiunii Umane a OSCE reprezintă o platformă unică în Europa care reunește aproximativ 1.500 de reprezentanți ai statelor participante OSCE și ai societății civile, promotori ai drepturilor omului, experți, alte organizații internaționale și mass-media. România participă în mod activ la dezbaterile anuale, în concordanță cu poziţia constantă de susținere a Dimensiunii Umane a OSCE şi a instituţiilor autonome ale Organizaţiei.

În marja HDIM, marți, 17 septembrie 2019, Misiunea Permanentă a României la OSCE, împreună cu Delegaţia Permanentă a Finlandei, Reprezentantul OSCE pentru Libertatea Media (RFoM) şi Biroul pentru Instituții Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR) au organizat evenimentul “Building resilience in order to overcome vulnerabilities generated by the misuse of information in democratic societies”. Reprezentantul OSCE pentru Libertatea Media, Harlem Désir, a participat în calitate de vorbitor principal. România a organizat acest eveniment, având ca punct de plecare lecțiile învățate pe durata exercitării Președinției Consiliului UE în primul semestru al anului 2019 în ceea ce privește combaterea dezinformării.

Evenimentul a prilejuit un schimb substanțial de idei privind dezinformarea, manipularea spațiilor publice, amenințările hibride, discursul urii – fenomene care afectează societățile democratice și procesele de luare a deciziilor. Un accent deosebit a fost pus în cadrul discuțiilor pe infrastructura tehnologică de amplificare a dezinformării și pe evoluția tehnologiilor de manipulare a conținutului digital. De asemenea, vorbitorii au subliniat faptul că unul dintre efectele negative ale dezinformării îl reprezintă erodarea încrederii în instituțiile și procesele democratice.

La eveniment au participat reprezentanți ai societății civile și ai statelor participante OSCE, fiind un bun prilej de a aprofunda dezbaterea pe tema libertăţii de exprimare, libertăţii presei şi dreptului la informare.