Centrul de presă

Primirea de către Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a Ambasadorului Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România, Andrew Noble

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
25.09.2019

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a avut astăzi, 25 septembrie 2019, o întrevedere cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România, Andrew Noble.

Oficialul român a precizat că România acordă o atenție deosebită monitorizării cât mai cuprinzătoare a implementării sistemului de înregistrare pentru obținerea noului statut, dobândit deja de aproximativ 189.000 de români din Regatul Unit,  pentru a se asigura că toți cetățenii noștri vor beneficia în continuare de aceleași drepturi ca în prezent. George Ciamba a reiterat necesitatea adoptării tuturor măsurilor care se impun, în vederea evitării sincopelor și garantării accesului nemijlocit la acest sistem, pentru toate categoriile de cetățeni.

De asemenea, discuțiile s-au concentrat pe tema drepturilor cetățenilor români și britanici, în contextul generat de procesul de retragere a Marii Britanii din Uniune. Cei doi demnitari au reconfirmat angajamentele asumate de Guvernul României și de Regatul Unit privind salvgardarea, pe bază de reciprocitate, a statutului dobândit de cetățenii europeni și britanici, indiferent de scenariul care se va concretiza în perioada următoare.

În acest context, Ministrul George Ciamba a arătat că pregătirile la nivel legislativ pe acest palier au intrat în etapa finală, evidențiind totodată abordarea generoasă a Executivului român care urmărește protejarea drepturilor cetățenilor britanici din România, în orice circumstanțe, dovadă a aprecierii pentru contribuția acestora în societatea românească.

Discuția a prilejuit un schimb de opinii substanțial cu privire la cele mai recente evoluții înregistrate în procesul Brexit, precum și la calendarul din perioada următoare, în perspectiva reuniunii Consiliului European din luna octombrie.

Demnitarul român a reiterat interesul pentru o retragere ordonată a Marii Britanii din Uniunea Europeană, în baza Acordului negociat, care reprezintă un compromis sustenabil, în favoarea ambelor părți. Ministrul a salutat noua dinamică a discuțiilor privind eventualele soluții care ar putea înlocui mecanismul backstop, însă a precizat că acestea trebuie să îndeplinească toate obiectivele Acordului de retragere. În acest context, a precizat că România sprijină eforturile echipei de negociere a UE privind continuarea dialogului cu partea britanică, în încercarea de a identifica propuneri viabile care să permită avansarea procesului.
 

Informații utile:

Pentru a beneficia în continuare de drepturile de care se bucură în prezent, este necesar ca toți cetățenii români care locuiesc în Marea Britanie să se înregistreze și să obțină așa numitul statut special – settled/pre-settled status, de preferință cât mai curând posibil. Până acum s-au înregistrat aproximativ 189.000 de cetățeni români, fiind a doua cea mai numeroasă comunitate care a depus cereri pentru noul statut.

După data retragerii, cetățenii români care nu locuiesc în Marea Britanie vor putea intra în continuare fără viză în Marea Britanie, cu pașaportul sau cartea de identitate, pentru vizite scurte, de până la trei luni.

Misiunile diplomatice și consulare ale României din Marea Britanie desfășoară în mod regulat campanii de informare, atât în mediul online cât și în diferite orașe britanice pentru cetățenii români aflați în Regat. Pagina web a Ambasadei României la Londra (londra.mae.ro) oferă informații detaliate și actualizate cu privire la procedurile necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice