Centrul de presă

Participarea Ministrului afacerilor externe, Ramona N. Mănescu, la reuniunea extraordinară a Consiliului Guvernator al Comunităţii Democraţiilor

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
27.09.2019

Ministrul afacerilor externe, Ramona-Nicole Mănescu, a participat, la 26 septembrie 2019, la Reuniunea extraordinară a Consiliului Guvernator al Comunităţii Democraţiilor, desfăşurată în marja segmentului de dezbateri generale la nivel înalt al Adunării Generale ONU. Evenimentul marchează debutul preşedinţiei române a Comunităţii Democraţiilor, for inter-guvernamental de vocaţie mondială care acordă o atenţie deosebită principiilor şi valorilor democratice.

În intervenţia sa, Ministrul afacerilor externe, Ramona-Nicole Mănescu, s-a referit la experienţa României în procesul de consolidare a democraţiei iniţiat după 1989 și a apreciat întărirea profilului ţării noastre drept democraţie stabilă şi predictibilă, care respectă şi promovează drepturile omului şi statul de drept. Totodată, s-a referit la proiectele pe care România le va derula pe parcursul celor doi ani în care se va afla în fruntea Comunităţii Democraţiilor, subscrise următoarelor teme majore: implicarea tinerilor în procesul decizional democratic și dezvoltarea durabilă drept singura cale pentru îmbunătăţirea standardelor de calitate a vieţii.

Ministrul român al afacerilor externe a anunţat, de asemenea, organizarea în România, în iunie 2020, a unei reuniuni ministeriale a Comunităţii Democraţiilor, pentru a marca 20 de ani de la semnarea documentului fondator al prestigiosului for, Documentul de la Varşovia.
 

Informații suplimentare

Comunitatea Democrațiilor este o structură inter-guvernamentală, de anvergură globală, care are ca obiective promovarea unor societăți pașnice și incluzive pentru o dezvoltare durabilă, accesul la justiție pentru toți și crearea unor instituții eficiente, responsabile și incluzive la toate nivelurile.

România se numără printre cele 106 state membre ONU care au semnat Declarația de la Varșovia - documentul fondator al Comunității Democrațiilor (CoD). România a preluat, la 15 septembrie 2019, de la Polonia, preşedinţia Comunităţii Democraţiilor, pe care o va exercita până la 15 septembrie 2021.