Centrul de presă

Întrevederea Ministrului afacerilor externe, Ramona N. Mănescu, cu Înaltul Comisar ONU pentru refugiați, Filippo Grandi

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
27.09.2019

Ministrul afacerilor externe, Ramona-Nicole Mănescu, a avut, la data de 26 septembrie 2019, o întrevedere cu Înaltul Comisar ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi, în marja segmentului de nivel înalt al celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, care a avut loc la New York.

Ministrul român de externe a exprimat apreciere față de eforturile Înaltului Comisar de mobilizare a comunității internaționale în vederea identificării de soluții durabile pentru gestionarea fluxurilor de refugiați, precum și pentru cooperarea excelentă pe care Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați (UNHCR) o are cu țara noastră.

În ceea ce privește angajamentul României pentru asigurarea protecției refugiaților, în calitate de stat donator emergent și promotor al agendei umanitare, șefa diplomației române a arătat că România a contribuit constant la eforturile întreprinse la nivel european și internațional pentru gestionarea situației refugiaților. A menționat, în acest sens, activitatea Centrului de Tranzit în Regim de Urgență de la Timișoara care, în cei 11 ani de la înființare, a oferit asistență continuă pentru refugiați.

Înaltul Comisar pentru Refugiați, Filippo Grandi, și-a exprimat gratitudinea și a mulțumit pentru cooperarea exemplară cu țara noastră legată de Centrul de la Timișoara, primul de acest fel din lume și care se bucură de vizibilitate la nivel internațional. A fost abordată și organizarea, în premieră, în perioada 17-18 decembrie 2019, la Geneva, a Forumului Global pentru Refugiați, la un an de la adoptarea Compactului Global privind Refugiații, care va oferi un prilej unic pentru mobilizarea angajamentelor/contribuțiilor, la nivel internațional, pentru îndeplinirea obiectivelor Compactului.

Cei doi înalți oficiali au făcut un schimb de opinii asupra dosarului migrației la nivelul Uniunii Europene. În acest context, Ministrul afacerilor externe l-a asigurat pe Înaltul Comisar pentru Refugiați că România va continua să susțină importanța dimensiunii externe a migrației, cu accent pe combaterea la sursă a cauzelor migrației ilegale. La rândul său, Înaltul Comisar ONU a apreciat aportul României în cadrul eforturilor de solidaritate și partajare a responsabilității la nivel european.