Centrul de presă

Intâlnirea Ministrului afacerilor externe, Ramona N. Mănescu, cu reprezentanţii organizaţiilor evreieşti americane

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
29.09.2019

Ministrul afacerilor externe, Ramona-Nicole Mănescu, a avut o serie de întâlniri cu principalele organizaţii evreieşti americane, vineri 27 septembrie, la sediul Misiunii Permanente a României la ONU. La discuţii au participat lideri ai American Jewish Committee (AJC), B’nai B’rith, Conference of Presidents of Major American Jewish Organizations, National Coalition Supporting Eurasian Jewry (NCSEJ), Anti-Defamation League (ADL) şi World Jewish Restitution Organization.

Toţi reprezentanţii organizaţiilor prezente şi-au exprimat aprecierea pentru prietenia cu România, pentru parteneriatul dintre ţara noastră şi statul Israel şi mai ales rolul de lider în combaterea anti-semitismului pe care România şi l-a asumat şi pe care îl exercită cu succes. Eforturile României în sprijinirea comunităţii evreieşti, inclusiv în materie de legislaţie, contribuţia ţării noastre la adoptarea definiţiei de lucru a antisemitismului, precum şi susţinerea României faţă de Israel în momente cheie sunt bine cunoscute şi au condus la o relaţie foarte strânsă între cele două părţi.

Pe acest fond, discuţia a fost una deschisă şi de substanţă, iar pe agendă s-au aflat teme politice precum situaţia din Orientul Mijlociu, inclusiv evoluţiile în raport cu Iranul, mai ales după ce Statele Unite au părăsit JCPOA, desemnarea Hezbollah în întregime ca organizaţie teroristă, teme legate de combaterea anti-semitismului, precum şi măsuri pentru compensarea supravieţuitorilor Holocaustului şi restituirea proprietăţilor.

Ministrul afacerilor externe a răspuns punctual subiectelor ridicate de interlocutori şi a prezentat, de asemenea, priorităţile României. Părţile au convenit să continue dialogul şi sprijinul reciproc pe temele de interes comun.