Centrul de presă

Participarea Ministrului afacerilor externe, Ramona N. Mănescu, la ceremonia de deschidere a Festivalului Internațional de Arte EUROPALIA

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
01.10.2019

Ministrul afacerilor externe, Ramona-Nicole Mănescu, a participat astăzi, 1 octombrie, în cadrul delegaţiei conduse de Preşedintele României, Klaus Iohannis, la ceremonia de deschidere a celei de-a XXVII-a ediții a Festivalului Internațional de Arte EUROPALIA, organizată la Palais des Beaux-Arts BOZAR din Bruxelles.

Festivitatea s-a desfășurat în prezența familiei regale a Regatului Belgiei. Festivalul a debutat cu vernisajul expoziției „Brâncuşi. Sublimarea formei” - cea mai importantă expoziţie dedicată sculptorului român organizată în ultimele decenii şi principalul eveniment din cadrul festivalului – urmat de concertul intitulat „Rapsodia română”, susţinut de ansamblul RaRo-SoNoRo.

În 2019, la împlinirea a 50 de ani de la lansarea festivalului, participarea României în calitate de invitat de onoare la cea mai importantă manifestare a artelor spectacolului din Regatul Belgiei are o însemnătate simbolică și dovedește importanța excepțională a rolului culturii române și a diplomației culturale în ansamblul relațiilor bilaterale româno-belgiene: „EUROPALIA ROMÂNIA 2019 reprezintă încă un alt exemplu de cooperare româno-belgiană foarte bună care depășește cadrul diplomației formale. Festivalul creează noi căi de descoperire reciprocă și cooperare comună la nivel cultural și oferă cea mai bună platformă pentru noi întâlniri între artiștii români și belgieni și între cetățenii noștri.”, a declarat Ministrul afacerilor externe în alocuțiunea sa.

 

Informații suplimentare:

Festivalul Internațional de Arte EUROPALIA, în cadrul căreia România are statut de țară invitată de onoare, este unul dintre cele mai importante festivaluri de artă din lume și este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Regatul Belgiei, organizată sub patronajul Familiei regale a Belgiei.

Festivalul EUROPALIA va avea loc pe durata a 4 luni, în perioada 2 octombrie 2019 – 2 februarie 2020, și va cuprinde o serie de evenimente multidisciplinare, precum expoziții, evenimente muzicale, literare, de dans și teatru, precum și proiecții cinematografice, conferințe, rezidențe artistice.

Participarea României la Festivalul EUROPALIA, în perioada octombrie 2019- ianuarie 2020, este asigurată de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Secretariatul General al Guvernului.

Programul complet al festivalului poate fi consultat aici: https://europalia.eu/en.