Informaţii de călătorie

Republica Croația - coduri meteo de vreme nefavorabilă

Tip: 
Atenţionare de călătorie
Data: 
02.10.2019

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau călătoresc pe teritoriul Republicii Croația că, în conformitate cu datele transmise de Institutul Hidro-Meteorologic local, începând cu data de 3 octombrie 2019, condițiile meteorologice se vor înrăutăți, caracterizate de intensificări ale vântului și precipitații intense. Autoritățile locale au emis, pentru ziua de 3 octombrie 2019, cod roșu de vânt, ce va atinge o viteză de până la 130 km/h, pentru canalul Velebit și golfurile Kvarner și Kvarnerić. Regiunile Rijeka, vestul Istriei și Dalmația se află sub avertizare meteorologică cod portocaliu de vânt puternic, iar regiunile Osijek, Zagreb, Gospić, Knin, Split și Dubrovnik se află sub avertizare meteorologică cod galben de vânt și precipitații intense, însoțite de descărcări electrice.

Autoritățile croate avertizează cu privire la posibilitatea existenței unor disfuncționalități în transportul maritim și în furnizarea energiei electrice.

Pentru informații actualizate, se recomandă consultarea paginilor de Internet ale Institutului Hidro-Meteorologic Național – https://www.meteo.hr, Automobil Clubului Croat – http://www.hak.hr/en#traffic-flow-and-road-conditions, Companiei Naţionale Croate de Căi Ferate - http://www.hznet.hr, Autorităţii Portuare Croate - http://www.portauthority.hr şi a Agenţiei Croate de Aviaţie Civilă - http://www.ccaa.hr.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește cetățenilor români că, în situații de urgență, pe teritoriul Republicii Croația pot apela numărul european unic de urgență “112”.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Zagreb: +38514677660 sau +38514610009, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanență

al misiunii diplomatice a României în Republica Croația: +38598414341.

Ministerul Afacerilor Externe  recomandă consultarea paginilor de Internet http://zagreb.mae.ro, www.meteoalarm.eu, www.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță" (http:/www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie.”