Centrul de presă

Participarea Secretarului de stat Dan Neculăescu la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
14.10.2019

Secretarul de stat Dan Neculăescu a participat astăzi, 14 octombrie 2019, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE) de la Luxemburg. Agenda reuniunii a avut ca puncte principale de discuție Siria, Turcia și evoluțiile recente din Ucraina.

Luând în considerare evoluțiile din Siria, miniştrii de externe ai Uniunii Europene au adoptat concluzii ale Consiliului, exprimând îngrijorarea față de operațiune militară turcă lansată recent în nordul țării, care crește instabilitatea în regiune și pune în pericol procesul politic. Totodată, schimbul de opinii privind Siria a confirmat sprijinul pentru procesul politic sub egida ONU, fiind salutată constituirea Comitetului Constituțional sirian și eforturile Reprezentantului Special al Secretarului General al ONU, Geir Pedersen.

Miniștrii afacerilor externe au avut o discuție în contextul noilor activități de prospecțiuni maritime ale Turciei în estul Mării Mediterane și au adoptat concluzii în acest sens. Astfel, a fost exprimată solidaritatea cu Cipru și îngrijorarea privind pericolul escaladării situației în regiune, accentuându-se importanța unei detensionări rapide a situației.

Discuția privind situația din Afganistan a fost reprogramată pentru Consiliul Afaceri Externe din 11 noiembrie 2019.

Miniștrii afacerilor externe au discutat, de asemenea, despre evoluțiile din Ucraina și au avut un schimb de opinii cu Ministrul ucrainean de externe, Vadym Prystaiko, în cadrul unui dejun de lucru. Statele membre au exprimat susținere pentru eforturile autorităților ucrainene de a consolida relațiile cu UE, precum și pentru soluționarea conflictului din estul țării. A fost reiterat interesul comun al Uniunii Europene și al statelor membre pentru avansarea procesului de reforme și implementarea Acordului de Asociere.

În intervenția sa, Secretarul de stat, Dan Neculăescu a reiterat sprijinul României pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și a punctat importanța unui dialog eficient pentru soluționarea durabilă a problemelor aflate în atenție la nivel bilateral.

În marja Consiliului Afaceri Externe, Secretarul de stat Dan Neculăescu a avut discuții bilaterale cu Ministrul afacerilor externe polonez, Jacek Czaputowicz abordând aspecte bilaterale și chestiuni de interes comun privind agenda regională.