Centrul de presă

Participarea Secretarului de stat Dan Neculăescu la sesiunea de deschidere a seminarului internațional dedicat combaterii negării și distorsionării genocidului romilor

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
15.10.2019

Secretarul de stat Dan Neculăescu a participat la deschiderea seminarului internațional dedicat combaterii negării și distorsionării genocidului romilor organizat de Auschwitz Institute for Peace and Reconciliation (AIPR) și International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA).

În intervenția sa, oficialul român a subliniat relevanța demersurilor ce vizează combaterea negării și distorsionării genocidului romilor din perspectivă regională, având în vedere paleta largă de participanți din statele Europei de Sud-Est.

De asemenea, secretarul de stat Dan Neculăescu s-a referit la proiectele comune organizate de MAE împreună cu AIPR în domeniul prevenirii genocidului și atrocităților în masă. În context, a amintit că, în baza lecțiilor învățate pe durata exercitării mandatului Președinției române a IHRA în 2016, începând cu 2017 au fost organizate o serie de evenimente dedicate pregătirii magistraților, funcționarilor publici și reprezentanților mediului academic pe tema prevenirii genocidului și atrocităților în masă.

Angajamentul autorităților române în domeniul prevenției s-a transpus prin crearea în octombrie 2018 a Rețelei Naționale pentru prevenirea genocidului și cercetarea multidisciplinare a gropilor comune, al cărei Punct Focal este asigurat de Ministerul Public. În septembrie 2019, Ministerul Afacerilor Externe a susținut organizarea a două seminarii la Iași și Cluj Napoca, ca expresie a angajamentului asumat în plan internațional cu privire la componenta de prevenție și a continuării programelor de formare a resurselor umane în acest domeniu specializat.

Secretarul de stat Dan Neculăescu a amintit că, în perioada următoare, Ministerul Afacerilor Externe organizează, la București, împreună cu AIPR și Fundația Stanley, o întâlnire a  statelor din regiunea Europei de Sud-Est pentru a avea un schimb amplu de vederi pe tema lansării unei rețele mediteraneene privind prevenirea atrocităților în masă.


Informații suplimentare:

În perioada 15-18 octombrie 2019, Auschwitz Institute for Peace and Reconciliation și International Holocaust Remembrance Alliance organizează la București un seminar internațional dedicat combaterii negării și distorsionării genocidului romilor.

Auschwitz Institute for Peace and Reconciliation (AIPR) este o organizație neguvernamentală care sprijină statele prin oferire de sprijin în domeniul educației, elaborării de politici și oferire de training în domeniul prevenirii atrocităților în masă. AIPR are birouri la New York, Buenos Aires, Kampala, Auschwitz și va deschide o filială la București.

România a deținut în 2016 Președinția română a International Holocaust Remembrance Alliance, devenind unul din actorii europeni care susțin, în mod constant și concret, proiectele care privesc cercetarea, educația și memoria Holocaustului. Pe durata mandatului Președinției române a IHRA, în mai 2016, s-a adoptat definiția de lucru a antisemitismului.