Centrul de presă

Primirea de către secretarul de stat pentru afaceri europene Iulia Matei a ambasadorului agreat al Republicii Croația, Marija Kapitanovič

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
12.11.2019

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Iulia Matei, a primit astăzi, 12 noiembrie 2019, pe ambasadorul agreat al Republicii Croația la București, Marija Kapitanovič, într-o vizită de prezentare.

Partea română a urat succes noului ambasador croat la București în îndeplinirea mandatului său. A exprimat convingerea privind continuarea colaborării strânse dintre România și Croația, pornind de la cooperarea bilaterală foarte bună dintre cele două state și interesele comune în plan regional și european. Întrevederea a prilejuit o trecere în revistă a stadiului relației bilaterale, consolidat printr-un dialog politico-diplomatic ritmic și consistent. În context, cele două părți au exprimat dorința de aprofundare a cooperării, inclusiv la nivel sectorial și economic, fiind evocată creșterea constantă a schimburilor economice bilaterale.

A fost evidențiată, totodată, buna coordonare în cadrul TRIO-ului de Președinții ale Consiliului UE (România-Finlanda-Croația), inclusiv în pregătirea Programului comun de lucru pe 18 luni. În perspectiva preluării de către Croația, în primul semestru al anului 2020, a Președinției Consiliului UE, secretarul de stat pentru afaceri europene, Iulia Matei, a subliniat importanța continuării bunei coordonări între cele două state membre, în vederea promovării intereselor comune la nivel UE şi a identificării soluțiilor adecvate de avansare a agendei europene.

De asemenea, partea română a exprimat disponibilitatea de a împărtăși din experiența dobândită de România în procesul de pregătire și exercitare a Președinției Consiliului UE, atât din punct de vedere logistic și organizatoric, cât și al programării și abordării pe fond a dosarelor.

În raport cu agenda europeană curentă, au fost abordate între altele, evoluțiile pe dosarele majore de interes, precum negocierile privind viitorul Cadru Financiar Multianual, implicațiile Brexit, politica de extindere şi evoluțiile în materie de migrațiune la nivel UE. Totodată, au fost abordate aspecte de interes comun cu privire la viitorul Pieței Unice a UE, inclusiv din perspectiva obiectului de consolidare a acesteia și a respectării drepturilor și libertăților cetățenilor UE.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice