Centrul de presă

Întrevederea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu ministrul georgian de externe, David Zalkaliani

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
20.11.2019

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut astăzi, 20 noiembrie 2019, o întrevedere cu omologul georgian, David Zalkaliani, în marja reuniunii miniștrilor de externe NATO. 

Discuțiile au vizat stadiul actual și perspectivele relațiilor bilaterale, cu accent asupra dezvoltării cooperării economice, problematicii regionale și relațiilor Georgiei cu UE și NATO.

Șeful diplomației române a exprimat satisfacția pentru nivelul foarte bun al relațiilor dintre România și Georgia și a evidențiat importanța dezvoltării în continuare a cooperării economice bilaterale, prin diversificarea relațiilor comerciale și transpunerea în proiecte concrete, inclusiv cu impact regional, cum ar fi cele în domeniul conectivității. 

Cei doi miniștri au convenit să accelereze eforturile pentru negocierea documentului de ridicare a relației bilaterale la nivelul de parteneriat strategic. 

Totodată, Bogdan Aurescu a mulțumit părții georgiene pentru implicarea sa activă în proiectul rutei de transport mărfuri Marea Neagră - Marea Caspică, inițiativă comună a României și Turkmenistanului, cu participarea Georgiei și a Republicii Azerbaidjan. A subliniat că partea română contează, și în viitor, pe sprijinul părții georgiene în demersurile vizând implementarea acestui proiect.

În planul relațiilor comerciale, a exprimat convingerea că cele două sesiuni ale Comisiei Mixte Interguvernamentale de cooperare economică și tehnico-științifică, derulate în 2017 și 2018, vor contribui la creșterea volumului comerțului bilateral și la diversificarea nomenclatorului de produse comercializate. A punctat importanța derulării cu regularitate a lucrărilor acestui format de cooperare, în paralel cu intensificarea eforturilor pentru dinamizarea contactelor la nivelul mediilor de afaceri din România și Georgia, cu utilizarea avantajelor oferite, în acest sens, de cursa aeriană directă București-Tbilisi, operată de compania Tarom. 

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat susținerea României pentru aspirațiile europene și euroatlantice ale Georgiei și a încurajat partea georgiană să continue procesul de reforme menit apropierii țării de UE și NATO. A asigurat că România va continua să sprijine activ acest proces, cu utilizarea instrumentelor disponibile atât la nivel bilateral, cât și în cadrul UE și NATO. De asemenea, a reiterat sprijinul pentru integritatea teritorială și suveranitatea Georgiei, în granițele sale recunoscute internațional.

Ministrul georgian de externe a mulțumit pentru susținerea oferită constant de țara noastră și a asigurat că relația cu UE și NATO vor continua să reprezinte priorități ale agendei de politică externă a Georgiei. De asemenea, a mulțumit pentru participarea, cu cel mai mare contingent, în cadrul Misiunii UE de Monitorizare din Georgia (EUMM). 

De asemenea, a adresat ministrului român de externe invitația de a efectua o vizită la Tbilisi în perioada următoare, invitație acceptată de ministrul român.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice