Centrul de presă

Lansare de carte la MAE: “United States of America and Romania. Diplomatic Relations 1912-1919”

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
09.02.2011

În cadrul programului Repere editoriale la MAE, a avut loc astăzi, 9 februarie, lansarea volumului „United States of America and Romania. Diplomatic Relations 1912-1919”.

La eveniment au fost prezenţi Cosmin Onisii, director MAE, prof. univ. dr. Ion Bulei, Universitatea Bucureşti, prof. univ. Mihai Retegan, Universitatea Bucureşti, Larry Watts, istoric american specialist în istoria României, prof. univ. dr. Dumitru Preda, co-autorul volumului, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, tineri diplomaţi şi reprezentanţi ai mass-media.

Referindu-se la specificul lucrării, Cosmin Onisii a menţionat că ”acest proiect editorial oferă o privire inedită, în contextul în care prezintă în exclusivitate documente care provin din Arhiva Departamentului de Stat, asupra unei perioade extrem de dinamice şi de interesante din istoria relaţiilor româno-americane.”

Cartea aduce în atenţia publicului larg informaţii despre perioada de dinainte şi la scurt timp după primul război mondial, o epocă cu extrem de mari transformări din istoria României. Un capitol separat este dedicat anului 1918 şi semnificaţiei acestuia pentru istoria românilor.

Lucrarea „United States of America and Romania. Diplomatic Relations 1912-1919” a văzut lumina tiparului în 2010, în contextul marcării a 130 de ani de relaţii diplomatice dintre România şi Statele Unite ale Americii.

Primul volum din serie privind relaţiile diplomatice române-americane a fost publicat – în urmă cu zece ani – de profesorul Dumitru Preda, împreună cu dr. Keith Hitchins, profesor de istorie la Universitatea din Illinois şi  dr. Miodrag Milin, profesor de istorie la Universitatea Tibiscus din Timişoara.


Informaţii suplimentare

Programul Repere Editoriale la MAE, demarat în anul 2008, promovează apariţiile editoriale de referinţă ale unor autori români şi străini din domeniul relaţiilor internaţionale, politică externă, istorie a diplomaţiei şi îşi propune să contribuie la crearea unui cadru de dezbatere între mediile diplomatice, academice, culturale şi ştiinţifice din România.

Programul Repere Editoriale la MAE a fost premiat în 2008 de Uniunea Editorilor din România pentru contribuţia la dezvoltarea pieţei de carte de specialitate.