Prima Pagina

Vizite şi contacte la nivel de şefi de stat şi de guvern

 • 15-17 august 2018: Vizita în România a unei delegații condusă de Devin Nunes, Președintele Comitetului Permanent pentru Intelligence din Camera Reprezentanților a SUA. Programul vizitei a cuprins întrevederi cu Președintele României, Prim-ministrul Guvernului României și conducerile SIE și SRI.
 • 19-25 iunie 2018: Vizita în SUA a viceprim-ministrului Ana Birchall. Programul vizitei a cuprins întrevederi cu Secretarul de Stat Mike Pompeo, Secretarul pentru Energie Rick Perry, Secretarul pentru Comerț Wilbur Ross, Asistentul Special Al Președintelui SUA pentru Economie și Finanțe Mathew Haarsager, Asistentul Special al Președintelui SUA pentru Energie și Mediu Preston Wells Grifithh III, Asistentul pentru Europa și NATO al Secretarului pentru Apărare Thomas Goffus, Senatorul Orin Hatch și Reprezentantul Mike Rogers.
 • 18-19 iunie 2018: Vizita în România a Asistentului pentru Europa și Eurasia al Secretarului de Stat al SUA, Wess Mitchell. Programul vizitei a cuprins întrevederi cu Președintele României, Președintele Camerei Deputaților, Viceprim-ministrul pentru Parteneriatele Strategice ale României și Ministrul Afacerilor Externe, și participarea la Reuniunea anuală de Dialog Strategic România-SUA la nivel politic, la București.
 • 7 octombrie 2017: Vizita în România a unei delegații a Congresului SUA condusă de rep. Mike Turner. Programul vizitei a cuprins întrevederi cu Președintele Camerei Deputaților Liviu Dragnea, Prim-ministrul Guvernului României  Mihai Tudose și Ministrului Apărării Naționale Mihai Fifor.
 • 5-9 iunie 2017: Vizita în SUA a Președintelui României Klaus Iohannis. Programul vizitei a cuprins: întrevederi cu președintele SUA Donald Trump, secretarul de stat Rex Tillerson, directorul CIA Mike Pompeo, președintele pro-tempore al Senatului SUA Orin Hatch.
 • 22 septembrie 2016- Prim-ministrul Dacian Cioloș a avut o întrevedere cu reprezentanți ai mediilor de afaceri americane în marja AG ONU de la New York.
 • 7-8 august 2016: O delegație de congressmani condusă de rep. Devin G. Nunes (R, California), președintele Comitetului permanent pentru intelligence al Camerei Reprezentanților a SUA, a efectuat o vizită la București. Programul vizitei a cuprins o întrevedere cu președintele României, Klaus Iohannis.
 • 21 – 22 iulie 2016: O delegație de congressmani condusă de rep. Jason Chaffez (R, Utah), președintele Comitetului pentru control şi reformă guvernamentală al Camerei Reprezentanților a SUA a efectuat o vizită în România. Vizita a cuprins întrevederi cu președintele României, Klaus Iohannis, președintele Camerei deputaților a României, Florin Iordache, prim-ministrul Guvernului României, Dacian Cioloș, secretarul de stat pentru afaceri strategice din MAE, Dan Neculăescu, și secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare din MApN, Ştefan Tinca, și o vizită la Baza militară de la Deveselu.
 • 25 mai 2016 - Președintele Centrului Brent Scowcroft pentru securitate internațională din cadrul Consiliului Atlantic al Statelor Unite (ACUS), generalul (r) James L. Jones, a efectuat o vizită în România. Programul vizitei a cuprins întrevederi cu președintele Klaus Iohannis, ministrul apărării naționale Mihnea Motoc și secretarul de stat din MAE Daniel Ioniță.
 • 22-25 mai 2016– Prim-ministrul Guvernului României, Dacian Cioloș, a efectuat o vizită de lucru în SUA. Programul vizitei a cuprins întrevederi cu vicepreședintele SUA, Joseph Biden, secretarul pentru comerț, Penny Pritzker, secretarul pentru energie, Ernest Moniz, secretarul pentru agricultură, Thomas Vilsack, președintele și CEO al Ford Motor Company, Mark Fields, reprezentanți ai unor companii din Statul Michigan și reprezentanți ai companiilor AMRO, precum și participarea la o masă rotundă la Atlantic Council of the United States și un dineu de lucru cu copreședintele Congrassional Romania Caucus, rep. Michael Turner, și foști ambasadori ai SUA în România.
 • 19 mai 2016 - Președintele României, Klaus Iohannis, și prim-ministrul Guvernului României, Dacian Cioloș, au avut întrevederi cu directorul adjunct al CIA, David Cohen.
 • 11-12 mai 2016- Adjunctul secretarului apărării, Robert Work, a efectuat o vizită în România. Robert Work a fost însoțit de asistentul pentru controlul armamentelor, verificare și conformitate al secretarului de stat al SUA, Frank Rose. Programul vizitei a inclus întrevederi cu președintele României, Klaus Iohannis, ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, și ministrul apărării naționale, Mihnea Motoc, precum și participarea la ceremonia de certificare a capacității operaționale a sistemului antirachetă din Baza militară de la Deveselu.
 • 7-8 mai 2016- Secretarul de stat adjunct al SUA, Anthony Blinken, a efectuat o vizită în România. Antony Blinken a fost însoțit de asistentul pentru afaceri europene și eurasiatice al secretarului de stat al SUA, Hoyt Yee. Programul vizitei a cuprins întrevederi cu președintele României, Klaus Iohannis, prim-ministrul Guvernului României, Dacian Cioloș, ministrul afacerilor externe Lazăr Comănescu, ministrul părării naționale, Mihnea Motoc, precum și reprezentanți ai mediilor de afaceri și ai societății civile.
 • 31 martie 2016- Președintele României, Klaus Iohannis, a efectuat o vizită la Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington și a avut o întrevedere cu vicepreședintele Consiliului, Allan Holt, directorul Sara Bloomfield, directorul centrului pentru studii avansate, Paul Shapiro, și directorul pentru cercetări arhivistice internaționale, Radu Ioanid.
 • 18 ianuarie 2016 - Vizita în România a asistentului secretarului de stat pentru afaceri europene şi eurasiatice, Victoria Nuland. Programul vizitei oficialului american a cuprins întrevederi cu preşedintele României, Klaus Iohannis, premierul Dacian Cioloş, ministrul apărării naţionale Mihnea Motoc şi secretarul de stat pentru afaceri strategice din MAE Daniel Ioniţă.  
 • 29 septembrie 2015 - Preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut o întrevedere cu preşedintele Atlantic Council, Fred Kempe.
 • 28 septembrie 2015 - Întrevederea preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, domnul Joe Biden, la Casa Albă (Washington D.C.).
 • 25 septembrie 2015 - Preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut o întrevedere cu reprezentanţi ai unor companii americane care sunt interesate să investească în România, organizată de Consiliul Americano-Român de Afaceri (AMRO).
 • 24 septembrie 2015 - Preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut la New York o întrevedere cu reprezentanţi ai unor companii americane specializate în investiţii de capital, organizată de compania americană Franklin Templeton.
 • 2 septembrie 2015 - Preşedintele României, Klaus Iohannis, i-a primit pe reprezentanţii ExxonMobil şi OMV Petrom.
 • 28 mai 2015 - Vizita în România a unei delegaţii a Congresului Statelor Unite ale Americii, conduse de dna. Deb Fischer, preşedintele Subcomitetului pentru Ameninţări Emergente şi Capabilităţi, Subcomitetul pentru Forţe Strategice/ Comitetul pentru Forţe Armate, din cadrul Senatului SUA (Republican, Nebraska). Din delegaţie au mai făcut parte senatorii John Cornyn (Majority Whip, Republican, Texas, Comitetul pentru Afaceri Juridice, Comitetul Financiar/ Subcomitetul privind Comerţul Internaţional), Jeff Sessions (Republican, Alabama, Comitetul pentru Forţe Armate, Comitetul pentru Afaceri Juridice), John Barrasso (Republican, Wyoming, Comitetul pentru Relaţii Externe) şi Mike Conaway, membru în Camera Reprezentanţilor (Republican, Texas, Deputy Republican Whip; membru în Comitetul pentru Servicii Armate, Comitetul privind Informaţiile, preşedintele Comitetului pentru Agricultură). Programul a cuprins întrevederi cu premierul Victor Ponta şi consilierul prezidenţial Ion Oprişor.
 • 11-13 mai 2015 – Vizita în România a adjunctului secretarului Comerţului al SUA, Bruce Andrews, în fruntea unei misiuni comerciale pe dimensiunea de securitate cibernetică, cu participarea a 20 de companii (între care Lockheed Martin, Raytheon IIS, IBM, Cisco Systems, Hewlett Packard şi Oracle).  Programul vizitei a inclus întrevederi cu preşedintele României, Klaus Iohannis, prim-ministrul Victor Ponta şi ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, precum şi participarea la Summitul Regional privind Securitatea Cibernetică şi lansarea proiectului-pilot al Centrului de Inovare în Securitate Cibernetică.
 • 30-31 martie 2015 - Vizita în România a unei delegaţii a Congresului Statelor Unite ale Americii, conduse de Michael Turner, deputat republican de Ohio, co-preşedinte al Grupului de prietenie pentru România din Camera Reprezentanţilor. Din delegaţia SUA au făcut parte şi Loretta Sanchez ( deputată democrată de California, co-preşedinte al Grupului de prietenie pentru România din Camera Reprezentanţilor), şi Paul Cook (deputat republican de California). Programul a cuprins întrevederi cu preşedintele României, Klaus Iohannis, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu. 
 • 27 martie 2015 – Vizita în România a unei delegaţii a Congresului Statelor Unite ale Americii, conduse de Mac Thornberry, preşedintele Comitetului pentru Forţe Armate din cadrul Camerei Reprezentanţilor. Din delegaţia SUA au făcut parte şi Mike Rogers, preşedintele Subcomitetului pentru Forţe Strategice (republican, Alabama), Steve Knight, membru al Camerei Reprezentanţilor (republican, California), Tom MacArthur, membru al Camerei Reprezentanţilor (republican, New Jersey), Seth Moulton, membru al Camerei Reprezentanţilor (democrat, Massachussets). Programul a cuprins întrevederi cu preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta.

 

 • 3 martie 2015: Vizita directorului FBI, James Comey, în România. Programul a inclus întrevederi cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Victor Ponta.

 

 • 10-16 februarie 2015: Vizita în SUA a prim-ministrului României, Victor Ponta, axată pe dimensiunea economică a Parteneriatului Strategic. Programul a cuprins întrevederi cu secretarul comerţului, Penny Pritzker, secretarul apărării, Chuck Hagel şi directorul CIA, John Brennan, precum şi o masă rotundă pe teme economice, organizată de Consiliul de Afaceri Americano-Român (AMRO), cu participarea unor companii americane importante.
 • 14 ianuarie 2015: Vizita în România a asistentului secretarului de stat pentru afaceri europene şi euro-asiatice, Victoria Nuland, care a efectuat un turneu în Europa. Programul vizitei oficialului american a mai cuprins întrevederi cu preşedintele României, Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta, ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, precum şi întâlniri cu alţi lideri politici, reprezentanţi ai media, comunităţii de afaceri şi societăţii civile („Coaliţia pentru Dezvoltarea României”).
 • 25 noiembrie 2014: Convorbire telefonică între preşedintele ales al României, Klaus Iohannis, şi vicepreşedintele SUA, Joe Biden, în cursul căreia oficialul american a adresat felicitări pentru alegerea în funcţie şi a salutat contribuţia României la NATO, sprijinul acordat Ucrainei şi combaterii ISIL.
 • 22 octombrie 2014: Convorbire telefonică între prim-ministrul României, Victor Ponta, şi vicepreşedintele SUA, Joe Biden. Au fost discutate aspecte referitoare la modalităţile de dezvoltare a Parteneriatului Strategic, fiind abordate, în cadrul dimensiunii politico-militare şi de securitate, teme actuale ale agendei de securitate internaţionale (situaţia din Afganistan şi pregătirea Misiunii "Resolute Support" a NATO, care va înlocui Misiunea ISAF începând cu anul 2015).
 • 26 septembrie 2014: Vizita prim-ministrului României la Houston
 • 24-25 septembrie 2014: Vizita prim-ministrului României în SUA, pentru participarea la cea de-a 69-a ediţie a AG ONU (New York şi Houston). Dimensiunea bilaterală a segmentului New York a inclus o întâlnire a prim-ministrului României cu Victoria Nuland, asistent al secretarului de stat pentru afaceri europene şi eurasiatice, o întrevedere cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti, funcţionari români din cadrul ONU, şefi ai misiunilor diplomatice şi consulare româneşti de pe teritoriul SUA şi vizitarea sediului renovat al Consulatului General New York.
 • 15 august 2014: Convorbire telefonică a preşedintelui României, Traian Băsescu, cu vicepreşedintele SUA, Joe Biden.
 • 5 iunie 2014: Vizita în România a secretarului apărării, Chuck Hagel. A avut întrevederi cu prim-ministrul României, Victor Ponta, şi ministrul apărării, Mircea Duşa.
 • 3 iunie 2014: Participarea preşedintelui României, Traian Băsescu, la dejunul de lucru oferit de preşedintele SUA, Barack Obama, şi preşedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski, în cadrul ceremoniilor dedicate sărbătoririi a 25 de ani de libertate în Republica Polonă.
 • 20-21 mai 2014: Vizita oficială în România a vicepreşedintelui SUA, Joe Biden. Programul vizitei a inclus întrevederi cu preşedintele României, Traian Băsescu, şi cu prim-ministrul României, Victor Ponta, şi un discurs susţinut la Palatul Cotroceni, în prezenţa unui auditoriu format din politicieni, oficiali, studenţi şi reprezentanţi ai societăţii civile.
 • 24 martie 2014: Întrevederea preşedintelui României, Traian Băsescu, cu preşedintele SUA, Barack Obama, în marja participării celor doi şefi de stat la Summit-ul Securităţii Nucleare de la Haga.
 • 24 martie 2014: Convorbire telefonică a preşedintelui României, Traian Băsescu, cu vicepreşedintele SUA, Joe Biden.
 • 24 octombrie 2013: convorbire telefonică a preşedintelui României, Traian Băsescu, cu vicepreşedintele SUA, Joe Biden.
 • 20-24 octombrie 2013: Vizita la Washington a prim-ministrului României, Victor Ponta. A fost însoţit de ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, ministrul educaţiei naţionale, Remus Pricopie, ministrul mediului şi schimbărilor climatice, Rovana Plumb, şi ministrul delegat pentru energie, Constantin Niţă. Programul vizitei a inclus întrevederi cu vicepreşedintele SUA, Joe Biden, secretarul energiei, dr. Ernest Moniz, secretarul comerţului, Penny Pritzker, reprezentanţii companiilor  HP, ExxonMobil, Chevron, IBM, preşedintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, conducerea Muzeului Memorial al Holocaustului, co-preşedintele Grupului de prietenie pentru România din cadrul Congresului SUA, Michael Turner, precum şi cu alţi membri ai Legislativului american, reprezentanţi ai think-tank-ului Center for American Progress. De asemenea, premierul a participat la o masă rotundă cu membri din conducerea Consiliului de Afaceri Americano - Român (AMRO) şi reprezentanţi ai companiilor afiliate şi la o conferinţă pe teme economice şi de investiţii organizată de AMRO, Camera de Comerţ a SUA şi Business Roundtable. În contextul vizitei, ministrul educaţiei, Remus Pricopie, a semnat „Acordul guvernamental privind continuarea schimburilor educaţionale şi academice administrat de Comisia Fulbright Româno-Americană” şi „Protocolul de cooperare între Ministerul Educaţiei Naţionale, Institutul naţional pentru studierea Holocaustului din România şi Muzeul Memorial al Holocaustului din SUA”.
 • 6 iunie 2013: Convorbire telefonică a preşedintelui României, Traian Băsescu, cu vicepreşedintele SUA, Joe Biden.
 • 19 martie 2013: Întrevederea preşedintelui României, Traian Băsescu, cu vice-preşedintele SUA, Joe Biden, în marja ceremoniei de inaugurare la Vatican a Pontificatului Sanctităţii Sale Papa Francisc. Cu această ocazie, a fost discutată problematica scutului antirachetă.
 • 13 septembrie 2011: Vizita la Washington a preşedintelui României, Traian Băsescu. Programul vizitei a inclus întrevederi cu preşedintele SUA, Barack Obama, cu vicepreşedintele Joe Biden, cu secretarul apărării, Leon Panetta, şi cu directorul CIA, David Petraeus. Totodată, preşedintele României s-a întâlnit cu membrii Grupului de prietenie cu România din Congresul Statelor Unite ale Americii, precum şi cu lideri ai comunităţii româneşti din SUA. A fost semnat de către miniştrii de externe ai celor două state Acordul privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România şi a fost, totodată, adoptată Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii.
 • 21-22 octombrie 2009: Vizita oficială în România a vice-preşedintelui SUA, Joe Biden. Programul a inclus întrevederi bilaterale cu preşedintele României, Traian Băsescu, prim-ministrul României, Emil Boc, şi cu liderii PSD şi PNL, Mircea Geoană şi Crin Antonescu. Principalele subiecte pe agenda discuţiilor au fost dezvoltarea Parteneriatului Strategic România-SUA, decizia Administraţiei SUA privind scutul american antirachetă, noul Concept Strategic al NATO, reconstrucţia post-conflict în Afganistan, situaţia din Pakistan, Irak, Republica Moldova, securitatea energetică şi regiunea Mării Negre.
 • 2-4 aprilie 2008: Vizita oficială în România a preşedintelui SUA, George W. Bush, în marja Summit-ului NATO. Programul a inclus întrevederi bilaterale cu preşedintele României, Traian Băsescu, şi prim–ministrul României, Călin Popescu-Tăriceanu, pe agenda convorbirilor aflându-se teme, precum stadiul relaţiei bilaterale, extinderea NATO, Afganistan, scutul antirachetă, Irak, Marea Neagră, Federaţia Rusă, cooperarea economică, regimul vizelor SUA pentru cetăţenii români (Visa Waiver), cazul Teo Peter.
 • 26-28 iulie 2006: Vizita oficială a preşedintelui României, Traian Băsescu, la Washington. A avut întâlniri cu George W. Bush, preşedintele SUA, Donald Rumsfeld, secretarul apărării, Dennis Hastert, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Grupul de prietenie pentru România („caucus”) din Congresul SUA, condus de co-preşedinţii Curt Weldon (R-Pennsylvania) şi Solomon Ortiz (D-Texas). Obiectivul central al vizitei l-a reprezentat consolidarea dialogului politic intensificat şi Parteneriatul Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii.
 • 13-16 septembrie 2005: Vizita preşedintelui României, Traian Băsescu, la New York, San Francisco şi Detroit, cu ocazia participării la cea de-a 60-a sesiune a Adunării Generale a ONU. Componenta bilaterală a vizitei (San Francisco şi Detroit,  şi, parţial, New York) a vizat consolidarea dialogului cu comunitate românească de pe Coasta de Vest şi din Midwest, precum şi susţinerea oportunităţilor investiţionale în ţara noastră şi a modalităţilor concrete de realizare a acestora.
 • 8-10 martie 2005: vizita oficială în SUA a preşedintelui României, Traian Băsescu. Întrevederi cu preşedintele SUA, George W. Bush, secretarul apărării, Donald Rumsfeld, directorul general al FMI, Rodrigo Rato, preşedintele Băncii Mondiale, James Wolfensohn, congressmeni republicani şi democraţi. În cadrul vizitei, au fost aduse în prim plan probleme relevante de pe agenda de politică externă a României, precum strategia românească la Marea Neagră, facilitarea accesului militarilor americani la bazele româneşti, situaţia din Republica Moldova/Transnistria şi consolidarea prezenţei româneşti în Irak şi Afganistan.
 • 18-22 septembrie 2004: Vizita în SUA a preşedintelui Ion Iliescu. Întâlniri la Chicago cu reprezentanţi ai comunităţii româno-americane din regiunea Midwest, oficiali americani din statul Illinois şi mediile de afaceri.
 • 18-21 iulie 2004: Vizita în SUA a prim-ministrului României, Adrian Năstase (New York - ONU şi Washington D.C.). Programul componentei bilaterale a inclus întâlniri cu preşedintele George W. Bush, secretarul de stat Colin Powell, secretarul apărării Donald Rumsfeld, secretarul energiei Spencer Abraham, membri ai Senatului SUA.
 • 26-29 octombrie 2003: Vizita oficială la Washington a preşedintelui României, Ion Iliescu. Întâlniri cu preşedintele George W. Bush, secretarul de stat, Colin Powell, secretarul apărării, Donald Rumsfeld, procurorul general, John Ashcroft, secretarul Trezoreriei, John Snow, preşedintele Băncii Mondiale, James Wolfensohn, membri ai Congresului SUA, mediile de afaceri americane, reprezentanţi ai comunităţii româneşti din SUA.
 • 23 noiembrie 2002: Vizita la Bucureşti a preşedintelui SUA, George W. Bush, pentru marcarea momentului invitaţiei de aderare a ţării noastre la NATO.
 • 29 octombrie-3 noiembrie 2001: Vizita în SUA a prim-ministrului României, Adrian Năstase. Întrevedere cu preşedintele George W. Bush.
 • 11 iulie 1997: Vizita la Bucureşti a preşedintelui SUA, Bill Clinton. Cu această ocazie, a fost lansat Parteneriatul Strategic bilateral, cadru extins de colaborare vizând consolidarea relaţiilor bilaterale, susţinerea procesului de reformă şi a demersurilor de integrare euro-atlantică.

                             Septembrie 2018

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice

SUA