Centrul de presă

Lansarea la MAE a lucrării „Protocol şi etichetă diplomatice”

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
11.04.2011

În cadrul programului „Repere editoriale la MAE” a avut loc astăzi, 11 aprilie, lansarea cărţii „Protocol şi etichetă diplomatice”, autor Ioana Vârsta.

Publicată la editura C.H. Beck cu sprijinul Institutului Diplomatic Român şi al ministerului Afacerilor Externe, lucrarea se doreşte a fi un ghid complet de protocol şi etichetă destinat atât diplomaţilor, cât şi personalului specializat din instituţiile guvernamentale şi companiile multinaţionale.

În cuvântul de deschidere, Radu Carp, director general IDR a subliniat caracterul exhaustiv al lucrării, menţionând că aceasta ”este utilă nu numai pentru diplomaţi, ci şi pentru cei interesaţi de protocol şi etichetă (...) volumul oferind o imagine completă a domeniului protocolului.”

„Protocol şi etichetă diplomatice” se adresează responsabililor de protocol şi de relaţii publice care au ca obiective organizarea de evenimente sociale şi care, indiferent de creativitatea pe care o investesc, nu pot eluda regulile de protocol.

Lucrarea este destinată nu doar diplomaţilor, ci este de fapt, la fel de utilă şi celor din celelalte instituţii publice, companii, precum şi tuturor celor care sunt interesaţi, prin felul în care se comportă zi de zi, indiferent de situaţie, să facă mediul în care trăim mai bun, mai armonios şi nu în ultimul rând mai predictibil ”, a subliniat Ioana Vârsta.

Pe parcursul cărţii sunt tratate pe larg subiecte de interes pentru cei din domeniul comunicării instituţionale:corespondenţa de afaceri, organizarea evenimentelor, comunicarea în public, tipurile de discurs, ţinuta şi eticheta la mesele oficiale, managementul departamentelor specializate.

O secţiune semnificativă a lucrării se referă la prezentarea uzanţelor de protocol diplomatic şi ceremonial, a corespondenţei diplomatice, a etapelor organizării vizitelor oficiale. De asemenea, un capitol distinctiv este dedicat protocolului utilizării însemnelor de stat şi sistemului de decoraţii din România. Lucrarea cuprinde, o scurtă istorie a protocolului atât în lume, cât şi în România şi prezentarea regulilor de etichetă din peste 40 de ţări.

La eveniment au fost prezenţi alături de autoare, Radu Carp, director general, Institutul Diplomatic Român, Flaviu Antoniu Baias, decanul Facultăţii de Drept, Universitatea Bucureşti, Radu Dimitriu, directorul editurii C.H. Beck, membri ai corpului diplomatic, reprezentaţi ai presei.

Informaţii suplimentare

Programul Repere Editoriale la MAE, demarat în anul 2008, promovează apariţiile editoriale de referinţă ale unor autori români şi străini din domeniul relaţiilor internaţionale, politică externă, istorie a diplomaţiei şi îşi propune să contribuie la crearea unui cadru de dezbatere între mediile diplomatice, academice, culturale şi ştiinţifice din România. A fost premiat în 2008 de Uniunea Editorilor din România pentru contribuţia la dezvoltarea pieţei de carte de specialitate.