Centrul de presă

Participarea secretarului de stat Doru Costea la conferinţa „Oportunităţi şi perspective ale Strategiei UE pentru regiunea Dunării”

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
12.07.2011

Secretarul de stat pentru Afaceri Globale, Doru Costea, a participat luni, 11 iulie 2011, la conferinţa internaţională „Oportunităţi şi perspective ale Strategiei UE pentru Regiunea Dunării”, care a avut loc la Stuttgart (Germania). La eveniment au participat primul ministru de land, Winfried Kretschmann, comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger şi numeroşi reprezentanţi ai autorităţilor din regiune, respectiv delegaţii din: Bulgaria, Croaţia, Serbia şi Bosnia-Herţegovina.

Conferinţa a fost deschisă de către primul ministru Winfried Kretschmann, care a evidenţiat oportunitatea unică pe care Strategia UE pentru Regiunea Dunării (SUERD) o oferă landului Baden-Württemberg de a aborda într-un mod integrat creşterea economică şi protecţia mediului. „Sunt cu adevărat optimist că vom iniţia un număr de proiecte şi le vom implementa într-o perioadă determinată, de aceasta urmând să beneficieze în mod direct cetăţenii care locuiesc în regiunea Dunării” a declarat, cu acest prilej, primul ministru de land.

La rândul său, secretarul de stat Doru Costea a subliniat importanţa SUERD pentru statele din macroregiunea Dunării - un instrument modern pentru creşterea competitivităţii companiilor, asigurarea unui transport intermodal complex cu respectarea, în acelaşi timp, a standardelor de mediu. Totodată, oficialul român a evidenţiat parteneriatul substanţial dintre România şi landul Baden-Württemberg, dezvoltat într-un ritm susţinut în ultimii ani şi care are posibilitatea de a fi patentat cu ajutorul participării împreună la implementarea proiectelor din cadrul Strategiei dunărene.

România este pregătită pentru o participare activă la implementarea SUERD prin lansarea Forumului Naţional a cărui preşedinţie este asigurată de ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi. Avem toate instrumentele necesare pentru a trece la implementarea cu succes a Strategiei UE pentru Regiunea Dunării”, a subliniat secretarul de stat Doru Costea.

Comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger a subliniat faptul că Strategia dunăreană reprezintă o oportunitate pentru regiunile dezvoltate ale macroregiunii de a le sprijini pe cele mai puţin dezvoltate, diferenţele dintre acestea urmând a fi diminuate.

În marja conferinţei secretarul de stat Doru Costea a avut o întrevedere cu primul ministru de land, Winfried Kretschmann, în cursul căreia a transmis dorinţa autorităţilor române de intensificare şi diversificare a cooperării bilaterale, cu precădere în domeniul economic. Oficialul român a subliniat că un moment important, în cadrul acestei relaţii va fi reprezentat de vizita primului ministru de land, Winfried Kretschmann, la Bucureşti, în perioada 5-6 octombrie 2011. Totodată, secretarul de stat a avut o întrevedere cu ministrul pentru Afaceri Europene ale landului Baden-Württemberg, Peter Friedrich, în cadrul căreia au fost abordate discutate oportunităţile de cooperare bilaterală între România şi landul Baden-Württemberg.

Cu această ocazie, secretarul de stat Doru Costea s-a întâlnit cu reprezentanţi ai Fundaţiei Steinbeis, condusă de profesorul Heniy Trasch, preşedinte al consiliului de administraţie. În context, au fost analizate posibilităţile de creare a unor centre de transfer şi cunoaştere de către Fundaţia Steinbeis în România pentru sprijinirea, în principal, a întreprinderilor mici şi mijlocii din România.

Programul vizitei de luni s-a încheiat cu o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Baden-Württemberg. A avut loc un dialog în cursul căruia au fost prezentate acţiuni destinate promovării identităţii culturale şi lingvistice româneşti în spaţiul german şi iniţiative în direcţia implicării sporite a tinerilor români aflaţi la specializare în Germania în proiecte economice în România. Marţi, 12 iulie, vizita secretarului de stat Doru Costea continuă la Freiburg, la Institutul român - biblioteca română din acest oraş.

  

Alte articole pe aceeaşi temă

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice

Teme, organizaţii, structuri