Ministerul Afacerilor Externe

 
 

Prima Pagina

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
21.10.2014

Ministrul afacerilor externe Titus Corlăţean a avut astăzi, 21 octombrie 2014, o întâlnire cu Secretarul General al Alianţei, Jens Stoltenberg, la sediul NATO.

În cadrul întrevederii, organizate la foarte scurt timp după preluarea de către Jens Stoltenberg a mandatului de secretar general, şeful diplomaţiei române i-a transmis acestuia urări de succes în exercitarea responsabilităţilor care îi revin, asigurându-l totodată de sprijinul deplin al ţării noastre în îndeplinirea obiectivelor şi misiunilor Alianţei. Ministrul Titus Corlăţean i-a adresat Secretarului General NATO invitaţia de a efectua o vizită oficială în România în cursul anului 2015, în vederea aprofundării dialogului bilateral pe tema de interes şi actualitate de pe agenda NATO, invitaţie care a fost acceptată.

Cu prilejul întrevederii, au fost trecute în revistă rezultatele recentului Summit NATO din Marea Britanie (4-5 septembrie 2014), care a adoptat decizii esenţiale legate de viitorul Alianţei. Ministrul român de externe a subliniat prioritatea majoră ce trebuie acordată implementării complete şi în termenele prevăzute a deciziilor reuniunii la vârf din Ţara Galilor în materie de apărare colectivă. A arătat că reuniunea miniştrilor de externe din decembrie 2014 şi cea a miniştrilor apărării din februarie 2014 constituie repere importante în procesul de implementare a deciziilor Summit-ului.

Exprimând satisfacţia cu privire la măsurile adoptate de NATO pentru reasigurarea Aliaţilor estici, inclusiv România, în contextul crizei ucrainene, şeful diplomaţiei române a accentuat importanţa punerii în aplicare cât mai rapide a Planului de acţiune pentru creşterea nivelului de reacţie (Readiness Action Plan), ca element de bază pentru consolidarea securităţii Alianţei.

Ministrul Titus Corlăţean a subliniat că România va contribui activ la conturarea reacţiei pe termen lung a NATO faţă de situaţia de securitate din Marea Neagră, pledând, în acelaşi timp, pentru substanţierea raporturilor de cooperare ale NATO cu partenerii estici - în special cu Georgia, Ucraina şi Republica Moldova. A accentuat importanţa materializării pachetelor de asistenţă decise la Summit-ul din Marea Britanie pentru cele trei ţări, în contextul unei abordări aliate unitare de răspuns la criza din vecinătatea estică.

În acelaşi timp, a subliniat necesitatea menţinerii deciziilor adoptate la Summit privind relaţia cu Rusia, arătând că nu sunt întrunite condiţiile pentru o revizuire a acestora.

Reiterând sprijinul constant al României pentru politica NATO a uşilor deschise, şeful diplomaţiei române a exprimat speranţa într-o decizie pozitivă şi ambiţioasă la Summit-ul viitor, din Polonia, din 2016, care să recompenseze progresele şi eforturile statelor aspirante.

Totodată, demnitarul român a evidenţiat progresele înregistrate, conform calendarului stabilit, în dezvoltarea sistemului de apărare antirachetă, prin intermediul Bazei de la Deveselu.

În cadrul discuţiilor, au fost trecute în revistă şi alte priorităţi ale Summit-ului NATO din Marea Britanie. Au fost subliniate importanţa consolidării relaţiei transatlantice, a punerii în practică a angajamentelor privind creşterea bugetelor de apărare, precum şi a dezvoltării  capacităţilor Alianţei de a răspunde în mod articulat ameninţării în creştere a terorismului, precum şi altor noi riscuri de securitate.  Cei doi înalţi oficiali au avut şi un schimb de evaluări privind evoluţiile din vecinătatea sudică a NATO, subliniind necesitatea unei abordări coordonate din partea comunităţii internaţionale pentru contracararea ameninţărilor  provenind din această zonă.

Secretarul General al NATO a mulţumit României pentru contribuţia sa politică şi militară, de substanţă, în cadrul Alianţei, cu referiri speciale la participarea românească la operaţiunile conduse de NATO, la consolidarea capacităţii Alianţei de a răspunde noilor provocări de securitate şi la dezvoltarea cooperării NATO cu partenerii şi cu celelalte organizaţii internaţionale relevante. Jens Stoltenberg a salutat angajamentul României de coordonare a fondului de asistenţă voluntară pentru Ucraina în domeniul apărării cibernetice, precum şi decizia de creştere a bugetului apărării, prin care ţara noastră poate fi un model la nivelul Alianţei.

Ministrul Titus Corlăţean a reafirmat angajamentul ţării noastre de a contribui la misiunea Resolute Support, în Afganistan, post-2014.