Ministerul Afacerilor Externe

 
 

Prima Pagina

Ministerul Afacerilor Externe omagiază personalitatea lui Nicolae Titulescu, la 135 de ani de la naştere

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
16.03.2017

Cu ocazia împlinirii a 135 de ani de la naştere, Ministerul Afacerilor Externe aduce un omagiu ilustrului diplomat Nicolae Titulescu, membru al Academiei Române, preşedinte al Academiei Diplomatice Internaţionale şi unicul preşedinte al Ligii Naţiunilor care a deţinut două mandate la conducerea acestui for, precursor al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Profundul angajament pentru menținerea păcii europene și mondiale, contribuția esențială în cadrul Societății Națiunilor, rolul deținut în constituirea unor formate de cooperare regională, ideile şi liniile de acţiune diplomatică au contribuit la renumele său de “ministru al Europei”.

Promovarea operei şi personalităţii lui Nicolae Titulescu reprezintă o datorie de onoare şi un imperativ de continuitate pentru diplomaţia română, această aniversare înscriindu-se printre  prioritățile de diplomație publică și culturală ale Ministerul Afacerilor Externe din 2017. În timpul celor două mandate ca ministru de externe, Nicolae Titulescu a manifestat o statornică preocupare pentru constituirea unui corp diplomatic profesionist, de elită, concretizată în măsuri de modernizare instituţională.

Începând din 1991, unul dintre programele de diplomaţie publică ale Ministerului Afacerilor Externe, Cursurile internaționale „Nicolae Titulescu” pentru tineri diplomați, deschise participării diplomaților din întreaga lume, are ca obiective atât promovarea ideilor şi concepţiilor marelui diplomat, cât şi dezbaterea actualizată a unor tematici şi evoluţii pe plan internațional, care se regăsesc în opera acestuia, precum construcţia europeană, valorile euroatlantice, diplomaţia multilaterală, profilul european al României.

La 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană şi în preajma marcării Centenarului României moderne, Titulescu rămâne o personalitate emblematică a diplomaţiei, prin consecvenţa susţinerii valorilor europene şi a intereselor naţionale, inclusiv prin acţiunile sale în slujba recunoaşterii României unite.

 

Informaţii suplimentare

Om de stat, diplomat, negociator, mediator al relaţiilor din sistemul internaţional în perioada interbelică, Nicolae Titulescu (n. 4 martie stil vechi/16 martie stil nou 1882Craiova – d. 17 martie 1941Cannes) a contribuit la o promovare activă a României, fără precedent în istoria sa modernă.

În contextul aniversării, în acest an, a trei personalităţi ale diplomaţiei române (Mihail Kogălniceanu, Nicolae Titulescu, Grigore Gafencu), misiunile diplomatice, oficiile consulare și institutele culturale românești din străinătate organizează evenimente pentru evocarea și valorificarea gândirii şi acţiunii diplomatice a acestora, precum şi pentru promovarea României pe scena internaţională prin evidenţierea rolului diplomației şi al diplomaţilor.