Ministerul Afacerilor Externe

 
 

Prima Pagina

Vernisarea expoziției Diplomația Română și Marea Unire

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
14.12.2018

Vernisarea expoziției Diplomația Română și Marea Unire În cadrul evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri de la 1918, Ministerul Afacerilor Externe - Unitatea Arhive Diplomatice și Institutul Diplomatic Român - a realizat expoziția  Diplomația Română și Marea Unire, cu fotografii rare și documente diplomatice din patrimoniul arhivistic, destinat unei audiențe cât mai largi din România, dar și publicului de peste hotare.

În cuvântul de deschidere, secretarul de stat Maria Magdalena Grigore a subliniat că Ministerul Afacerilor Externe și-a asumat misiunea onorantă de a prezenta secvențe din istoria instituțională, în cadrul evenimentelor dedicate Centenarului, rememorând eforturile diplomației românești care a acționat în acele timpuri complicate pentru realizarea și recunoașterea internațională a Marii Uniri.

“România modernă s-a întemeiat pe clarviziunea şi curajul de a lua decizii majore la nivel diplomatic, în momente cheie ale existenţei statului naţional român. Diplomaţii români au avut demnitatea de a apăra interesul naţional, chiar cu preţul vieţii, şi determinarea de a lupta pentru ca naţiunea română să-şi salveze fiinţa atunci când realităţile istorice ne-au fost potrivnice. Lor li se cuvin recunoştinţa şi preţuirea noastră.”, a menționat Maria Magdalena Grigore.

De asemenea, oficialul român a subliniat că aniversarea Centenarului reprezintă și un moment de reflecție asupra rolului şi locului pe care îl ocupă națiunea română și diplomația sa în prezent. Preluarea și derularea în cele mai bune condiții a Președinției Consiliului Uniunii Europene, de la 1 ianuarie 2019, reprezintă una dintre priorităţile majore ale României, fiind necesare înnoiri şi eforturi permanente în articularea şi promovarea unei politicii externe coerente și inovatoare.

 

Informații suplimentare

Expoziția este deschisă publicului la Institutul Diplomatic Român din București, Bulevardul Primăverii, nr. 17. Pe lângă documente privind principalele acțiuni diplomatice și fotografii cu reprezentanții diplomației românești,  publicul va putea vedea și imagini înfățișând momente decisive și actori majori ai realizării Marii Uniri de la 1918.

Conținutul acestei expoziții este accesibil și în format electronic în secțiunea dedicată Centenarului din portalul de conținut găzduit de Orange România, precum și sub forma unei aplicații gratuite pentru telefoane mobile în Google Play:

https://www.orange.ro/info/centenar/diplomatie

https://play.google.com/store/apps/details?id=ro.gov.evenimente.