Ministerul Afacerilor Externe

 
 

Prima Pagina

Participarea secretarului de stat Melania-Gabriela Ciot în calitate de Reprezentant Special al Guvernului României pe perioada Președinției României la Consiliul UE, a dezbaterii pe tema ”Situației din Mozambic, Malawi și Zimbabwe

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
16.04.2019

Secretarul de stat Melania-Gabriela Ciot a participat, marți, 16 aprilie 2019, la dezbaterea cu tema ”Situația din Mozambic, Malawi și Zimbabwe ca urmare a ciclonului Idai” din plenul Parlamentului European, la Strasbourg.

În intervenția sa, secretarul de stat pentru afaceri europene s-a referit la necesitatea solidarității în cazul dezastrelor naturale și acțiunilor comune pentru susținerea celor afectați. În continuarea intervenției sale, oficialul român a prezentat situația în cele trei țări afectate de ciclonul Idai: Mozambic, Malawi și Zimbabwe, cifrele și estimările raportate până în prezent, subliniind urgența ajutorului umanitar.

În acest context, secretarul de stat pentru afaceri europene a subliniat contribuția statelor membre - mai mult de 60 de milioane EUR, aproximativ 22% din necesar fiind acoperit, menționând faptul că suportul financiar considerat suficient pentru a acoperi pagubele și a diminua consecințele dezastrului se ridică la 342 milioane USD.

În acest sens a remarcat acțiunea rapidă a Comisiei și a statelor membre ale Uniunii Europene în susținerea țărilor afectate. Pentru a dubla aceste eforturi, Președinția română a Consiliului UE a deschis o pagină de monitorizare pe platfirma web - IPCR.

De asemenea a menționat că o echipă europeană de protecție civilă condusă de un expert român a fost detașată în Mozambic începând cu 23 martie 2019 pentru asigurarea necesităților, coordonarea și distribuirea ajutorului acordat de către statele membre. 

În concluzie, secretarul de stat a menționat faptul că este nevoie de asigurarea continuității educației copiilor afectați de către criză, precum și protecția femeilor și a copiilor strămutați intern.