Ministerul Afacerilor Externe

 
 

Prima Pagina

Consultările bilaterale ale secretarului de stat Dan Neculăescu cu adjunctul ministrului afacerilor externe al Ucrainei, Vasyl Bodnar

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
25.04.2019

Secretarul de stat Dan Neculăescu a avut, joi, 25 aprilie 2019, o rundă de consultări cu adjunctul ministrului ucrainean al afacerilor externe, Vasyl Bodnar. Consultările au oferit prilejul pentru un schimb aprofundat de evaluări privind stadiul și perspectivele dialogului bilateral politic și sectorial.

Agenda discuțiilor a vizat stadiul și perspectivele relațiilor bilaterale, cu accent pe situația etnicilor români din Ucraina. De asemenea, au fost discutate aspecte privind cooperarea în formate regionale, situația de securitate din zona Mării Negre, cooperarea NATO-Ucraina, precum și relațiile Ucrainei cu Uniunea Europeană și perspectivele Parteneriatului Estic. În context, secretarul de stat Dan Neculăescu a reiterat susținerea de către țara noastră a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei în granițele recunoscute internațional.

În plan regional, cele două părți au exprimat îngrijorarea pentru deteriorarea mediului de securitate și au subliniat importanța respectării principiilor și normelor dreptului internațional. Secretarul de stat român a accentuat importanța avansării procesului intern de reforme din Ucraina, în baza obligațiilor asumate prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

A fost convenită folosirea mai eficientă a mecanismelor de cooperare bilaterală existente, precum cele din cadrul Comisiei mixte interguvernamentale româno-ucrainene privind cooperarea economică, industrială și tehnico-științifică. Dan Neculăescu a punctat importanța intensificării eforturilor pentru realizarea de progrese concrete pe aceste palier. 

În ceea ce privește situația persoanelor aparținând minorității române din Ucraina, secretarul de stat român a reiterat poziția clară a Ministerul Afacerilor Externe privind importanța aplicării cu bună credință a normelor şi standardelor relevante în domeniul protecției drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale. S-a referit în mod direct la votarea astăzi, de către Rada Supremă, a legii privind utilizarea limbii ucrainene ca limbă de stat și a reiterat ferm necesitatea ca măsurile adoptate de statul ucrainean să asigure respectarea drepturilor etnicilor români în conformitate cu normele și standardele internaţionale în materie. A arătat că Ministerul Afacerilor Externe va analiza cu atenție textul legii adoptate, evidențiind că  partea română va continua să depună toate eforturile în dialogul bilateral pentru identificarea soluțiilor adecvate care să răspundă integral preocupărilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina.  În acest sens, cele două părți au convenit continuarea discuțiilor în cadrul Comisiei interguvernamentale mixte româno-ucrainene privind protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, precum și a proiectelor derulate în sprijinul comunității românești.