Ministerul Afacerilor Externe

 
 

Prima Pagina

Participarea secretaruluide stat Maria Magdalena Grigore la reuniunea Consiliului Afaceri Externe – componenta dezvoltare

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
16.05.2019

Secretarul de stat Maria Magdalena Grigore a participat joi, 16 mai 2019, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe – componenta dezvoltare (CAE-dezvoltare) de la Bruxelles, în cadrul căreia au fost abordate subiecte de actualitate aflate pe agenda miniștrilor dezvoltării, precum și situația din Sahel.

Astfel, miniștrii au avut o dezbatere de orientare asupra rolului UE în avansarea implementării componentei externe a Agendei 2030, în baza raportului de sinteză pentru implementarea Noului Consens European în domeniul Dezvoltării prezentat de Comisia Europeană la 10 mai 2019.  În cadrul dezbaterilor, secretarul de stat Maria Magdalena Grigore a amintit că președinția română promovează o abordare ambițioasă în acest domeniu, ținând cont de importanța acestui dosar în perspectiva Forumului Politic de Nivel Înalt care se va desfășura la New York, în iulie 2019 și în cadrul căruia va fi abordată implementarea Agendei 2030.

La propunerea președinției române, demnitarii europeni au avut de asemenea o dezbatere axată pe promovarea tineretului în contextul cooperării internaționale pentru dezvoltare, cu participarea trimisului special al Secretarului General ONU, doamna Jayathma Wickramanayake.

Președinția română a Consiliului UE a plasat tineretul și copii în centrul eforturilor sale în domeniul politicii de dezvoltare. Aceștia sunt printre principalii actori ai dezvoltării, iar România a urmărit constant, în aceste șase luni de mandat, implicațiile pe care politicile în domeniul dezvoltării la nivel european le au asupra tinerilor și copiilor. Îmi exprim speranța ca tematica să fie promovată în continuare de viitoarele Președinții rotative ale Consiliului UE, a declarat secretarul de stat Maria Magdalena Grigore.

Discuțiile asupra situației din Sahel s-au situat în prelungirea reuniunilor ministeriale ale miniștrilor de externe, respectiv ai apărării, din 13-14 mai 2019. Reuniunea a evidențiat importanța unei implicări integrate a UE în regiune, pe toate palierele (politic, securitar, de dezvoltare).

De asemenea, în cadrul reuniunii, au fost adoptate patru seturi de concluzii pregătite de Președinția română a Consiliului UE în grupul de lucru dedicat. Astfel, în privința concluziilor privind coerența politicilor de dezvoltare, Consiliul a evidențiat rolul pe care o abordare integrată în politicile de dezvoltare îl are pentru îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Agendei 2030.

Concluziile privind Raportul anual de implementare a instrumentelor UE de finanțare a acțiunilor externe în anul 2017 scot în evidență eforturile făcute de UE și statele membre pentru îndeplinirea angajamentelor asumate la nivel global (față de Agenda 2030, multilateralism etc.) prin finanțarea pe care o acordă la nivel extern, inclusiv prin fondurile acordate politicii de extindere sau politicii de vecinătate. Concluziile încurajează de asemenea întărirea incluziunii tineretului și copiilor în acțiunea externă a UE, aspectul fiind parte din prioritățile Președinției române a Consiliului Uniunii Europene.

Concluziile referitoare la implementarea angajamentelor UE în domeniul asistenței pentru dezvoltare au reliefat că blocul comunitar și-a menținut, în anul 2018, statutul de lider global, contribuția anuală a UE fiind 74,4 miliarde de euro, reprezentând 57% din asistența totală acordată la nivel global.

Concluziile asupra Fondului fiduciar pentru Africa (EUTF) evidențiază valoarea adăugată a acestuia, având în vedere că a facilitat dialogul cu statele partenere și a produs rezultate concrete. De asemenea, concluziile consideră îndreptățite recomandările Curții Europene de Conturi, și anume că Fondul fiduciar ar trebui să fie mai axat pe acțiuni care să producă rezultate măsurabile pe teren.

În marja CAE – dezvoltare, secretarul de stat român a participat, alături de ceilalți miniștri responsabili de cooperarea pentru dezvoltare, la un dejun de lucru organizat de ÎR/VP Federica Mogherini, dedicat viitoarei arhitecturi financiare pentru dezvoltare durabilă și vecinătate a UE, ocazie cu care a evidențiat importanța agreării unui acord, cât mai curând posibil, asupra viitorului cadru financiar de implementare a politicii externe a UE.

Oficialul român a avut, de asemenea, o întrevedere bilaterală cu Harriett Baldwin, ministru de stat responsabil de cooperarea pentru dezvoltare în guvernul britanic, în cadrul căreia a fost abordat subiectul implementării Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă.