Ministerul Afacerilor Externe

 
 

Prima Pagina

Participarea secretarului de stat Melania-Gabriela Ciot la evenimentul cu tema „Europa convergenței: creștere, competitivitate,conectivitate” organizat de Institutul European din România

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
17.05.2019

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Melania Gabriela Ciot, a participat astăzi, 17 mai 2019, la Iași, la evenimentul cu tema „Europa convergenței: creștere, competitivitate, conectivitate” organizat de Institutul European din România.

În intervenția sa, secretarul de stat, a amintit că acest eveniment face parte din seria de evenimente incluse în calendarul PreședințieiRomâniei la Consiliul UE, răspunzând unuia dintre obiectivele propuse la debutul mandatului, respectiv cel de consolidare, prin eforturi conjugate, a dezbaterii și comunicării publice pe teme europene de actualitate.

Secretarul de stat a subliniat că aceste dezbateri trebuie să se desfășoare sub semnul coeziunii, solidarității și unității, coeziuneafiind valoarea sub semnul căreia stă președinția rotativă a României. În acest sens, a remarcat faptul că acest concept a fost transpus în prioritățile mandatului României prin cei patru piloni de acțiune: Europa convergenței, Europa siguranței, Europa caactor global și Europa valorilor comune, dintre care primul pilon reflectând întocmai tematica dezbaterii curente.

De asemenea, secretarul de stat a semnalat faptul că “Președinția rotativă a României s-a confruntat cu o etapă dificilă din istoriaUniunii Europene, etapă marcată de Brexit, negocierile privind Cadrul Financiar Multianual sau de alte dosare majore, precum migrația și securitatea, reflecția privind viitorul Uniunii”. 

În continuarea intervenției, secretarul de stat a amintit rezultatele președinției României, stadiul negocierilor privind viitorulcadru financiar multi-anual. 

Secretarul de stat a accentuat puterea transformatoare a politicii de coeziune în procesul de definire a proiectului european, creândastfel parteneriate și punți de legătură între instituțiile europene și regiunile și orașele Europei. Valoarea coeziunii este astfel subliniată de dubla ei calitate – de valoare europeană comună și expresie a dezvoltării, unității și solidarității dintre statelemembre ale Uniunii, regiunile și cetățenii săi.

În încheierea intervenției sale, secretarul de stat a semnalat faptul că este importantă concentrarea eforturilor pe facilitarea dezvoltării și creării, atunci când acestea lipsesc,a legăturilor funcționale dintre statele membre, dintre diferitele părți ale Europei, pentru a permite, pe de o parte, accesul nediscriminatoriu la resursele și beneficiile apartenenței la UE și, pe de altă parte, susținerea, într-o manieră durabilă, a competitivitățiisporite a economiei europene, cu beneficii clare pentru toți cetățenii.