Ministerul Afacerilor Externe

 
 

Prima Pagina

Alegeri pentru Președintele României – 2019

 

– Votul în străinătate –

INFORMAȚII GENERALE

Alegerile prezidențiale din 2019 vor avea loc în străinătate în zilele de 8, 9 și 10 noiembrie (turul I), respective 22, 23 și 24 noiembrie (turul II)

Cetățenii români cu drept de vot aflați în străinătate au la dispoziție 3 opțiuni pentru a-și exercita dreptul de vot:

1. Prin corespondență

Alegătorul care s-a înscris pentru a vota prin corespondență pe www.votstrainatate.ro va primi prin intermediul CN Poșta Română documentele necesare exercitării dreptului de vot prin corespondență.

ATENȚIE! În situația în care biroul electoral pentru votul prin corespondență nu a înregistrat primirea plicului, vă puteți exprima dreptul de vot la cea mai apropiată secție de votare.

IMPORTANT! Veți fi informat prin SMS și/sau prin e-mail cu privire la statusul PLICULUI EXTERIOR expediat de către dumneavoastră și cu privire la înregistrarea acestuia la biroul electoral competent.

 

INSTRUCȚIUNI privind exercitarea dreptului de vot prin corespondență la alegerile pentru Președintele României din anul 2019 

 

2. la o secție de votare pentru care s-au înregistrat în Registrul electoral și pentru care au optat să voteze cel puțin 100 de alegători înregistrați

Cetățenii români care s-au înregistrat pe www.votstrainatate.ro cu opțiunea alegător în străinătate la o secție de votare pot vota la secția din localitatea pentru care a solicitat înființarea, cu condiția ca pentru aceeași localitate (sau grup de localități apropiate) să se fi înregistrat cel puțin 100 de alegători. Situația cererilor pentru organizarea unei secții de votare în străinătate, potrivit centralizării realizate de Autoritatea Electorală Permanentă, poate fi vizualizată aici:
http://gis.registrulelectoral.ro:8080/CereriVotSectie.

3. la oricare dintre secțiile de votare organizate în străinătate dacă nu au optat pentru votul prin corespondență.

Lista secțiilor de votare (la data de 5 octombrie 2019, MAE urmând să transmită către AEP, până la data de 19 octombrie 2019, noi propuneri pentru înființarea de secții de votare în străinătate, sub rezerva identificării de către misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României de spații adecvate și obținerea acordului statului de reședință sau a autorităților locale) poate fi consultată aici: http://www.mae.ro.

 

Dacă nu v-ați înregistrat ca alegător în străinătate, puteți vota la oricare din secțiile de votare organizate în afara țării, pe baza unui document de identitate valabil în ziua votării (cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, iar, în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar, valabile în ziua votării;)

IMPORTANT! Secțiile de votare din străinătate vor fi deschise timp de trei zile pentru fiecare tur al alegerilor:

VINERI, 8/22 noiembrie 2019, între orele 12-21

​ SÂMBĂTĂ, 9/23 noiembrie 2019, între orele 7-21

​ DUMINICĂ, 10/24 noiembrie 2019, între orele 7-21.

Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot. Doi membri desemnaţi de biroul electoral al secţiei de votare, din cadrul acestuia, verifică la ora 21.00 dacă în afara sediului secţiei de votare se află alegători care aşteaptă să îşi exercite dreptul de vot şi constată şi monitorizează ordinea în care aceştia au acces în localul de vot. Alegătorii aflaţi în situaţiile de mai sus pot vota până cel mult la ora 23.59.

 

 

MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE

 

NOTA: Lista Secțiilor de votare va fi actualizată în perioada următoare. MAE va transmite către AEP noi propuneri pentru înființarea de secții de votare în străinătate, sub rezerva identificării de către misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României de spații adecvate și obținerea acordului statului de reședință sau a autorităților locale

 

  Legislaţie

  Autoritatea Electorală Permanentă

  Biroul Electoral Central