Ministerul Afacerilor Externe

 
 

Prima Pagina

Întrevedere Teodor Baconschi - Konstantin Grişcenko

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
18.05.2011

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a avut astăzi, 18 mai 2011, o întrevedere cu omologul ucrainean, Konstantin Grişcenko, aflat în vizită oficială în România.

Cei doi miniştri au avut un dialog pragmatic, într-un spirit deschis, cu privire la stadiul şi perspectivele cooperării bilaterale şi regionale, pe temele europene de interes comun – în special perspectiva europeană a Ucrainei, dar şi pe alte subiecte, cum ar fi problematica de securitate, securitatea energetică, agenda regională.

 „Ne-am exprimat decizia comună de a intensifica dialogul politic în 2011, de a moderniza şi eficientiza formatele de cooperare existente”, a declarat ministrul Teodor Baconschi. În acest context, şeful diplomaţiei ucrainene a adresat ministrului român invitaţia de a întreprinde o vizită la Kiev, cei doi înalţi oficiali convenind că este necesară accelerarea procesului de pregătire a finalizării şi semnării unor documente juridice bilaterale, care vizează consolidarea relaţiilor româno-ucrainene.

În acest sens, miniştrii au convenit realizarea de consultări şi întâlniri de lucru la nivel de experţi, pe probleme de afaceri europene, politici de securitate, securitate energetică, cooperare regională.

Ministrul ucrainean al Afacerilor Externe Konstantin Grişcenko a evidenţiat, la rândul său, potenţialul pentru aprofundarea relaţiei bilaterale şi a mulţumit Guvernului României pentru sprijinul financiar acordat pentru securizarea Centralei de la Cernobîl. „La ora actuală avem toate oportunităţile de a da un nou impuls relaţiei noastre bilaterale şi de a evolua către o nouă dimensiune. În acest context, doresc să mulţumesc Guvernului României pentru participarea la evenimentele de la Kiev pentru  comemorarea a 25 de ani de la tragedia de la Cernobîl şi mulţumesc totodată României pentru aportul financiar acordat în vederea dezvoltării unor proiecte la Cernobîl”, a declarat înaltul oficial ucrainean.

În ceea ce priveşte cooperarea economică, demnitarii au fost de acord că este necesară întrunirea, în perioada următoare, a Comisiei mixte interguvernamentale de cooperare economică şi tehnico-ştiinţifică, format de dialog menit să stabilească măsuri concrete în sensul facilitării schimburilor comerciale şi a colaborării în domeniul economic.

Un punct important pe agenda discuţiilor l-a reprezentat problematica minorităţilor naţionale, în scopul armonizării abordărilor privind formatul dialogului şi cooperarea cu privire la asigurarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina şi ale minorităţii ucrainene din România.

„Ne interesează ca cele două minorităţi să se bucure de drepturi europene, la aceleaşi standarde şi să discutăm fără prejudecăţi despre modalităţile în care putem să îmbunătăţim situaţia lor. Ne dorim ca în cadrul Comisiei mixte interguvernamentale româno-ucrainene în domeniu să abordăm chestiunile legate de drepturile celor două minorităţi în mod transparent şi cu toată voinţa de a rezolva orice problemă”, a arătat ministrul Teodor Baconschi.

Cei doi înalţi demnitari au convenit reluarea activităţii Comisiei Mixte privind problematica minorităţilor naţionale. Perioada concretă a următoarei sesiuni va fi stabilită pe canale diplomatice.

Referindu-se la sprijinul acordat de România pentru parcursul european al Ucrainei, ministrul Baconschi a subliniat că „România va acţiona ca un partener constructiv în obţinerea unor progrese în ceea ce priveşte liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii ucraineni. Încurajăm Ucraina în acest proces şi ne simţim parteneri”.

Şeful diplomaţiei române a pledat pentru participarea activă a ambelor state la iniţiativele regionale şi programele transfrontaliere, insistând pe valorificarea oportunităţilor oferite de Instrumentul Politicii Europene de Vecinătate. Cei doi miniştri au avut şi un schimb de opinii cu privire la oportunităţile de cooperare în zona Mării Negre, în cadrul OCEMN, precum şi în ceea ce priveşte Strategia UE pentru Regiunea Dunării. A avut loc şi un schimb de opinii pe tema perspectivei soluţionării conflictului din Transnistria.

Ministrul Baconschi a mulţumit, totodată, omologului din Ucraina pentru deschiderea arătată în privinţa sprijinului unei eventuale evacuări a unor cetăţeni români din Libia după ce România a suspendat activitatea ambasadei de la Tripoli, începând cu data de 14 mai 2011.

Informaţii suplimentare

Vizita face parte din dialogul instituţionalizat între Ministerele de Externe ale României şi Ucrainei şi a fost precedată de o serie de contacte între miniştrii Teodor Baconschi şi Konstantin Grişcenko în marja unor reuniuni internaţionale (martie 2010 - Bruxelles, Conferinţa Internaţională „Brussels Forum”, decembrie 2010 - Astana, summit-ul OSCE, aprilie 2011 – Luxemburg, Grupul de Prieteni ai Ucrainei, aprilie 2011 – Berlin, Comisia NATO – Ucraina).