România deţine Preşedinţia-în-Exerciţiu a SEECP 2013-2014

 

 

 

 

Cadrul SEECP are o relevanţă aparte pentru politica externă a României, în special datorită priorităţii constant acordate relaţiilor cu statele din vecinătatea imediată.

România va organiza, pe perioada deţinerii mandatului de Preşedinţie-în-exerciţiu, atât reuniuni politice cât şi sectoriale, promovând dialogul şi cooperarea în regiune potrivit principiilor Cartei SEECP şi promovându-şi obiectivele specifice în declaraţiile adoptate la nivelul Procesului.

Preşedinţia în exerciţiu română va promova o agendă orientată pe domenii cheie pentru regiune, din punctul de vedere al sincronizării cooperării regionale în cadrul SEECP cu procesele de pregătire pentru îndeplinirea standardelor UE şi NATO, având în vedere că majoritatea statelor din regiune au intrat într-o etapă decisivă în relaţia cu instituţiile europene şi euro-atlantice.

Totodată, agenda sectorială a Preşedinţiei-în-exerciţiu RO va fi articulată şi în funcţie de Strategia Europa 2020, respectiv de Strategia Europa de Sud-Est 2020.

Preşedinţia-în-exerciţiu română îşi propune promovarea domeniilor de interes comun pentru participanţii la SEECP, unde pot fi obţinute rezultate concrete pentru statele membre şi beneficii pentru întreaga regiune.