Alerte de călătorie

Kenya

Ultima actualizare: 
03.12.2016

1. Informaţii generale

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români interesaţi că, începând cu data de 20.08.2014, Kenya închide frontierele pentru cetățenii care călătoresc dinspre Guineea, Liberia şi Sierra Leone, pe fondul multiplicării cazurilor de infestare cu febră virală hemoragică (Ebola). Totodată, compania Kenya Airways suspendă cursele către aceste destinaţii, începând cu aceeaşi dată. Astfel, cetăţenii români sunt sfătuiţi să urmărească mesajele emise de autorităţile locale și să respecte regulile de conduită şi de igienă recomandate.

De asemenea, guvernul kenyan a luat hotârârea de a închide temporar punctul de frontieră Suam, care face legătura între Uganda şi Kenya.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români, ca urmare a deteriorării stării de securitate din Kenya, a atacurilor asupra turiştilor şi a demonstraţiilor, care au loc inclusiv în capitala Nairobi, să evite călătoriile care nu sunt necesare în această ţară.

Se înregistrează o creştere a ameninţărilor teroriste, răpiri de persoane, numeroase lupte între grupări armate, precum şi demonstraţii. Atacurile teroriste pot avea loc indiferent de regiuni, inclusiv în zonele frecventate de străini.

De asemenea, a fost observată o accentuare a criminalităţii cu precădere în marile oraşe, datorată înregistrării unor jafuri armate asupra autovehiculelor aflate în trafic. Atacurile se desfăşoară cel mai frecvent pe timpul nopţii, agresorii fiind organizaţi în grupuri de motociclişti înarmaţi cu arme de foc.

Cetăţenii români sunt sfătuiţi să manifeste prudenţă deosebită în aeroport, în zona de check-in, unde au fost semnalate numeroase cazuri de sustragere de bunuri.

Recomandăm cetăţenilor români să evite zone predilecte de acţiune a teroriştilor (mall-uri, pieţe, centrul capitalei Nairobi şi oraşul Mombasa).

Atacuri armate ale diferitelor bande pot să apară în orice moment, în special în Nairobi şi Mombasa.

Cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite, în totalitate, călătoriile în zona de nord a litoralului Kenyei, zonele de frontieră cu Somalia şi insulele aflate în aceasta regiune, zona de frontieră cu Sudanul de Sud şi Etiopia, deoarece au fost înregistrate atacuri armate ale miliţiilor somaleze în interiorul Kenyei, precum şi răpiri de persoane.

Cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite îmbarcarea pe nave al căror circuit de navigaţie se apropie de coasta somaleză a Oceanului Indian, întrucât a crescut riscul capturării acestora de către piraţi.

Potrivit Ministerului Sănătăţii din Kenya, au fost raportate 166 de cazuri de îmbolnăvire dintre care 8 decese datorate holerei, în localităţile Ndege Oriedo, Opapo, Magina din judeţul Homa Bay, precum şi judeţele Migori, Nairobi şi Bomet. Există posibilitatea ca acest focar să se transforme într-o epidemie, din cauza lipsei de igienă şi a secetei. În consecinţă, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să evite, în intervalul următor, zonele afectate şi să respecte măsurile de prevenire emise de către autorităţile locale.

Ministerul Sănătăţii kenian a emis o alertă la punctele de frontieră aeriene, terestre și maritime ale Kenyei, spitale și autorități locale pentru a sesiza imediat autoritățile competente privind cazuri medicale cu simptome ale febrei galbene.Ministerul Afacerilor Externe avertizează cetăţenii români care vizitează Kenya asupra existenței unor cazuri de febră galbenă și informează asupra obligativității vaccinării împotriva acesteia.. 


2. Contactarea autorităţilor române

Cetăţenii români care sunt nevoiţi să se deplaseze în Kenya sau se află deja pe teritoriul acestei ţări, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Nairobi şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.


3. Alte recomandări

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări

  • Să evite orice deplasare pe timpul nopţii, indiferent de regiunea în care se află, locurile aglomerate, demonstraţiile, cartierele mărginaşe ale capitalei, precum şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini.
  • Să recurgă la operatori turistici acreditaţi şi să nu se îndepărteze de grupul turistic.
  • Să respecte anunţurile sau recomandările autorităţilor locale!
  • Sa se informeze, în prealabil, asupra situaţiei medicale din zonă!
  • Să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pentru a obţine informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate.

Urmarea funcţionării defectuoase a serviciilor publice, au apărut focare de febră tifoidă şi hepatită. În cazul în care deplasarea în această ţară este absolut necesară, recomandăm vaccinarea împotriva acestor boli. Pentru a evita situaţiile neplăcute care pot să apară în timpul deplasării dumneavoastră în Kenya, este indicat să vă informaţi în prealabil asupra situaţiei de securitate din zonă!

În acest sens, accesaţi periodic pagina web a Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro).

 

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice