Alerte de călătorie

Libia

Ultima actualizare: 
22.07.2014


1. Informaţii generale

Având în vedere menţinerea stării de insecuritate din Libia, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cu fermitate cetăţenilor români, ca în perioada imediat următoare să evite deplasările în această ţară.

Atenţie! Punctele terestre de frontieră pot fi închise fără un anunţ în prealabil. Pe rutele terestre dinspre Tunisia şi Egipt către Tripoli, respectiv Benghazi puteţi întâlni numeroase puncte de control şi, sporadic, acţiuni de protest ce pot degenera în conflict.

Cetăţenii români care se află sau au sosit pe teritoriul Libiei sunt sfătuiţi să evite călătoriile în afara capitalei şi a marilor oraşe şi să se informeze atunci când trebuie să se deplaseze cu mijloace auto între localităţi.

În ultima perioadă, pe teritoriul libian s-au constituit puncte de control false de către diverse brigăzi ale miliţiilor, cu scopul deposedării trecătorilor de autoturisme şi alte bunuri personale.

Evitaţi în totalitate deplasările în localitatea Benghazi deoarece există riscuri de atentate teroriste, iar dacă vă aflaţi deja în această localitate, este indicat să părăsiţi imediat oraşul, din cauza riscurilor iminente de securitate.

De asemenea, vă recomandăm să evitaţi zonele cu risc securitar sporit, îndeosebi oraşele, Sirte şi Beni Walid, zona de sud (Sebha, Ghat, Ubari, Ghadames), munţii Nafusa (Zintan, Nalut), centrul şi sudul Cirenaicii (Jalu, Kufra).

Evitaţi cu desăvârşire oraşele Zintan şi Gharian, deoarece în ultima perioadă au loc lupte între miliţiile din cele două oraşe.

Există o alertă teroristă generală, având în vedere situaţia de securitate precară din ţară şi capacitatea încă redus de acţiune a instituţiilor de ordine publică.

Ca urmare a războiului civil, trebuie avut în vedere că marea majoritate a populaţiei posedă arme iar numărul infracţiunilor a crescut în ultima perioadă pe întreg teritoriul Libiei. Au existat numeroase incidente provocate de folosirea armelor în public, fie ca urmare a unor certuri stradale, fie în contextul celebrării unor evenimente religioase/politice.

Pentru cetăţenii români care doresc să lucreze în această ţară, este ferm recomandat ca la sosirea în Libia să contacteze misiunea diplomatică a României prin (telefon/e-mail), pentru a se înregistra în baza de date. Totodată vă recomandăm să nu vă deplasaţi în Libia dacă nu aţi încheiat un contract de muncă legal şi dacă nu deţineţi viză de muncă.

Menţionăm că există pericolul ca pe fondul extinderii conflictului din Mali şi a incursiunilor grupărilor teroriste în regiune, bazele companiilor străine din industria petrolieră libiană să devină ţinte pentru atacuri (în special cele din sudul Libiei). Din acest punct de vedere, este necesară o analiză atentă a riscurilor/beneficiilor ce derivă din realizarea unei astfel de deplasări.

 

2. Contactarea autorităţilor române

Cetăţenii români care se află deja pe teritoriul Libiei sau au în intenţie de a se deplasa pe acest teritoriu, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Tripoli (00218-21-3612912 şi 361-5295, e-mail: tripoli@mae.ro) şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Cetăţenii români care au nevoie de asistenţă consulară se pot adresa şi Direcţiei Relaţii Consulare a MAE. De asemenea, în caz de necesitate, cetăţenii români pot solicita sprijin la reprezentanţele diplomatice şi consulare ale statelor membre UE care funcţionează în Libia.

Ministerul Afacerilor Externe
Departamentul Consular
Direcţia Relaţii Consulare
Telefon: + 40 (0) 21 319 68 70; + 40 (0) 21 319 68 71
Fax: + 40 (0) 21 319 68 69
E-mail: drco@mae.ro

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.

 

3. Alte recomandări

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

Cetăţenii români care se află pe teritoriul Libiei sunt sfătuiţi:

  • Să respecte cu stricteţe anunţurile şi recomandările autorităţilor locale;
  • Să rămână pe cât posibil în locaţi sigure, să nu iasă pe străzi după lăsarea întunericului;
  • Să nu călătorească noaptea. În ultima perioadă a crescut frecvenţa jafurilor armate asupra străinilor, fiind furate în special autoturismele acestora;
  • Să evite locurile în care au loc demonstraţii, acţiuni de protest, precum şi zonele aglomerate. Indicat este să nu părăsiţi domiciliul;
  • Cetăţenii români sosiţi pe teritoriul Libiei, pot folosi cartelele telefonice aparţinând operatorilor români de telefonie mobilă pentru a apela în ţară. Cu toate acestea, periodic conexiunile telefonice pot fi nefuncţionale, din cauza infrastructurii de telecomunicaţii precare;
  • Pentru conducerea autoturismelor, după o şedere de 30 de zile este necesar un permis auto local. Se recomandă conducerea cu precauţie, rata accidentelor rutiere mortale fiind extrem de ridicată (printre primele trei state în lume);
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini;
  • Să urmărească mass-media locală pentru a afla care sunt zonele periculoase pentru a le putea evita;
  • Să acceseze periodic pagina web a MAE (www.mae.ro), rubrica „Sfaturi de călătorie”.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice