Alerte de călătorie

Madagascar

Ultima actualizare: 
26.06.2017


1. Informaţii generale

În septembrie 2012, s-au înregistrat atacuri armate violente ale grupărilor hoţilor de vite (DAHALO), soldate cu peste 100 de morţi.

În acest context, MAE recomandă evitarea frecventării următoarelor zone: Belo sur Tsiribihina (vest) Betroka (sud) and Ifarantsa and Tsimilahy (sud-est), Parcul Naţional Andohahela şi şoseaua RN13 între Ambovombe şi Ihosy.  

Situaţia politică, caracterizată de instabilitate, rămâne în continuare tensionată şi este posibil să aibă loc evoluţii neaşteptate, care să genereze mişcări de stradă.

În actualul context politic se recomandă evitarea unor zone ca Ambohijatovo, Lac Anosy, Antaninarenina, Analakely şi Ankatso, precum şi aria adiacentă unităţilor militare.

Cetăţenii români care sunt nevoiţi să se deplaseze în Madagascar sau se află deja pe teritoriul acestei ţări sunt sfătuiţi cu insistenţă să evite grupurile de demonstranţi, precum şi zonele aglomerate şi să nu se implice în discuţii politice sau de orice altă natură, chiar dacă sunt paşnice.

În cazul în care există cetăţeni români în zonele în care se înregistrează manifestări violente, sunt sfătuiţi să îşi facă provizii de apă, mâncare şi combustibil şi să evite deplasările în afara locuinţei, până la calmarea situaţiei.

Având în vedere că situaţia de securitate din nordul Madagascarului este afectată de acţiunile de piraterie practicate la scară largă în special în Golful Aden şi în Oceanul Indian,  nu este recomandat să se efectueze   călătorii cu vase de agrement în afara ariilor protejate.

În Madagascar, în perioada ianuarie - martie este sezonul ploios. Vremea extremă se poate manifesta sub formă de cicloane tropicale, ploi abundente şi inundaţii masive.

La 19 aprilie 2011, Comisia Europeană a anunţat faptul că a impus interdicţii de operare pe teritoriul UE pentru două avioane Boeing 767-300 aparţinând Air Madagascar. Deşi restul flotei Air Madagascar operează în spaţiul aerian european, Comisia Europeană a exprimat preocuparea pentru siguranţa zborului cu aeronavele Air Madagascar şi capacitatea autorităţilor aviaţiei civile locale de a-şi exercita responsabilităţile privind siguranţa zborului. Informaţii actualizate despre companiile interzise la operare în spaţiul UE se pot accesa pe site-ul: http://air-ban.europa.eu.

Bilharzia, tuberculoza, rabia, ciuma bubonică şi malaria sunt boli comune în Madagascar.

În ultima perioadă a fost constatată o creştere a numărului cazurilor de ciumă pneumonică în zonele Miarinarivo şi Antananarivo. Acest tip de ciumă se transmite prin contact uman.

Traficul şi consumul de droguri sunt pedepsite sever în Madagascar.

Importul şi exportul de produse comestibile (inclusiv fructe), plante şi animale sunt ilegale. Non-rezidenţii pot scoate din Madagascar maximum 1 kg de pietre preţioase şi semipreţioase.
 

2. Contactarea autorităţilor române

România nu are nici o formă de reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Madagascar. În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, cetăţenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

Cetăţenii români care doresc să călătorească în Madagascar sau se află deja pe teritoriul acestui stat, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Republica Africa de Sud şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.
 

3. Alte recomandări

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări:

  • Să evite orice deplasare pe timpul nopţii, indiferent de regiunea în care se află, locurile aglomerate, demonstraţiile, precum şi deplasarea în zone izolate ale ţării;
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini;
  • Să recurgă la operatori turistici acreditaţi şi să nu se îndepărteze de grupul turistic;
  • Să respecte anunţurile sau recomandările autorităţilor locale;
  • Să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică - Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pentru a obţine informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice