Alerte de călătorie

Mali

Ultima actualizare: 
15.02.2020


Semnalările recente indică un risc crescut de acțiuni teroriste pe teritoriul statului Mali în perioada care marchează sărbătorirea Noului An 2018 (finele lunii decembrie 2017, începutul lunii ianuarie 2018). Acțiunile grupărilor teroriste pot viza organizarea unor atentate sau răpirea unor cetățeni străini, motiv pentru care se recomandă cu fermitate evitarea călătoriilor în Mali în perioada respectivă, iar în cazul cetățenilor români aflați deja în această țară, evitarea  participării la orice evenimente și a prezenței în locurile publice.

 

1. Informaţii generale

În contextul creat de atacurile teroriste de dată recentă de pe teritoriul Republicii Mali, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să manifeste maximă prudenţă faţă de călătoriile în Mali şi să renunțe la acestea dacă nu sunt deplasări imperative, iar pentru cei care se află în misiuni internaționale să respecte întocmai regulile de angajare și memorandumurile specifice unor astfel de misiuni (RoE, MoU, SoFA).

 

2. Contactarea autorităţilor române

Atenție! România nu are misiune diplomatică sau oficiu consular de carieră în Republica Mali.

În calitate de cetățean al Uniunii Europene, puteți solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea revenirii în țară, din partea misiunilor diplomatice ale țărilor UE cu sediul în Mali (site-ul Comisiei Europene http://ec.europa.eu/consularprotection/representations_ro?f%5B0%5D=im_field_country_of_origin%3A%5B*+TO+*%5D&f%5B1%5D=im_field_target_country%3A174&solrsort=ss_ms_country+asc).

Dacă vă aflaţi deja pe teritoriul Republicii Mali, vă recomandăm să vă adresaţi Ambasadei României în Senegal şi să vă anunţaţi telefonic sau prin email prezenţa în regiune, comunicând coordonatele dumneavoastră pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Atenţionăm cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, că îşi asumă propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii, sfaturi de călătorie şi posibilitatea de a fi alertați, în cazul în care apar situaţii speciale, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

 

Ambasada României în Senegal

Adresa: Point E, Rue A x 9A (Rue A Prolongée), Dakar, Sénégal, B.P. 3212

Telefon Cancelarie: +221 33 8251913

Telefon Secţie consulară: +221 33 8248157

Telefon pentru situaţii de urgenţă: +221 774507418

Fax: +221 33 8249190

Web: http://dakar.mae.ro

E-mail  Secţia consulară: dakar@mae.ro

Ambasador: Dl Ciprian MIHALI

 

Consulatul Onorific al României la Bamako - poate sprijini rezolvarea unor urgențe, având contacte la nivelul autoritățile locale, dar care nu este abilitat să emită documente de identitate românești sau să îndeplinească formalități consulare.

Coordonatele Consulatului onorific sunt următoarele:

Consul onorific: Dl. Aly SAYEGH

Adresa: B.P. 3157, Bamako

Telefon: (00 223) 764-660-53

E-mail: asayegh@batiim.com

E-mailpentru situaţii de urgenţă în Mali: consulrobko@afribone.net.ml

Telefon pentru situaţii de urgenţă în Mali: (00 223) 73 01 75 51

 

3. Alte recomandări

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

MAE recomandă cetăţenilor români care se află în Mali:

 • Să acceseze periodic pagina web a Ministerului Afacerilor Externe, rubrica „Sfaturi de călătorie”;
 • Să se vaccineze în prealabil împotriva febrei galbene;
 • Să consulte înainte de plecare un medic privind oportunitatea unui tratament preventiv împotriva malariei;
 • Ajunşi în Mali, să respecte anunţurile sau recomandările autorităţilor locale;
 • Să aibă în permanenţă un document de identitate cu fotografie;
 • Să evite circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
 • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil la putător sau în maşini.
 • Să consume numai apă îmbuteliată sau apă fiartă în prealabil!
 • Să evitate consumul de alimente şi băuturi de pe stradă sau de la chioşcurile improvizate;
 • Să nu consume fructe înainte de a le spăla;
 • Să evitate schimbul de bani şi, în general, orice tranzacţie financiară ori de mărfuri în stradă;
 • Să nu fotografieze / să nu filmeze obiective de valoare strategică (ex: poduri, depozite etc.)
 • Să solicite permisiunea localnicilor pentru a-i fotografia sau filma!

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice