Alerte de călătorie

Egipt

Ultima actualizare: 
26.04.2017


1. Informaţii generale

Ca urmare a atentatelor produse în oraşele Tanta și Alexandria în data de 09.04.2017, care au vizat lăcașe de cult și care s-au soldat cu 47 de morți și peste 120 de răniți , la data de 11.04.2017 Parlamentul egiptean a aprobat introducerea stării de urgență pe întreg teritoriul Egiptului.

În contextul extinderii măsurilor de securitate și control ale autorităților egiptene, MAE recomandă cetățenilor români să manifeste o atitudine cooperantă cu acestea dacă este cazul, precum și atenție sporită și evitarea zonelor / obiectivelor publice aglomerate sau unde se pot forma aglomerări spontane.

Totodată, MAE solicită cetățenilor români să își înregistreze prezența pe teritoriul Egiptului la Ambasadă, folosind în acest sens adresele de e-mail cairo.consul@mae.ro și cairo@mae.ro

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să evite deplasările care nu sunt necesare în anumite zone şi oraşe din ţară, respectiv Ismailia, Suez, El Arish şi Rafah şi să se informeze, în prealabil, asupra situaţiei de securitate din zonele în care urmează să călătorească!

De asemenea, urmare evenimentelor care au avut loc în Egipt, cetăţenii români trebuie să manifeste o atenție deosebită la efectuarea călătoriilor către Sharm el Sheikh şi alte obiective turistice din Sinaiul de Sud. Ca măsură de precauţie, până la clarificarea situaţiei din zonă, se recomandă evitarea călătoriilor pe cont propriu în  Republica Arabă Egipt, la Taba, Muntele Sinai sau Mănăstirea Sfânta Ecaterina şi se recomandă cu fermitate evitarea deplasărilor neesențiale în oricare alte localităţi din Sinaiul de Nord.

Din cauza stării precare de securitate şi a pericolelor permanente- constând în acţiuni de răpire şi atacuri armate-autoritățile egiptene au interzis cu desăvârșire călătoriile în nordul Peninsulei Sinai și în zonele izolate de la frontierele cu Republica Sudan, Libia și Israel.

În cazul călătoriilor în staţiunile turistice, care includ vizitarea siturilor de la Siwa, Faiyum, Luxor şi Aswan ș/sau în localităţile Cairo şi Alexandria, este recomandată deplasarea în grupuri organizate, cu identificarea exactă a operatorului egiptean care cooperează cu agenţia de turism din România şi evitarea efectuării de deplasări neorganizate în alte zone decât cele înscrise în circuitul turistic stabilit inițial.  Cetăţenii români sunt obligaţi să se informeze, în prealabil, la operatorii de turism, ghizii autorizaţi sau poliţia turistică locală asupra posibilităţilor de înregistrare foto şi video a zonelor istorice şi siturilor arheologice. Realizarea de capturi foto sau video în anumite zone, fără acordul autorităţilor, poate duce la reţinerea persoanei şi confiscarea aparaturii.

Totodată, cetăţenii români sunt sfătuiţi să manifeste prudenţă în locurile publice, mai ales în zonele de amplasare a caselor de schimb valutar, băncilor comerciale şi în proximitatea localurilor/restaurantelor, precum şi în apropierea sediilor unor instituţii publice.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să evite consumul de băuturi alcoolice în spaţiul public, să manifeste atenţie privind vestimentaţia şi să respecte tradiţiile specifice în perioada sărbătorilor religioase.

Pentru capitala Cairo, în proximitatea sediilor unor misiuni diplomatice, cum ar fi cea a Libiei  (vecină cu Ambasada României), a Republicii Arabe Siria, Republicii Sudan şi a Ligii Arabe, pot avea loc demonstraţii ad-hoc la sediile unor misiuni diplomatice, Piaţa Tahrir (zona Down Town).

Pentru oraşul Alexandria (în imediata apropiere a Bibliotecii ) sau în alte oraşe importante din această ţară,, se recomandă deplasarea cu atenţie mărită în spațiile deschise, unde se pot organiza proteste spontane, sau în vecinătatea unor sedii de instituții guvernamentale (poliție, armată, judecătorii etc).
 
FOARTE IMPORTANT!

În guvernoratul Sinaiul de Nord, urmare atacurilor teroriste din octombrie 2014, a fost instituită stare de urgență.

La data de 15 februarie 2017, din cauza situaţiei precare de securitate, autorităţile egiptene au prelungit starea de urgenţă în guvernoratul Sinaiul de Nord pentru o perioadă de încă trei luni, aceasta urmând a expira la data de 15 mai 2017.

Punctul de trecere al frontierei cu Fâșia Gaza, de la Rafah, este închis pentru o perioadă nedeterminată.

În cea mai mare parte din guvernorat restricţia de circulaţie, în perioada de noapte, este impusă în intervalul orar 23:00 - 6:00, cu excepţia oraşelor Al-Arish şi Sheikh Zuweid şi a zonelor limitrofe, unde restricţiile de circulaţie sunt impuse în intervalul orar 19:00 – 6:00.

Începând cu luna aprilie 2015, autorităţile egiptene au adoptat o nouă lege, care prevede PEDEAPSA DE CONDAMNARE PE VIAŢĂ, pentru persoanele care construiesc sau tranzitează tunelele din zonele de frontieră ale Egiptului.
 

MAE RECOMANDĂ CETĂŢENILOR ROMÂNI SĂ NU UTILIZEZE TUNELURILE SUBTERANE CLANDESTINE PENTRU TRANZITAREA SPRE ŞI DINSPRE FÂŞIA GAZA SAU CĂTRE ALTE REGIUNI DIN ZONA DE FRONTIERĂ A REPUBLICII ARABE EGIPT ŞI SĂ RESPECTE RESTRICŢIILE DE CIRCULAŢIE IMPUSE ÎN ZONELE ÎN CARE ESTE DECRETATĂ STAREA DE URGENŢĂ.

Totodată, MAE recomandă cetăţenilor români să NU tranziteze teritoriului egiptean spre şi dinspre Fâşia Gaza și, pentru cei cu dublă cetățenie, să efectueze deplasarea pe baza documentelor de călătorie eliberate de autorităţile palestiniene, situație în care nu pot beneficia de asistență și protecție consulară din partea autorităților române.
 

2. Contactarea autorităţilor române

Cetăţenii români care se deplasează în Egipt sau care se află deja pe teritoriul acestei ţări, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Cairo şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale la adresa de e-mail cairo.consul@mae.ro şi cairo@mae.ro, pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Cetățenii români afectaţi de o situaţie de urgenţă pot solicita şi asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Cairo: +20227360107 şi +20227359546, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României la Cairo: +20227359546.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de carieră în astfel de zone sunt reduse.

 

3. Alte recomandări

Pentru situaţii de urgenţă MAE vă recomandă să contactaţi poliţia turistică egipteană, la numerele de telefon locale 27409017sau 126, apelabile permanent de la orice telefon din Egipt.

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

MAE recomandă cetăţenilor români care se află deja în Egipt:

  • Să respecte anunţurile şi recomandările autorităţilor locale;
  • Să evite demonstraţiile, locurile aglomerate, precum şi arenele de desfăşurare a unor competiţii sportive;
  • Să urmărească mass-media locală pentru a afla care sunt zonele în care se desfăşoară acţiuni de protest pentru a le putea evita;
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini;
  • Să respecte tradiţiile şi obiceiurile locale;
  • Să evite deplasările în perioada furtunilor de nisip, care au loc, de regulă, anual în intervalul februarie - aprilie;
  • Să se informeze, în prealabil, asupra posibilităţilor de deplasare spre Cairo, în caz de urgenţă;
  • Să acceseze link-ul http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori către Secţiunea ,,Sfaturi pentru călători”, aflată pe site-ul Institutului Naţional de Sănătate Publică - Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, pentru a obţine informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate sau să se adreseze unui cabinet specializat în medicina de călătorie şi boli infecţioase, înainte de plecarea spre astfel de destinaţii, pentru a primi recomandări cu privire la măsurile preventive şi profilactice;
  • Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet http://cairo.mae.ro și www.mae.ro, rubrica „Sfaturi de călătorie” și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (disponibilă gratuit în „App Store” și  „Google Play”), care oferă informații și sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice