Alerte de călătorie

Egipt

Ultima actualizare: 
21.02.2017


1. Informaţii generale

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să evite deplasările care nu sunt necesare în anumite zone şi oraşe din ţară, respectiv Ismailia, Suez, El Arish şi Rafah şi să se informeze, în prealabil, asupra situaţiei de securitate din zonele în care urmează să călătorească!

Urmare evenimentelor recente care au avut loc în Egipt, cetăţenii români trebuie să manifeste o atenție deosebită la efectuarea călătoriilor către Sharm el Sheikh şi alte obiective turistice din Sinaiul de Sud. Ca măsură de precauţie, până la clarificarea situaţiei din zonă, se recomandă evitarea călătoriilor pe cont propriu în Egipt, la Taba, Muntele Sinai sau Mănăstirea Sfânta Ecaterina şi se recomandă cu fermitate evitarea deplasărilor neesențiale în  oricare alte localităţi din Sinaiul de Nord.

Din cauza stării precare de securitate şi a pericolelor permanente de răpire şi atacuri armate, autoritățile egiptene au interzis cu desăvârșire călătoriile în nordul Peninsulei Sinai și în zonele izolate de la frontierele cu Sudan, Libia și Israel.

În cazul călătoriilor în staţiunile turistice, care includ vizitarea siturilor de la Siwa, Faiyum, Luxor şi Aswan ș/sau în localităţile Cairo şi Alexandria, este recomandată deplasarea în grupuri organizate, cu identificarea exactă a operatorului egiptean care cooperează cu agenţia de turism din România şi evitarea efectuării de deplasări neorganizate în alte zone decât cele înscrise în circuitul turistic stabilit inițial.  Cetăţenii români sunt obligaţi să se informeze, în prealabil, la operatorii de turism, ghizii autorizaţi sau poliţia turistică locală asupra posibilităţilor de înregistrare foto şi video a zonelor istorice şi siturilor arheologice. Realizarea de capturi foto sau video în anumite zone, fără acordul autorităţilor, poate duce la reţinerea persoanei şi confiscarea aparaturii.

Totodată, cetăţenii români sunt sfătuiţi să manifeste prudenţă în locurile publice, mai ales în zonele cu case de schimb valutar, bănci şi localuri/restaurante, precum şi în apropierea sediilor unor instituţii publice.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să evite consumul de băuturi alcoolice în spaţiul public, să manifeste atenţie privind vestimentaţia şi să respecte tradiţiile specifice în perioada sărbătorilor religioase.

În Cairo, sunt de evitat zonele în care sunt amplasate sediile misiunilor diplomatice ale Libiei (vecină cu Ambasada României), Siriei, Sudanului şi sediul Ligii Arabe unde pot avea loc demonstraţii ad-hoc la sediile unor misiuni diplomatice, Piaţa Tahrir (zona Down Town). În centrul Alexandriei (în imediata apropiere a Bibliotecii din Alexandria) sau în alte oraşe egiptene sunt de evitat spațiile deschise, unde se pot organiza proteste spontane, sau vecinătatea unor sedii de instituții guvernamentale (poliție, armată, judecătorii etc).
 


FOARTE IMPORTANT!

Urmare atacurilor teroriste din data de 24 octombrie 2014, a fost instituită stare de urgență în guvernoratul Sinaiul de Nord.

La data de 15 noiembrie 2016, din cauza situaţiei precare de securitate, autorităţile egiptene au prelungit starea de urgenţă în guvernoratul Sinaiul de Nord pentru o perioadă de încă trei luni, aceasta urmând a expira la 15 februarie 2017.

Punctul de trecere al frontierei cu Fâșia Gaza, de la Rafah, este închis pe perioadă nedeterminată.

În cea mai mare parte din guvernorat restricţia de circulaţie, în perioada de noapte, este impusă de la ora 23:00 la ora 6:00, cu excepţia oraşelor Al-Arish şi Sheikh Zuweid şi a zonelor limitrofe, unde restricţiile de circulaţie sunt impuse în intervalul 19:00 – 6:00.

La data de 12 aprilie 2015, autorităţile egiptene au adoptat o nouă lege, care prevede PEDEAPSA CU CONDAMNARE PE VIAŢĂ, pentru persoanele care construiesc sau tranzitează tunelele din zonele de frontieră ale Egiptului.
 

MAE RECOMANDĂ CETĂŢENILOR ROMÂNI SĂ NU UTILIZEZE TUNELURILE SUBTERANE CLANDESTINE PENTRU TRANZITAREA CĂTRE ŞI DINSPRE FÂŞIA GAZA SAU CĂTRE ALTE REGIUNI DIN ZONA DE FRONTIERĂ A EGIPTULUI ŞI SĂ RESPECTE RESTRICŢIILE DE CIRCULAŢIE IMPUSE ÎN ZONELE ÎN CARE ESTE DECRETATĂ STAREA DE URGENŢĂ.

Totodată, MAE recomandă cetăţenilor români să NU tranziteze teritoriului egiptean spre şi dinspre Fâşia Gaza și, cei cu dublă cetățenie, să efectueze deplasarea pe baza documentelor de călătorie eliberate de autorităţile palestiniene, situație în care nu pot beneficia de asistență și protecție consulară din partea autorităților române.
 


2. Contactarea autorităţilor române

Cetăţenii români care se deplasează în Egipt sau care se află deja pe teritoriul acestei ţări, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Cairo şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale la adresa de e-mail cairo.consul@mae.ro şi cairo@mae.ro, pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de carieră în astfel de zone sunt reduse.
 


3. Alte recomandări

Pentru situaţii de urgenţă MAE vă recomandă să contactaţi poliţia turistică egepteană, la numerele de telefon 27409017sau 126, apelabile permanent de la orice telefon din Egipt.

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

MAE recomandă cetăţenilor români care se află deja în Egipt:

  • Să respecte anunţurile şi recomandările autorităţilor locale;
  • Să evite demonstraţiile, locurile aglomerate, precum şi arenele de desfăşurare a unor competiţii sportive;
  • Să urmărească mass-media locală pentru a afla care sunt zonele în care se desfăşoară acţiuni de protest pentru a le putea evita;
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini;
  • Să respecte tradiţiile şi obiceiurile locale;
  • Să evite deplasările în perioada furtunilor de nisip, care au loc, de regulă, anual în intervalul februarie - aprilie;
  • Să se informeze, în prealabil, asupra posibilităţilor de deplasare spre Cairo, în caz de urgenţă;
  • Să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate ;
  • Să acceseze periodic pagina web a Ministerului Afacerilor Externe, rubrica „Sfaturi de călătorie”.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice