Alerte de călătorie

Etiopia

Ultima actualizare: 
14.01.2019

1. Informaţii generale

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să evite, în perioada următoare, călătoriile în  Republica Federală Democratică Etiopia, din cauza deteriorării situaţiei de securitate.

În ultima parte a lunii septembrie 2018, în capitala Addis Abeba, zonele limitrofe, precum şi în unele localităţi din Regiunea Oromia şi Regiunea Naţiunilor şi Popoarelor din Sud, se înregistrează proteste, conflicte şi violenţe generate de disensiuni interetnice, soldate cu evacuări, victime umane şi pagube materiale.

Căile de comunicaţie pot fi temporar blocate, iar transportul rutier şi în comun este perturbat de proteste şi mişcări de stradă spontane. 

În condiţiile în care călătoriile în Etiopia nu pot fi evitate, se recomandă contactarea Ambasadei României la Addis Abeba, atât înainte de întreprinderea călătoriei, pentru informare, cât şi la sosirea în Etiopia, pentru semnalarea prezenţei.

Recomandăm o vigilenţă sporită din partea cetăţenilor români aflaţi deja în R.D.F. Etiopia în scop turistic sau de afaceri, precum şi evitarea zonelor menţionate, a locurilor publice pretabile pentru organizarea de proteste şi demonstraţii (pieţe publice, proximitatea lăcaşelor de cult etc).
 

2. Contactarea autorităţilor române

Cetăţenii români care se deplasează în R.D.F. Etiopia sau se află deja pe teritoriul acestui stat, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Addis Abeba, şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Ambasada României în R.F.D. Etiopia

Adresa: Addis Abeba - Bole, 03-649 Street B-98-11

Telefon fix: +251 1 16610156

Fax: +251 1 16611191

Telefon urgenţă: +251 935 350059

E-mail: addisabeba@mae.ro

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://addisabeba.mae.ro/ şi  www.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (disponibilă la http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!”.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.
 

3. Recomandări generale

Cetăţenii români sunt sfătuiţi, cu insistenţă, să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări:

  • Să evite orice deplasare pe timpul nopţii!
  • Să evite locurile aglomerate, demonstraţiile şi excursiile în zonele izolate ale ţării!
  • Orice deplasare în zonele turistice să se realizeze în mod organizat prin agenţiile de turism acreditate oficial!
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil sau în autovehicule!
  • În timpul deplasării cu autoturismul, inclusiv în oraşe, geamurile acestuia trebuie să fie permanent închise, iar uşile blocate. În caz de accident/incident să se evite contactul cu populaţia locală şi să se meargă imediat, cu maşina, la postul de poliţie cel mai apropiat.
  • Să se respecte anunţurile şi recomandările autorităţilor locale.
  • Să se evite deplasarea cu mijloacele de transport în comun (tren, autobuze, microbuze).
  • În ciuda măsurilor permanente luate de autorităţi, se semnalează o menţinere a criminalităţii faţă de turiştii străini (furturi din buzunare, smulgerea lanţurilor de la gât, a brăţărilor, genţilor, telefoanelor mobile, agresiuni, inclusiv cu arme albe etc.).
  • În caz de violenţă, se recomandă să nu se opună rezistenţă, să se păstreze calmul şi să se dispună mereu de o mică sumă de bani pentru a o putea da agresorului.
  • Este strict interzisă fotografierea clădirilor şi obiectivelor militare, inclusiv a infrastructurilor rutiere, a sediilor clădirilor oficiale şi a reşedinţelor demnitarilor. Înainte de a efectua o fotografie, este recomandabil să se ceară permisiunea poliţistului care, de regulă, se află în apropierea unor astfel de obiective sensibile.

Atenţie: Vaccinarea împotriva febrei galbene este obligatorie, iar carnetul de vaccinări trebuie prezentat la sosirea pe Aeroportul Bole (conform Regulamentului Sanitar Internaţional, accesibil pe Internet la  http://www.who.int/ihr/9789241596664/en/). 

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică (http://www.insp.gov.ro ) sau să contacteze unul dintre cabinetele specializate în vaccinări internaţionale (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori/85-cabinete-vacci...) şi să acceseze, pentru informaţii suplimentare, site-urile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori) şi Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics).

 

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice