Alerte de călătorie

Filipine

Ultima actualizare: 
13.07.2019

 

1. Informaţii generale

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să evite cu strictețe călătoriile pe întreg teritoriul provinciei Mindanao pe timpul deplasărilor în Republica Filipine, din cauza pericolului real de acțiuni teroriste.

Pe ȋntreg teritoriul provinciei Mindanao a fost decretată legea marțială până la data de 31 decembrie 2018.

Guvernul filipinez a anunțat că Insula Boracay va fi temporar închisă pentru turiști, ȋncepând cu data de 26 aprilie 2018, pentru o perioada de 6 luni, pentru reabilitarea ecologică a insulei. Va fi interzis accesul pe insulă al turiștilor străini și locali. Companiile aeriene locale au suspendat, temporar, zborurile cu destinația Boracay.

În Manila este nivel ridicat de alertă teroristă.

Trebuie avut în vedere faptul că autorităţile locale au o capacitate limitată de a acţiona în cazul catastrofelor naturale sau atentatelor teroriste.

Peste douăzeci de cicloane tropicale sunt înregistrate în fiecare an, manifestându-se prin ploi abundente, alunecări de teren şi inundaţii masive.

Pentru perioada iulie-noiembrie, când este sezonul taifunurilor, se recomandă cetăţenilor români să manifeste prudenţă şi să respecte cu stricteţe sfaturile autorităţilor locale, precum şi accesarea paginii web cu privire la situaţia taifunurilor: www.typhoon2000.ph.

MAE recomandă tuturor cetăţenilor români care se deplasează în Republica Filipine să se informeze în prealabil asupra situaţiei de securitate din zonă, să manifeste prudenţă sporită şi să consulte site-urile de specialitate înainte de efectuarea călătoriei.
 


2. Contactarea autorităţilor române

Cetăţenii români care doresc să se deplaseze în Republica Filipine sau se află deja pe teritoriul acestei ţări, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Republica Filipine şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://manila.mae.rowww.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!”.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.

 

3. Alte recomandări

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

Cetăţenii români care se află în Republica Filipine sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări:

  • să evite deplasările cu ferry-boat-uri supra-aglomerate;
  • să utilizeze cu precauție mijloacele de transport în comun;
  • să evite locurile aglomerate şi să nu se implice în demonstraţii de stradă, care pot degenera în violenţe;
  • să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică (http://www.insp.gov.ro) sau unui cabinet de vaccinări internaţionale (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori/85-cabinete-vaccinari-internationale) şi să acceseze, pentru informaţii suplimentare, site-urile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori) şi Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics).

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice