Alerte de călătorie

Somalia

Ultima actualizare: 
20.01.2020


1. Informaţii generale

Ministerul Afacerilor Externe recomandă insistent cetăţenilor români să evite călătoriile în Somalia, iar persoanele care tranzitează apele teritoriale ale acestei ţări sau se află în apropierea acestora sunt sfătuite să părăsească imediat zona.

Situaţia de securitate din regiune este puternic afectată atât de acţiunile de piraterie practicate la scară largă, cât şi de luptele dintre forţele guvernamentale şi grupările afiliate la organizaţia Al Qaeda. Posibilităţile de intervenţie şi de protecţie din partea autorităţilor locale sunt foarte reduse.Cetăţenii români care se află totuşi în zonă sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie asigurări medicale şi de viaţă, valabile pentru această regiune.

Recomandăm cetăţenilor români să nu se îmbarce pe nave al căror circuit de navigaţie se apropie de apele teritoriale somaleze, ca urmare a creşterii riscului capturării acestora de către piraţi. Astfel de capturări sunt frecvente şi sunt motivate, de regulă, de solicitări de recompense în schimbul eliberării. În perioada 2009-2010, au existat mai mulţi cetăţeni români răpiţi de piraţii somalezi.


2. Contactarea autorităţilor române

România nu are nicio formă de reprezentare diplomatică sau consulară în Somalia. Pentru eventuale solicitări de asistenţă consulară, misiunea diplomatică împuternicită de autorităţile române să acţioneze în mod oficial în Somalia este Ambasada României în Republica Sudan.

Coordonatele Ambasadei României în Republica Sudan sunt următoarele:

Adresa: Kafouri Area – Kassala Road, Plot 172/173, Khartoum North

Telefon: 00249-185-33.81.14
Fax: 00249-185-34.14.97
Email: khartoum@mae.ro

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE, inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

Atenţionăm cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, că îşi asumă propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice