Alerte de călătorie

Sudan

Ultima actualizare: 
13.12.2018


1. Informaţii generale

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cu fermitate evitarea deplasărilor în zonele de conflict armat din Republica Sudan: cele cinci state din Darfur şi regiunea Abyei, situată la frontiera dintre Sudan şi Sudanul de Sud . Aici, situaţia de securitate este foarte precară, semnalându-se frecvent  ciocniri  inter-tribale, jafuri armate, tâlhării, violuri şi răpiri. De asemenea, în Darfur şi statele Kordofanul de Sud şi Nilul Albastru, în pofida armistiţiului între Forţele Armate sudaneze şi insurgenţă, se menţine riscul de încălcare a acestuia, cu niveluri variabile de amploare, părţile acuzându-se reciproc. Ca urmare a hotărârii autorităţilor sudaneze, de ridicare a subvenţiilor la combustibili şi energie, preţul de livrare la pompă a crescut cu 250%, iar cel al creditului pentru electricitatea livrată populaţiei cu 150%. Pe pieţele de mărfuri şi servicii preţurile au crescut continuu, ceea ce a făcut ca inflaţia anuală să depăşească 30%.

În acelaşi timp se înregistrează lipsuri mari în categoria produselor de primă necesitate şi a medicamentelor, precum şi discontinuităţi în aprovizionarea generală cu mărfuri. În consecinţă, există riscul manifestaţiilor de stradă spontane, acţiuni reprimate prin acţiuni în forţă, disproporţionate ale forţelor de ordine, peste tot în ţară.

 Având în vedere fenomenul de crimă organizată, generat de nivelul scăzut de trai (starea extrem de precară a căilor de comunicaţie, a infrastructurii, în ansamblu, a serviciilor comunitare şi a celor de utilitate publică), Ministerul Afacerilor Externe recomandă evitarea călătoriilor în Republica Sudan, iar dacă există situaţii de urgenţă, care necesită deplasarea, se recomandă evitarea locurilor aglomerate; pieţe, parcurile, expoziţiile etc. Clima tropicală, cu temperaturi de peste 50°C, în perioada de vară boreală şi condiţiile de igienă foarte scăzute, favorizează apariţia a numeroase boli: febră hemoragică, malarie, dizenterie etc., cu riscul producerii de epidemii, fenomene recunoscute de autorităţi. Combaterea acestora este dificilă din cauza lipsei infrastructurii şi a medicamentelor.

MAE recomandă cetăţenilor români, care călătoresc în Sudan, să acceseze periodic pagina website www.mae.ro, rubrica „Sfaturi, alerte de călătorie”.

 

2. Contactarea autorităţilor române

Cetăţenii români care sunt nevoiţi să se deplaseze în Sudan sau se află deja pe teritoriul acestei ţări, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Sudan şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând  propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.
 

3. Alte recomandări

Cetăţenii romani sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări :

  • Să evite orice deplasare pe timpul nopţii, indiferent de regiunea în care se află, locurile aglomerate, demonstraţiile, precum şi deplasarea în zone izolate ale ţării ;
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini ;
  • Să recurgă la operatori turistici acreditaţi şi să nu se îndepărteze de grupul turistic;
  • Să respecte anunţurile sau recomandările autorităţilor locale;

Să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pentru a obţine informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, pe teritoriul Sudanului.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice