Alerte de călătorie

Haiti

Ultima actualizare: 
23.03.2017


1. Informaţii generale

Riscul răpirilor de persoane este crescut.

Cu toate că situaţia generală de securitate din Haiti s-a îmbunătăţit în ultima perioada, există încă tensiuni politice, precum şi acte de violenţă. Marile oraşe, precum şi capitala Port-au-Prince, sunt în mod frecvent scena unor manifestaţii violente.

Haiti este un stat afectat de catastrofe naturale. Ca şi majoritatea insulelor din Caraibe, Haiti reprezintă o zonă de risc seismic. MAE descurajează orice fel de călătorii în această zonă. Pentru mai multe informaţii poate fi accesat site-ul www.typhoon2000.ph .


2. Contactarea autorităţilor române

România nu are nicio formă de reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Haiti. În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, cetăţenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

Cetăţenii romani care doresc să călătorească în Haiti sau se află deja pe teritoriul său, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Venezuela şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.

 

3. Alte recomandări 

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări:

  • Să evite orice deplasare pe timpul nopţii, indiferent de regiunea în care se află, locurile aglomerate, demonstraţiile, precum şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini.
  • Să recurgă la operatori turistici acreditaţi şi să nu se îndepărteze de grupul turistic.
  • Să respecte anunţurile sau recomandările autorităţilor locale!
  • Să consume numai apă îmbuteliată.
  • Sa se informeze, în prealabil, asupra situaţiei medicale din zonă!
  • Să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică - Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pentru a obţine informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate.
  • Sa respecte tradiţiile şi obiceiurile locale, să adopte o ţinută şi un comportament decent în public şi să evite fotografierea în zone publice.
Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice