Alerte de călătorie

Honduras

Ultima actualizare: 
16.01.2019


1. Informaţii generale

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să manifeste o atenţie sporită pentru deplasările în această ţară, şi mai ales în marile centre urbane (Tegucigalpa şi San Pedro Sula), datorită extinderii delicvenţei comune şi deţinerii unui mare număr de arme de foc de către populaţie.

Pe şoseaua Atlantica, în zonele Copan şi Agua Caliente, s-au înregistrat frecvente atacuri asupra vehiculelor particulare şi a autobuzelor de transport în comun.

Guvernul din Honduras a declarat starea de urgenţă ca urmare a recentei epidemii de febra dengue din ţară.

Pentru perioada iunie-noiembrie, când este sezonul fenomenelor meteorologice extreme (uragane, taifunuri, cicloane), se recomandă cetăţenilor români să manifeste prudenţă şi să respecte cu stricteţe sfaturile autorităţilor locale.

Cetăţenii români care sunt constrânşi să se deplaseze în Honduras sunt sfătuiţi să se informeze în prealabil asupra situaţiei de securitate din zonă! În acest sens, pot accesa periodic pagina web a Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro).


2. Contactarea autorităţilor române 

România nu are nici o formă de reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Honduras. În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, cetăţenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu sediul la San Pedro Sula.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

Cetăţenii români care doresc să călătorească în Honduras sau se află deja pe teritoriul său, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Mexic şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Există un Consulat Onorific al României la San Pedro Sula, care poate sprijini rezolvarea unor probleme urgente, prin contactele cu autorităţile locale, dar care nu poate emite documente de identitate româneşti sau realiza formalităţi consulare.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.


3. Alte recomandări  

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă! 

Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări:

  • Să evite orice deplasare pe timpul nopţii, indiferent de regiunea în care se află, locurile aglomerate, demonstraţiile, precum şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini. 
  • Să păstreze documentele originale în casetele de valori din hotel şi să folosească doar fotocopii ale acestora, incluzând şi pagina din paşaport cu ştampila de intrare.
  • Să-şi asigure maşinile cu sisteme de alarmă.
  • Să consume numai apă îmbuteliată.
  • Să nu accepte supravegherea sau transportul unor bagaje ale altor persoane, deoarece acestea pot conţine droguri.
  • Să nu opună rezistenţă în cazul unui atac, deoarece atacatorii pot fi înarmaţi.
  • Sa evite călătoriile în mijloace de transport public
  • Sa utilizeze taxiuri numai cu o comandă telefonică transmisă în prealabil. Nu este indicat să fie utilizate, în nicio situaţie, taxiurile oprite pe stradă. Trebuie evitate taxiurile ilegale şi contactele cu persoane necunoscute;
  • Să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică - Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pentru a obţine informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, din cauză că există riscul apariţiei febrei dengue în sezonul ploios.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice