Alerte de călătorie

Indonezia

Ultima actualizare: 
14.01.2019


1. Informaţii generale

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care își planifică o călătorie în Indonezia să ţină cont de faptul că această ţară este situată pe Inelul de Foc al Pacificului, zonă unde se produc unele dintre cele mai puternice cutremure din lume. Din cauza celor peste 100 de vulcani activi, erupţiile vulcanice, cutremurele şi tsunami sunt posibile oricând.

Având în vedere istoricul atacurilor care au avut loc în Indonezia, cetăţenii români, care călătoresc în Indonezia sau se află pe teritoriul acestei ţări, sunt sfătuiți să manifeste maximă vigilenţă, să se informeze în legătură cu situaţia de securitate şi să evite, pe cât posibil, mall-urile, restaurantele, cinematografele şi locurile aglomerate, care ar putea fi ţinte pentru posibile atentate.

Grupările teroriste continuă să pregătească atacuri şi au capacitatea de a derula astfel de operaţiuni oriunde în Indonezia, cele mai probabile ţinte fiind cele frecventate de turiştii occidentali.

Recomandăm tuturor cetăţenilor români să manifeste precauţie când călătoresc în provincia Aceh, Insula Papua, Insula Sulawesi şi Insulele Moluce. În cazul în care astfel de deplasări sunt necesare, recomandăm consultarea autorităţilor indoneziene.

Tensiunile politice din Papua au condus la violenţe sporadice în zone precum Jayapura, Abepura, Wamena, Sentai şi Timika. Separatiştii din Papua au răpit turişti în trecut.

Informăm cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească la Bali, Republica Indonezia, că, în conformitate cu datele puse la dispoziţie de Ministerul pentru Energie şi Resurse Minerale din Indonezia, există o zonă de restricţie de 4 km în jurul vulcanului de pe muntele Agung, iar gradul de alertă privind o posibilă erupţie este III (standby). Aeroportul Internaţional Ngurah Rai din Denpasar/Bali este deschis, iar activităţile se desfăşoară normal. În cazul unei erupţii puternice şi în funcţie de direcţia norului de cenuşă este posibilă închiderea aeroportului Ngurah Rai, iar persoanele aflate în insula Bali se pot confrunta cu dificultăţi la plecarea spre alte destinaţii. Cetăţenii români care intenţionează să se deplaseze la Bali sunt sfătuiţi să încheie asigurări de călătorie şi medicale cuprinzătoare şi să fie familiarizaţi cu clauzele şi acoperirea riscurilor prevăzute în contractele de asigurare.

Cetăţenii români sunt rugaţi să monitorizeze presa internaţională şi locală, iar în funcţie de informaţii să-şi adapteze planurile de călătorie și să se informeze în permanenţă cu datele oferite de autorităţile indoneziene (Ministerul Energiei şi Resurselor Minerale-Agenţia pentruVulcanologie (CVGHM) la site-ul https://magma.vsi.esdm.go.id/vona/ şi site-ul https://www.ivhhn.org.
 


2. Contactarea autorităţilor române 

Cetăţenii români care se deplasează în Indonezia sau se află deja pe teritoriul acestui stat, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Jakarta  şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonatele pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.   

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://jakarta.mae.rowww.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!”.

Atenţionăm cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc că îşi asumă propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie a misiunii diplomatice în astfel de zone sunt reduse.
 


3. Alte recomandări

Cetăţenii români care se deplasează în Indonezia sunt sfătuiţi cu insistenţă să încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă.

Cetăţenii români care se află în Indonezia sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări:

  • să evite zonele aglomerate, în care se desfăşoară mitinguri, manifestaţii publice deoarece exista riscul ca acestea să degenereze în demonstraţii violente ;
  • să evite circulaţia pe timp de noapte şi deplasarea în zone izolate ale ţării ;
  • să urmărească mass-media locală pentru a afla care sunt zonele în care se desfăşoară acţiuni de protest pentru a le putea evita;

să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică (http://www.insp.gov.ro) sau unui cabinet de vaccinări internaţionale (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori/85-cabinete-vaccinari-internationale) şi să acceseze, pentru informaţii suplimentare, site-urile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori) şi Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics).

 

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice