Alerte de călătorie

Indonezia

Ultima actualizare: 
28.03.2017


1. Informaţii generale

Atunci când vă planificaţi o călătorie în Indonezia, ţineţi cont de faptul că această ţară este situată pe Inelul de Foc al Pacificului, zonă unde se produc unele dintre cele mai puternice cutremure din lume. Din cauza celor peste 100 de vulcani activi, erupţiile vulcanice, cutremurele şi tsunami sunt posibile oricând.

Având în vedere atacurile care au avut loc în Indonezia, în anii 2015 şi 2016, sfătuim cetăţenii români care călătoresc în Indonezia sau se află pe teritoriul acestei ţări, să manifeste maximă vigilenţă, să se informeze în legătură cu situaţia de securitate şi să evite mall-urile, restaurantele, cinematografele şi locurile aglomerate, care ar putea fi ţinte pentru posibile atentate.

Încurajăm cetăţenii români să monitorizeze presa internaţională şi locală şi în funcţie de informaţii să-şi adapteze planurile de călătorie.

Grupările teroriste continuă să pregătească atacuri şi au capacitatea de a derula astfel de operaţiuni oriunde în Indonezia, cele mai probabile ţinte fiind cele frecventate de turiştii occidentali.

Recomandăm tuturor cetăţenilor români să manifeste precauţie când călătoresc în provincia Aceh, Insula Papua, Insula Sulawesi şi Insulele Moluce. În cazul în care astfel de deplasări sunt necesare, recomandăm consultarea autorităţilor indoneziene.

Tensiunile politice din Papua au condus la violenţe sporadice în zone precum Jayapura, Abepura, Wamena, Sentai şi Timika. Separatiştii din Papua au răpit turişti în trecut.


2. Contactarea autorităţilor române 

Cetăţenii români care se deplasează în Indonezia sau se află deja pe teritoriul acestui stat, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Jakarta  şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonatele pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.   

Atenţionăm cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc că îşi asumă propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie a misiunii diplomatice în astfel de zone sunt reduse.


3. Alte recomandări

Cetăţenii români care se deplasează în Indonezia sunt sfătuiţi cu insistenţă să încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă.

  • Să evite zonele aglomerate, în care se desfăşoară mitinguri, manifestaţii publice deoarece exista riscul ca acestea să degenereze în demonstraţii violente.
  • Evitaţi circulaţia pe timp de noapte şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
  • Să urmărească mass-media locală pentru a afla care sunt zonele în care se desfăşoară acţiuni de protest pentru a le putea evita;
  • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.

Vă recomandăm să vă informaţi în prealabil asupra situaţiei medicale din zonă! Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică - Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

În cazul în care vă deplasaţi în Indonezia, vă recomandăm să citiţi Condiţiile de călătorie pentru această ţară  şi să urmăriţi în permanenţă site-ul MAE.

 

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice