Alerte de călătorie

Iran

Ultima actualizare: 
13.12.2018


1. Informaţii generale

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să evite deplasările care nu sunt necesare în Republica Islamică Iran, date fiind potenţialele surse de risc şi insecuritate existente pe teritoriul acestui stat.

Evitaţi deplasările în regiunile de graniţă cu Irak, Pakistan şi Afganistan, în special în provincia Sistan-Balucistan, Khorassan meridional şi regiunea Hormuzgan.

Recomandăm cetăţenilor români, care se deplasează în Iran, să se informeze în prealabil asupra situaţiei de securitate din zonă!

În contextul mișcărilor de protest care au debutat la sfârșitul anului 2017 în R.I. Iran, recomandăm cetățenilor români care călătoresc/se află pe teritoriul acestui stat să evite zonele de demonstrații, să se asigure că au în permanență asupra lor un telefon mobil cu acumulatorul încărcat și credit pentru a putea contacta, la nevoie, misiunea diplomatică și să se documenteze regulat din canalele mass-media despre situația de securitate din zona în care se află.

Pentru cetățenii români care aleg să se deplaseze în Republica Islamică Iran, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cu fermitate să își anunțe prezența la Secția consulară a Ambasadei României la Teheran.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să acceseze paginile web: http://teheran.mae.ro şi www.mae.ro, rubrica „Sfaturi, alerte de călătorie – Alerte de călătorie”, pentru informaţii actualizate.


2. Contactarea autorităţilor române

Cetățenii români, care doresc să călătorească în Republica Islamică Iran sau se află deja pe teritoriul său, sunt sfătuiți să se adreseze Ambasadei României la Teheran și să își anunțe prezența în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactați în situații de urgență.

Cetățenii români care ignoră avertismentele MAE și se deplasează în zone de risc sunt atenționați că o fac pe propria răspundere și vor suporta consecințele unor astfel de călătorii, având în vedere că, de la caz la caz, pot interveni limitări la posibilitățile de intervenții ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare de carieră în situații de urgență.

Se reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (disponibilă gratuit în „App Store” și „Google Play”), care oferă informații utile și sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!”.


3. Recomandări generale

În cazul în care vă deplasați în această țară, este recomandat să obțineți, în prealabil, viză de la Ambasada Republicii Islamice Iran în România (aceasta poate fi prelungită de două ori succesiv cu câte 30 de zile).

Există și posibilitatea obținerii “visa-on-arrival” (viză de tip turistic) pe aeroporturile internaționale din Iran. Aceasta are o valabilitate de maximum 30 de zile și, potrivit datelor furnizate de MAE local, nu se poate prelungi.

Condiții pentru obținerea “visa-on-arrival”:

  • deținerea unui pașaport simplu sau temporar, valabil cel puțin 6 luni (și fără viză de Israel);
  • rezervare hotel sau indicarea unei persoane (nume complet, adresă, număr de telefon) cu reședința în Iran care cunoaște despre venirea solicitantului de viză și care va confirma acest aspect autorităților iraniene;
  • încheierea unei asigurări medicale (se poate face pe aeroport).

Costul vizei este de aproximativ 70-80 Euro.

Vă recomandăm cu insistență să vă încheiați asigurare de călătorie, medicală și de viață în cazul unei călătorii în Iran.

  • Vă recomandăm să respectaţi tradiţiile şi obiceiurile locale, precum și codul vestimentar islamic;
  • Vă recomandăm să evitaţi zonele în care se desfăşoară mitinguri, manifestaţii politice sau zonele în care există concentrări masive de forţe de poliţie;
  • Nu staţionaţi în zonele din apropierea unor instituţii guvernamentale; instituţiile cu atribuţii în domeniul securităţii sunt în stare de alertă urmare atacurilor teroriste din Teheran de la începutul lunii iunie 2017;
  • Evitați orice deplasare pe timpul nupții, indiferent de regiunea în care vă aflați;
  • Nu fotografiați/nu filmați obiective de valoare strategică (ex: clădiri oficiale etc) Este indicat să cereți permisiunea localnicilor înainte de a-i fotografia sau filma!
  • Păstrați în locuri sigure documentele și valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărțile de credit și nu le expuneți în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în mașini;

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică (http://www.insp.gov.ro) sau unui cabinet de vaccinări internaţionale (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori/85-cabinete-vaccinari-internationale) şi să acceseze, pentru informaţii suplimentare, site-urile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori) şi Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics).

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice