Alerte de călătorie

Israel

Ultima actualizare: 
21.09.2019


1. Informaţii generale

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români, care doresc să se deplaseze în Israel, să se informeze, în prealabil, asupra situaţiei de securitate din zonă.

Cetăţenii români care doresc să călătorească în scop turistic sunt sfătuiţi să utilizeze numai operatori acreditaţi. În acest sens, este recomandat ca cetăţenii români să nu se îndepărteze de grupul turistic şi să respecte anunţurile sau recomandările autorităţilor locale.

În ultima perioadă s-au înregistrat tiruri de rachete provenind din Siria și Liban. În acest context, Ministerul Afacerilor Externe nu recomandă deplasarea în zonele din apropierea frontierelor cu aceste două state.

Urmare anunțului SUA de recunoaștere a Ierusalimului ca fiind capitala Statului Israel, sunt posibile demonstrații.

Pe cale de consecinţă, cetățenii români care doresc să efectueze pelerinaje la Locurile Sfinte sunt rugați să contacteze atât Ambasada României la Tel Aviv, cât și Oficiul de Reprezentare al României la Ramallah – Palestina pentru a obţine informaţii actualizate.

 

2. Contactarea autorităţilor române

Cetăţenii români care se deplasează în Israel sau se află deja pe teritoriul acestui stat, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Tel Aviv şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că, de la caz la caz, pot interveni limitări privind posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de carieră în situaţii de urgenţă.

 

3. Alte recomandări

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă. MAE recomandă cetăţenilor români care se află în Israel:

  • Să evite zonele aglomerate, în care se desfăşoară mitinguri, manifestaţii publice;
  • Să urmărească mass-media locală pentru a afla care sunt zonele în care se desfăşoară acţiuni de protest pentru a le putea evita;
  • Să urmărească măsurile locale de apărare civilă care sunt în vigoare (www.oref.org.il)
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în autovehicule;

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică (http://www.insp.gov.ro) sau unui cabinet de vaccinări internaţionale (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori/85-cabinete-vaccinari-internationale) şi să acceseze, pentru informaţii suplimentare, site-urile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori) şi Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics).Pentru a evita situaţiile neplăcute care pot apărea pe durata deplasării dumneavoastră în această ţară, este indicat să vă informaţi în prealabil asupra situaţiei de securitate din zonă!

Ministerul Afacerilor Externe  recomandă consultarea paginilor de Internet http://telaviv.mae.ro, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa !”

 

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice