Alerte de călătorie

Republica Coreea

Ultima actualizare: 
13.12.2018

1.  Informaţii generale

Nivelul de pericol în R. Coreea rămâne în continuare destul de ridicat, mai ales în contextul continuării de către Coreea de Nord, pe tot parcursul anilor 2016 și 2017, a seriei de teste balistice şi se menține, în continuare, spectrul unui nou test nuclear, care ar produce o deteriorare suplimentară a situației de securitate din Peninsula Coreeană. Deși nu este considerată probabilă, o eventuală izbucnire a unei operaţiuni armate nu poate fi exclusă. Până în prezent, creșterea tensiunii pe linie de securitate nu a afectat liniștea și ordinea publică în R. Coreea. Nu este posibilă intrarea din Coreea de Nord în Coreea de Sud, iar în marile centre urbane din Republica Coreea se desfășoară frecvent exerciții de apărare civilă, care implică verificarea sistemului de alarmare în caz de atac aerian.

Adăposturile antiaeriene sunt marcate cu semnul din pictogramă http://postfiles13.naver.net/20130516_268/ukinrok_13686836357750f4jO_PNG/ShelterSign.png?type=w2 și chiar dacă participarea străinilor la exerciții de apărare civilă nu este obligatorie, este recomandabil să se urmeze indicațiile autorităților din domeniul protecţiei civile sud-coreene. Riscul unor atacuri teroriste este scăzut, nivelul de securitate din R. Coreea în această privință fiind unul dintre cele mai ridicate pe plan mondial. În cazul unor urgențe care implică contactarea autorităților locale, se pot apela următoarele numere de telefon: 112 – Poliția și 119 – Ambulanța/Pompieri.

În ceea ce privește situația politică internă, odată cu alegerile anticipate din 9 mai 2017, perioada anterioară de convulsii politice a luat sfârșit, la fel şi demonstrațiile populare de amploare din marile centre urbane. Cu toate acestea, demonstrații și acțiuni revendicative pot avea loc, dar acestea sunt, în general, pașnice, iar forțele de ordine au dat dovadă, până în prezent, de profesionalism în gestionarea acestor evenimente. Având în vedere sensibilitățile locale privind amestecul străinilor în viața politică sud-coreeană, este recomandabilă evitarea frecventării zonelor unde au loc mitinguri, demonstrații, proteste și este interzisă cu desăvârșire participarea (inclusiv prin însoțirea unor prieteni, colegi de studii etc.) la astfel de acțiuni.

Sezonul taifunelor debutează anual în luna iunie şi durează până în luna noiembrie. Una dintre problemele cele mai acute ale R. Coreea se manifestă în domeniul calităţii aerului, grav afectată de furtunile de praf și nisip, la care se adaugă nivelul ridicat al poluării cauzate de emisiile industriale și de traficul auto foarte intens. În cazul în care nivelul prafului din atmosferă depășește limitele admise (ceea ce se întâmplă destul de frecvent) este recomandabil să nu se părăsească locuința și să se consume multe lichide. Furtunile de praf și nisip reprezintă un risc major pentru persoanele care suferă de afecțiuni respiratorii și pentru persoanele în vârstă. Informații suplimentare se pot obține prin monitorizarea media locale și a Serviciului Meteorologic Coreean, prin accesarea portalului Internet la adresa de web http://web.kma.go.kr/eng/weather/asiandust/intro.jsp


2.  Contactarea autorităţilor române

În cazul în care doriți să solicitați asistența consulară a Ambasadei României la Seoul, sau prestarea unor servicii consulare, puteți să o faceți prin contactarea misiunii diplomatice la următoarele coordonate:

Email: seoul@mae.ro

            seoul.cons@mae.ro

Telefon: +82 2 797 4924

Telelefon de urgență: +82 10 8939 4924

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse."

Se reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (disponibilă gratuit în „App Store” și „Google Play”), care oferă informații utile si sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

3.  Alte recomandări

Având în vedere specificul culturii și civilizației coreene, se recomandă evitarea următoarelor activități sau tipuri de comportament care pot constitui încălcări ale legii sau cutumelor locale:

  • Participarea la evenimente politice, mișcări de protest, demonstrații, etc.
  • Popularizarea și diseminarea de obiecte, postere, cântece, și a altor elemente vizibile ale propagandei nord-coreene;
  • Frecventarea unor zone închise publicului precum aria de desfășurare a unor exerciții și manevre militare, zonele adiacente DMZ (Zona Demilitarizată dintre ROK și R.P.D. Coreeană);
  • Preluarea de fotografii și/sau filmării unor obiective militare, dar și civile de tipul poduri, centrale nucleare, terminale de gaz natural lichefiat, lucrări genistice de apărare în caz de conflict și în general ale unor facilități care pot trezi suspiciuni cu privire la intențiile autorului, mai ales când acesta este cetățean străin.
  • Comportamente care încalcă morala publică, expunerea nudității, deținerea de droguri sau substanțe halucinogene etc.

În ceea ce privește asigurările de călătorie/sănătate, trebuie să vă asigurați că pachetul de servicii  de care dispuneți acoperă tratamente medicale de orice natură în R. Coreea și este acceptat de către unitățile spitalicești din R. Coreea.

Pentru o călătorie în R. Coreea trebuie să vă asigurați că aveți vaccinurile la zi, în special cele privind: rubeolă, rujeolă, oreion, difteria, tetanus, pertussis, vărsat de vânt, anti-polio, antigripal. De asemenea, în R. Coreea sunt frecvente îmbolnăvirile de: hepatită A, febră tifoidă, hepatită B, malarie, encefalită japoneză și rabie – deși fenomenul este în continuă scădere.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică (http://www.insp.gov.ro) sau unui cabinet de vaccinări internaţionale (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori/85-cabinete-vaccinari-internationale) şi să acceseze, pentru informaţii suplimentare, site-urile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori) şi Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics).

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.