Alerte de călătorie

Iordania

Ultima actualizare: 
16.02.2020

1. Informații generale

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să se deplaseze în Regatul Hașemit al Iordaniei cu privire la existența anumitor riscuri.

Regatul Hașemit al Iordaniei, din punct de vedere al contextului geopolitic și securitar, este înconjurat de conflicte militare și activități de natură teroristă – Siria, Irak, problematica DAESH / ISIS, dosarul PPOM și conflictul din Yemen, care pot exporta elemente de risc în această țară.

Pentru situația internă de securitate, autoritățile iordaniene întreprind demersuri susținute pentru asigurarea unui climat de stabilitate, însă contextul regional amintit recomandă o conduită preventivă pentru planificarea unor deplasări pe spațiu.

În capitala Regatului Hașemit al Iordaniei, Amman, trebuie avut în vedere că, pe fondul protestelor organizate sporadic în zona Cercului 4 din Amman, există riscul ca traficul să fie blocat, însă în majoritatea cazurilor demonstrațiile sunt pașnice și monitorizate de către autorități. Recomandăm evitarea zonelor în care se desfășoară protestele sau pătrunderea în rândul manifestanților.

Situația de securitate din Amman este în principiu facilă pentru călătorii, însă localități precum Irbid, Mafraq (situate în zona de nord, în proximitatea frontierei cu Siria), Zarqa (situată la 26 km de capitală) sau Karak (centru) și Maan (situată la sud) prezintă riscuri de securitate variate, în special din cauza unor influențe de natură extremistă sau a unor elemente infracționale.

Chiar și în ce privește capitala Amman, se recomandă evitarea zonelor de delimitare a Orașului Vechi, în special după rugăciunea din zilele de vineri și proximitatea taberelor de refugiați palestinieni.

Prezintă un interes deosebit faptul ca destinațiile turistice Petra și Wadi Rum, intens frecventate și de turiști români, care sunt situate în partea de sud a regatului, în zona guvernoratului Maan, cunoscut pentru existența unor pericole pe linie de securitate, să fie accesate cu sprijinul ghizilor iordanieni/tur organizat și cu respectarea normelor de comportament specifice culturii arabe.

În plan secundar, menționăm și starea precară a infrastructurii de transport auto, în special autostrada Amman – Aqaba unde au loc lucrări ample de reparații, prezentând pericole preponderent pe timpul deplasărilor în cursul nopții (drum denivelat, gropi, lipsa marcajelor, nerespectarea regulilor de circulație, modul neglijent de condus al localnicilor etc.).

Se recomandă informarea constantă, din surse locale, în legătură cu situația de securitate și conformarea atentă la indicațiile forțelor de ordine iordaniene.

Reamintim că legislația iordaniană sancționează cu închisoarea consumul, posesia și traficul de substanțe stupefiante, indiferent de cantitate și de gradul de risc.

Pentru cetățenii români care aleg să se deplaseze în Regatul Hașemit al Iordaniei, Ministerul Afacerilor Externe recomandă ferm ca prezența să fie anunțată la Secţia Consulară a Ambasadei României la Amman.

 

2. Contactarea autorităților române

Cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Regatul Hașemit al Iordaniei pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Amman: +96265812627; +96265813568, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Regatul Hașemit al Iordaniei: +962 796017203.

De asemenea, pentru cetățenii români care vizitează Regatul Hașemit al Iordaniei, se recomandă transmiterea unui mesaj de informare în acest sens la adresa amman.consul@mae.ro, fiind în atenția directă a consulului român de pe spațiu.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că, de la caz la caz, pot exista limitări ale posibilităţilor de intervenţie ale misiunii diplomatice în situaţii de urgenţă.

Ministerul Afacerilor Externe  recomandă consultarea paginilor de Internet http://amman.mae.ro, www.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie. 

 

3. Alte recomandări

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări:

  • Să urmărească mass-media locale pentru a afla care sunt zonele în care se desfăşoară acţiuni de protest pentru a le putea evita;
  • Să evite circulaţia pe timp de noapte, indiferent de zonă;
  • Să respecte tradiţiile şi obiceiurile locale adoptând o ţinută şi un comportament decente în public;
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini;
  • Să respecte recomandările şi anunţurile transmise de autorităţile iordaniene;
  • Să se supună controalelor instituite de autorităţi;
  • Să se informeze din surse oficiale cu privire la situaţia de securitate şi asupra demersurilor întreprinse atât de MAE român, cât şi la nivelul statelor membre ale UE;
  • Să evite zonele cu risc de criminalitate;
  • Este de preferat ca deplasările în scop turistic să se efectueze prin intermediul agenţiilor de turism agreate şi recunoscute (de hotelul la care este asigurată cazarea);

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică (http://www.insp.gov.ro) sau unui cabinet de vaccinări internaţionale (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori/85-cabinete-vaccinari-internationale) şi să acceseze, pentru informaţii suplimentare, site-urile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori) şi Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics).

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.