Condiţii de călătorie

Guineea-Bissau

Ultima actualizare: 
3 septembrie 2015

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români pot călători în Guineea-Bissau în baza unei vize de intrare obligatorii. Viza se acordă prin misiunile diplomatice ale Guineei-Bissau.

Cetăţenii români sunt atenţionaţi cu privire la faptul că nu se acordă viza în aeroport și nici la punctele de trecere a frontierei terestre!

 

Autorităţile din Guineea-Bissau au închis, începând cu data de 12 august 2014, frontierele de sud şi de est, care o despart de Guineea-Conakry, fără a se preciza pe ce perioadă măsura va fi în vigoare.

Întrucât nu există un site internet al Ministerului bissao-guinez de Externe, pentru obţinerea unor informaţii suplimentare despre condiţiile de intrare şi regimul de şedere în Guineea-Bissau, se recomandă contactarea Consululatului Onorific al Guineei-Bissau în Romania, la următoarele date de contact :

Adresa: Bucureşti, Str. Drumeagului nr. 53, Sector 3 ; Tel.: 0040723209185

E-mail: consuladogb@yahoo.com

Ministerul român al Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat sau în sub-regiune să se adreseze Ambasadei României la Dakar (care are in jurisdictie si Guineea-Bissau), comunicând coordonatele personale, spre a putea fi contactaţi pentru eventuale mesaje legate de situaţii de urgenţă.

 

Siguranţă şi criminalitate

Străinii pot călători în relativă siguranţă  pe întreg teritoriul Guineei-Bissau. Deplasările în afara capitalei sunt considerate nesigure, recomandându-se evitarea călătoriilor după căderea serii. Se recomandă circulația în tandem și cu vehicule dotate cu GPS.

Câteva recomandări se impun :

 • Documentele şi valorile personale, biletele de călătorie şi banii sau cărţile de credit trebuie să fie păstrate în locuri sigure şi să nu fie expuse la vedere.
 • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă. 
 • În cazul călătoriilor cu autobuze sau trenuri este indicat să aveti control asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
 • Persoanele care fac parte din grupuri turistice nu trebuie să se despartă de grup şi trebuie să urmeze sfaturile conducătorului grupului şi ale forţelor de ordine.
 •  folosirea doar a traseelor turistice a căror securitate este asigurată suplimentar de poliţia turistică.
 •  ţineţi seama de obiceiurile şi tradiţiile localnicilor şi să manifestaţi respect faţă de acestea.
 • Guineea-Bissau este o ţară care nu pune probleme în ceea ce priveşte ţinuta publică, chiar dacă se recomandă strainilor să poarte o vestimentatie decentă. Ţinuta sportivă e preferabil să fie afisată în incinte cu această destinaţie.

În situaţia pierderii paşaportului românesc, este obligatorie sesizarea scrisă a biroului local al Poliţiei.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al Poliţiei.

Pentru incidente grave (accidente, violenţe, jafuri, etc.) care necesită intervenţia imediată a autorităţilor sau a structurilor specializate locale, aveţi la dispoziţie următoarele numere de urgenţă:

 • Poliţia - 117
 • Brigada Poliţiei rutiere (accidente): 565 0097
 • Garda Naţională: 565 1193
 • Poliţia Judiciară (urgenţe): 565 0150
 • Salvarea (urgenţe medicale): 118
 • Pediatrie - 110

De asemenea, recomandăm sesizarea Ambasadei României la Dakar, care acordă asistenţă consulară, în condiţiile prevăzute de lege.

 

Siguranţa medicală

Pentru cetăţenii români aflati temporar în Guineea-Bissau, se recomandă cu insistenţă procurarea unei asigurări medicale de călătorie valabile pe întreaga durată a şederii (care să includă, în măsură în care este posibil, clauze de evacuare de urgenţă pe calea aerului în caz de îmbolnăvire).

Guineea-Bissau prezintă riscuri pentru următoarele boli: febră galbenă, hepatită, febra, tifoida.

Cetăţenii români sunt atenţionaţi asupra faptului că în aproape toate statele subregiunii Africa de Vest, vaccinul împotriva febrei galbene este obligatoriu.  

La intrarea pe teritoriul acestui stat, pe lângă paşaport, se poate solicita prezentarea  carnetului/certificatului de vaccinare pe care clinica specializată în boli tropicale l-a emis odată cu efectuarea vaccinului, înainte de efectuarea călătoriei .

Pentru a călători în condiţii de siguranţă în Guineea-Bissau, se recomandă (fără a fi obligatorii) vaccinul împotriva hepatitei virale B şi vaccinul împotriva tifoidei.

Apariţia virusului Ebola în Guineea-Conakry vecină (20 martie 2014) îndeamnă la vigilentă.

Niciun caz e infecţie cu virus Ebola nu a fost semnalat, până în prezent, în Guineea-Bissau.

 

Ameninţări teroriste

Guineea-Bissau nu a fost ţinta unor atacuri teroriste directe îndreptate împotriva cetăţenilor străini. Riscul unor incidente, altele decât ameninţările teroriste globale, este scăzut, dar activismul terorismului pe banda saheliană impune prudenţă.

Cetăţenilor români care călătoresc în Guineea-Bissau li se recomandă, prin urmare, să urmărească anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile locale şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe.

 

Condiţii privind traficul auto

Circulaţia auto

Circulația auto pe drumurile publice se desfășoară pe banda din dreapta a sensului de mers. Drumurile naționale sunt frecvent traversate de pietoni, animale și vehicule tractate de animale. 

Sistemul de semnalizare este redus, regula comună de circulaţie fiind prioritatea de dreapta.

Ca  şi în alte ţări africane, traficul auto impune prudenţă, drumurile naţionale fiind deseori traversate de pietoni, de animale sau caruţe.

Este interzisă conducerea autovehiculelor sub influenţa alcoolului sau a drogurilor.
 

Starea drumurilor

Principalele drumuri din capitală şi din ţară sunt asfaltate, fiind într-o stare acceptabilă.

Permisul de conducere

Permisele de conducere europene sunt acceptate pentru perioadele de scurt sejur (străinul poate conduce 30 zile)

Pentru perioadele de lung sejur trebuie obţinut un permis de conducere local.

El se acordă fără examen, numai în baza permisului european. Acesta nu este retinut, ci i se face o copie, care rămane la dosar.

Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

În caz de accident se anunţă poliţia şi pompierii. Chiar şi pentru tamponări uşoare, practica este anunţarea poliţiei, fără a deplasa autovehiculele implicate.

 

Utilizarea cărţilor de credit

Cărţile de credit internaţionale sunt acceptate doar la câteva hoteluri şi la câteva bănci din capitala Bissau (ECOBANK, BAO, BRS et BDU).

În cele mai numeroase cazuri, plata serviciilor in Guineea-Bissau se face cash.

Moneda locală este  Francul CFA (XOF), paritatea fixă este 1 € = 655,957 FCFA (XOF)

Este recomandabil să se evite schimul valutar în stradă. Acesta se poate efectua la bănci sau la birouri de schimb valutar. 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.
 

Reglementări vamale speciale

Nu există restricții vamale pentru turiștii străini, nici în ceea ce privește obiectele, nici sumele în valută admise la intrare, cu condiția declarării acestora.

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice