Condiţii de călătorie

Mali

Ultima actualizare: 
7 septembrie 2015


Condiţii de intrare şi regim de şedere

Pentru cetăţenii români care se deplasează în Mali este necesară obţinerea vizei de intrare. Ea poate fi obţinută de la ambasadele Mali sau la sosirea pe aeroport. Vizele se acordă pentru o perioadă de maximum 90 de zile. Se poate obţine de la aeroport o viză de o săptămână (20.000 CFA) după care trebuie obţinută viza pentru întreaga perioadă de la Direcţia Poliţiei de frontieră (DPF).

Paşapoartele trebuie să fie valabile pentru cel puţin încă 6 luni de la depunerea cererii de viză.

Atenție: Nu se acordă viza la punctele de trecere ale frontierei terestre!

Reprezentarea diplomatică şi consulară a Republicii Mali în România este asigurată de Ambasada Republicii Mali la Paris.

Datele de contact sunt:

89, rue du Cherche-Midi

75006 Paris - M°: Saint-Placide

Tél : 01 45 48 58 43

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care doresc să călătorească sau intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze Ambasadei României la Dakar, Senegal, şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonatele pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Atenţie! Importul de stupefiante este interzis. Consumul acestora este un delict, iar traficul este considerat infracţiune.

Recomandăm un comportament şi o ţinută decentă, pentru respectarea sensibilităţilor culturale şi religioase din Mali, o ţară preponderent musulmană (90% din populaţie) şi practicantă.


Asistenţă consulară

Atenţie! România nu are nici o formă de reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Mali. În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, puteţi solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu sediul în Mali.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

Există un consulat onorific – Consulatul onorific al României la Bamako – care poate sprijini rezolvarea unor probleme urgente prin contactele cu autorităţile locale, dar care nu poate emite documente de identitate româneşti sau realiza formalităţi consulare.

Reprezentarea diplomatică şi consulară a României în Mali este reprezentată de Ambasada României în Senegal.


Ameninţări teroriste

În contextul războiului recent din Mali şi al intervenţiei coaliţiei internaţionale, şi ţinând cont de posibilitatea unor răpiri efectuate de grupări teroriste mai ales în jumătatea de nord a ţării, cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite deplasarea în această regiune.

Nu trebuie neglijate riscurile unor atentate sau ale unor răpiri. Cetăţenilor români li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile locale şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro), rubrica Sfaturi de călătorie – Alerte de călătorie.

Cetăţenii români care trebuie să se deplaseze în Mali sunt sfătuiţi cu insistenţă să anunţe Ambasada României la Dakar şi Consulatul onorific al României la Bamako şi să transmită acestora propriile coordonate (număr de telefon portabil, email, adresă etc.)


Siguranţă şi criminalitate

Se recomandă cu insistenţă cetăţenilor români să evite deplasarea în toată zona graniţiei maliano-mauritaniene, în vestul şi nord-vestul ţării, din cauza posibilei prezenţe pe numeroase drumuri a unor grupuri înarmate.

Sunt semnalate riscuri frecvente de agresiuni fizice, furturi, trafic de stupefiante.

La sosirea la aeroport, călătorii sunt sfătuiţi să fie aşteptaţi de o persoană de încredere (de la hotel, firmă sau colaboratori) şi să călătorească spre hotel cu şoferi şi maşini cunoscute. Să se asigure că locuiesc în condiţii de siguranţă (hotel securizat şi cu filtre de acces), să respecte regulile de securitate stabilite de autorităţile maliene şi mesajele eventuale de alertă transmise de MAE România sau de Ambasada României la Dakar.

De asemenea, se recomandă folosirea în permanenţă a unui telefon mobil de pe care să poată fi apelate numerele de urgenţă gratuite: 80 00 11 15 (Poliţia) sau 80 00 11 14 (Jandarmeria).

Pe tot teritoriul ţării, călătorilor români li se recomandă să dea dovadă de vigilenţă şi să se deplaseze, pe cât posibil, însoţiţi de localnici de încredere. Să fie atenţi la opririle şi controalele unor falşi poliţişti. Să ceară prezentarea legitimaţiei şi să se asigure că fotografia de pe legitimaţie corespunde cu deţinătorul ei. Se recomandă, de asemenea, evitarea călătoriilor pe timpul nopţii sau în zonele periferice ale oraşelor, precum şi parcarea în locuri nesigure a maşinilor. S-a putut constata recent o recrudescenţă a furturilor cu violenţă, precum şi a atacurilor unor grupuri organizate pe şoselele principale ale ţării. Est. În cazul unui atac, călătorii sunt sfătuiţi să nu opună rezistenţă şi să anunţe imediat autorităţile locale, la numerele indicate anterior, consulul onorific al României în Mali şi Ambasada României la Dakar.


Sistemul medical

Date fiind posibilităţile limitate de asistenţă medicală din Mali, recomandăm cetăţenilor români care suferă de anumite afecţiuni şi celor însoţiţi de copii mici să evite călătoriile în această ţară.

Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi o asigurare medicală de sănătate cu clauză de repatriere înainte de a pleca într-o călătorie valabilă pe întreaga durată a șederii (care să includă, în măsura posibilului, clauze de evacuare de urgență pe calea aerului în caz de îmbolnăvire).

Informaţii suplimentare puteţi obţine accesând www.cnas.ro şi www.ceass.ro.

Din cauza condiţiilor specifice continentului african, există riscuri contactării unor boli cum ar fi turbarea, meningita, febra tifoida, paludismul (malaria), febra galbenă şi holera.

Pentru a nu contacta astfel de boli se recomandă: spălarea mâinilor cât mai des cu putinţă; atenţie la calitatea alimentelor şi evitarea de a le achiziţiona de pe stradă; consumarea apei sau a altor lichide numai din recipienţi sigilaţi, desfăcuţi în faţa consumatorului; evitarea consumului de apă de la robinet; evitarea consumului de îngheţată, gheaţă, lapte nepasteurizat în locuri nesigure; spălarea şi curăţarea fructelor şi legumelor; evitarea consumului de fructe de mare crude (scoicile).

Se recomandă vaccinarea împotriva febrei galbene, tetanosului, poliomielitei, difteriei, meningitei, febrei tifoide, hepatitei A şi B.

Pentru a călători în Republica Mali, este obligatoriu vaccinul împotriva Febrei Galbene. La intrare pe teritoriul acestui stat este necesar să prezentați carnetul/certificatul internațional de vaccinare.

În privinţa malariei, Mali se situează, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, printre ţările cu incidenţă mare a maladiei pe continentul african, datorate ţânţarului anofel. Medicamente recomandate: Artemether-lumefantrine Artesunate, Amodiaquine. Se recomandă tratamentul preventiv contra Malariei.

Riscul de contactare a maladiilor sexual transmisibile este relativ ridicat (675 de cazuri de infectare cu virusul HIV/SIDA la 100.000 de locuitori).

Călătorii sunt sfătuiţi să evite să facă baie în fluvii, râuri sau lacuri din Mali, din cauza riscurilor de infecţie cu bilarzioză.

De asemenea, trebuie evitat mersul desculţ pe nisip şi pe solurile umede, precum şi atingerea animalelor întâlnite. A nu se consuma medicamente cumpărate pe stradă, preferându-se medicamentele aduse de acasă.

Asistenţa şi infrastructura medicale sunt în general sumare. În capitala Bamako există un serviciu de urgenţe la spitalul Gabriel Touré.

Numere utile:

  • Spitalul Gabriel Touré: + 223 20 22 27 12 sau + 223 20 23 07 80
  • Centrul medical-socale al Cooperării Franceze la Bamako: + 223 20 22 50 72 sau + 223 76 35 03 89 (portabil de urgenţă).


Condiţii privind traficul auto

  • Circulaţia auto

Sistemul de circulaţie este similar celui european, cu volanul pe partea stângă. Sistemul de semnalizare este foarte redus. Circulația auto pe drumurile publice se desfășoară pe banda din dreapta a sensului de mers. Drumurile naționale sunt frecvent traversate de pietoni, animale și vehicule tractate de animale.

Se acordă prioritatea de dreapta. Trebuie evitată cu desăvârşire circulaţia pe timp de noapte, ţinând cont de înmulţirea cazurilor de banditism şi atac al călătorilor prin tăierea drumurilor, cu arme albe sau chiar cu arme de foc. Se recomandă să se circule în vehicule 4x4, cu geamurile ridicate şi portierele încuiate.
 

  • Starea drumurilor

Şoselele sunt asfaltate doar pe marile axe şi se află într-o stare precară. Drumurile, înguste şi periculoase, sunt populate zi şi noapte de animale sau vehicule lipsite de semnalizare, riscul de accident fiind deosebit de mare.
 

  • Parcul auto

Parcul auto este constituit în proporţie de peste 90% din vehicule de ocazie importate din Occident. În cazul unei călătorii în taxi, călătorii trebuie să se asigure că şoferul posedă un permis de conducere şi că maşina se află în condiţii optime de funcţionare şi securitate.
 

  • Limitele de viteză admise

Viteza maximă admisă de lege nu poate fi atinsă din cauza aglomeraţiei şi a stării precare a drumurilor.
 

  • Permisul de conducere

Pentru perioade de scurt sejur pot fi folosite permisele de conducere europene. Pentru perioade de lung sejur trebuie achiziţionat permis local, fără examen, numai cu prezentarea celui european, care nu se reţine.
 

  • Informaţii pentru cazuri de accident de circulaţie

În caz de accident se anunţă Poliţia şi Protecţia civilă la numărul 18. Chiar şi pentru tamponări uşoare, practica este de a anunţa poliţia, fără a se deplasa vehiculele implicate, şi de a păstra o atitudine politicoasă faţă de localnici.


Cărţile de credit

Cardul cel mai acceptat în Mali rămâne cardul Visa, dar aproape exclusiv pentru retragere de la bancomatele băncilor. Cardurile pot fi foarte puţin folosite în magazine. Se pot folosi şi cecuri de călătorie în principalele bănci din marile oraşe maliene.


Reglementări vamale speciale

Nu există restricții vamale pentru turiștii străini, nici în ceea ce privește obiectele, nici sumele în valută admise la intrare, cu condiția declarării acestora.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice