Condiţii de călătorie

Gambia

Ultima actualizare: 
8 aprilie 2015


Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetățenii români, posesori ai unui pașaport valabil, au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul Republicii Islamice Gambia. 

Este posibilă obţinerea vizei de intrare la sosirea pe aeroport. Vizele se acordă pentru o perioadă de maximum 90 de zile.

Paşapoartele trebuie să fie valabile pentru cel puţin încă 6 luni de la depunerea cererii de viză.

Reprezentarea diplomatică şi consulară a Republicii Islamice GAMBIA în România este asigurată de Ambasada Gambiei în Franţa

Adresa: 75008 Paris, Rue Saint-Lazare 117

Telefon: (0033-1) 72 74 82 61

Fax: (0033-1) 53 04 05 99

E-mail: ambagambia_france117@hotmail.com

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care doresc să călătorească sau intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze Ambasadei României la Dakar, Senegal şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonatele pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.


Asistenţă consulară

Atenţie! România nu are nicio formă de reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Gambia. În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, puteţi solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor Uniunii Europene cu sediul în Senegal.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii Uniunii Europene, inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

Reprezentarea diplomatică şi consulară a României în Gambia este asigurată de Ambasada României în Senegal. Nu există un Consulat onorific al României în Gambia.


Ameninţări teroriste

Republica Gambia nu a fost ținta unor atacuri teroriste directe îndreptate împotriva cetățenilor străini. Este o țară cu un risc relativ scăzut de producere a unor incidente, altele decât amenințările teroriste globale, care pot viza în mod nediscriminat ținte civile.

Cetăţenii români sunt sfătuiţi să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile locale şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro), rubrica Sfaturi de călătorie – Alerte de călătorie.


Siguranţă şi criminalitate

Cetăţenii români care călătoresc în Gambia trebuie să respecte cu maximă stricteţe un anumit număr de reguli pentru a evita orice dificultate sau incident cu populaţia sau cu autorităţile locale.

Astfel, se recomandă evitarea deplasărilor în preajma instalaţiilor şi clădirilor militare, precum şi a fotografierii acestora ori a clădirilor oficiale.

Recomandăm, de asemenea, o atenţie sporită cu localnicii, care îşi propun adeseori în mod insistent serviciile. În asemenea situaţii, este de dorit ca propunerile să fie refuzate ferm, dar politicos, pentru a evita orice conflict verbal sau fizic cu populaţia locală.

Autorităţile gambiene manifestă toleranţă zero faţă de turismul sexual, de exploatarea sexuală a copiilor şi, în acelaşi timp, reprimă acţiunile şi atitutidinile ostentatorii ale homosexualităţii.

În cazul transportului de medicamente pentru folosinţă proprie, se recomandă păstrarea reţetei cu care au fost cumpărate, pentru a evita acuzaţiile de deţinere de stupefiante. Deţinerea de stupefiante este reprimată drastic, prin pedepse severe cu închisoarea şi, în cazul posesiei a peste 250 de grame de cocaină, chiar cu pedeapsa cu moartea.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm să contactaţi poliţia locală precum şi Ambasada României la Dakar, Senegal.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

 • Poliţia: 17;
 • Posturi de poliţie:
  • Aeroport: +220 447 27 26
  • Bakau: +220 449 53 28
  • Banjul: +220 422 72 48
  • Kairaba Avenue: +220 449 56 08 şi +220 449 60 16
  • Kotu: +220 446 33 51
  • Serrekunda: +220 439 22 08


​Sistemul medical

Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi o asigurare medicală de sănătate înainte de a pleca într-o călătorie - valabilă pe întreaga durata a șederii (care să includă, în măsura posibilului, clauze de evacuare de urgență pe calea aerului în caz de îmbolnăvire).

Mai multe detalii găsiţi pe site-urile: www.cnas.ro şi www.ceass.ro.

Din cauza condiţiilor specifice continentului african, există riscul contactării unor boli cum ar fi turbarea, meningita, febra tifoidă, paludismul (malaria), febra galbenă şi holera.

Pentru a nu contacta astfel de boli, se recomandă luarea următoarelor măsuri de siguranţă: spălarea mâinilor cât mai des cu putinţă; atenţie la calitatea alimentelor şi evitarea de a le achiziţiona de pe stradă consumarea apei sau a altor lichide numai din recipienţi sigilaţi, desfăcuţi în faţa consumatorului; evitarea consumului de îngheţată, gheaţă, lapte nepasteurizat în locuri nesigure; spălarea şi curăţarea fructelor şi legumelor; evitarea consumului de fructe de mare crude (scoicile).

Se recomandă vaccinarea împotriva febrei galbenetetanosului, poliomielitei, difteriei, meningitei, febrei tifoide, hepatitei A şi B. Carnetul de vaccinări este solicitat în mod obligatoriu la intrarea în Gambia.

În privinţa malariei, Gambia se situează, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, printre ţările cu mare incidenţă a maladiei pe continentul african, datorate ţânţarului anofel. Medicamente recomandate: Artemether-lumefantrine Artesunate, Amodiaquine. Se impune de asemenea recursul la măsuri de protecţie individuală (sprayuri, creme, difuzoare electrice, plase împotriva ţânţarilor). Un tratament cu durată variabilă poate fi prescris de către medic.

O boală frecventă în Gambia este febra Dengue, provocată de înţepătura ţânţarilor, înseosebi în sezonul ploios şi umed (iulie-decembrie). Pentru această maladie nu există vaccin sau tratament specific.

Riscul de contactare a maladiilor sexual transmisibile nu trebuie neglijat (798 de cazuri de infectare cu virusul HIV/SIDA la 100.000 de locuitori). Măsurile de prevenţie sunt indispensabile.

Numere utile:

 • Ambulanţă: 16
 • Urgences Royal Victoria Hospital: +220 422 82 24
 • Medical Research Council: +220 449 54 42


Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto

Sistemul de circulaţie este similar celui european, cu volanul pe partea stângă. Circulația auto pe drumurile publice se desfășoară pe banda din dreapta a sensului de mers. Drumurile naționale sunt frecvent traversate de pietoni, animale și vehicule tractate de animale. 

Sistemul de semnalizare este foarte redus. Se acordă prioritate de dreapta. Trebuie evitată cu desăvârşire circulaţia pe timp de noapte. Se recomandă să se circule cu geamurile ridicate şi portierele încuiate.

 • Starea drumurilor

Reţeaua rutieră comportă porţiuni aflate în stare bună, mai ales în capitală şi în imprejurimi. Pentru deplasări în ţară, se recomandă folosirea unor autovehicule de tip 4x4.

Asigurarea de răspundere civilă este obligatorie. Reţeaua de staţii de alimentare este bine dezvoltată. Traversarea fluviului Gambia, care străbate ţara pe toata lungimea ei, se face în mai multe puncte de trecere, printr-un serviciu de bac.

 • Parcul auto

Parcul auto este constituit în proporţie de peste 90% din vehicule de ocazie, importate din Occident. Din cauza stării tehnice precare a autoturismelor, există în permanenţă riscul de accidente.

 • Limitele de viteză admise

Viteza maximă admisă de lege nu poate fi în general atinsă datorită aglomeraţiei şi a stării precare a drumurilor.

 • Permisul de conducere

Pentru perioade de scurt sejur pot fi folosite permisele de conducere europene. Pentru perioade de lung sejur trebuie achiziţionat permis local, fără examen, numai cu prezentarea celui european, care nu se reţine.

 • Informaţii pentru cazuri de accident de circulaţie

În caz de accident se anunţă poliţia. Chiar şi pentru tamponări uşoare, practica este de a anunţa poliţia, fără a se deplasa vehiculele implicate.


Utilizarea cărţilor de credit şi schimbul valutar

Cărţile de credit şi cecurile de călătorie sunt admise de marile bănci, rareori de magazine. Odată cu noile reguli de control al schimburilor, orice schimb valutar trebuie să se efectueze la bănci. Este interzisă transferarea de bani prin alţi operatori (de ex. Money Express).


Reglementări vamale

Nu există restricții vamale pentru turiștii străini, nici în ceea ce privește obiectele, nici sumele în valută admise la intrare, cu condiția declarării acestora.

Introducerea de arme de vânătoare este tolerată, cu condiţia ca ele să intre şi să iasă din ţară prin aeroportul din Banjul.

Este strict interzisă importarea de produse alimentare în bagaje.


Alte informaţii utile

Dat fiind că 80% din populaţia ţării este musulmană, se recomandă o atitudine respectuoasă faţă de tradiţiile şi obiceiurile locale.

Fumatul este strict interzis în locurile publice şi pe drumurile publice.

Se recomandă, de asemenea, evitarea oricăror propuneri (mai ales a ofertelor de servicii sexuale şi de stupefiante), care pot conduce la înscenări şi denunţări la poliţie, urmate de pedepse grele cu închisoare.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice