Condiţii de călătorie

Burkina Faso

Ultima actualizare: 
2 septembrie 2015


Condiţii de intrare şi regim de şedere

Pentru cetăţenii români care se deplasează în Burkina Faso este necesară obţinerea vizei de intrare. Ea poate fi obţinută de la ambasadele Burkina Faso sau la sosirea pe aeroport (dar cu un tarif sensibil mai ridicat).

Vizele se acordă pentru o perioadă de maximum 90 de zile.

Atenție : Nu se acordă viza la punctele de trecere ale frontierei terestre! 

Paşapoartele trebuie să fie valabile pentru cel puţin încă 6 luni de la depunerea cererii de viză.

Reprezentarea diplomatică şi consulară a Republicii Burkina Faso în România este asigurată de Ambasada Republicii Burkina Faso la Bruxelles (Belgia).

Datele de contact sunt:

Place Guz d’ Arezzo 16,1180 Uccle, Belgium

Tel: 0032 2 345 06 12

Website: http://www.ambassadeduburkina.be

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care doresc să călătorească sau intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat, să se adreseze Ambasadei României la Dakar, Senegal, şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonatele pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.


Asistenţă consulară

Atenţie! România nu are nicio formă de reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Burkina Faso. În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, puteţi solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu sediul în Coasta de Fildeş.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii Uniunii Europene, inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor Uniunii Europene cu reprezentare în acest stat.

Există un consulat onorific – Consulatul onorific al României la Ouagadougou – care poate sprijini rezolvarea unor probleme urgente prin contactele cu autorităţile locale, dar care nu poate emite documente de identitate româneşti sau realiza formalităţi consulare.

Reprezentarea diplomatică şi consulară a României în Burkina Faso este reprezentată de Ambasada României în Senegal.


Ameninţări teroriste

Pericolul producerii unor atacuri armate sau agresiuni de stradă teroriste este unul scăzut. Totuşi, cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite deplasările în nordul ţării, la graniţa cu Mali, o regiune în care unele grupări teroriste practică răpirile.

Cetăţenilor români li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile locale şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro), rubrica Sfaturi de călătorie – Alerte de călătorie.


Siguranţă şi criminalitate

În timpul călătoriei pe tot teritoriul ţării, cetăţenii români sunt sfătuiţi să dea dovadă de vigilenţă şi să efectueze deplasările, pe cât posibil, însoţiţi de localnici.

Se recomandă, de asemenea, evitarea călătoriilor pe timpul nopţii sau în zonele periferice ale oraşelor. În ultima perioadă s-a putut constata o recrudescenţă a furturilor, precum şi a atacurilor unor grupuri organizate pe şoselele principale ale ţării, mai ales în regiunile din Est. În cazul unui atac, călătorii sunt sfătuiţi să nu opună rezistenţă şi să anunţe numaidecât Jandaremeria la numărul 1010, Consulatul Onorific al României în Burkina Faso şi Ambasada României la Dakar.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe recomandă tuturor cetăţenilor români care urmează să efectueze o calătorie în această ţară să-şi anunţe sosirea pe teritoriul Burkina Faso, la Ambasada României la Dakar.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

 • Poliţia: 17 sau (00226)50 30 89 43
 • Pompierii: 18
 • Jandarmeria: (00226) 80 00 11 45, (00226)50 30 62 71,/ 50 31 27 33/ 50 33 66 24/ 50 33 45 42
 • În caz de atac pe şosele : 1010
 • Aeroport: (00226) 50 30 65 22


Sistemul medical

Dat fiind posibilităţile limitate de asistenţă medicală din Burkina Faso, recomandăm cetăţenilor români ce suferă de anumite afecţiuni, precum şi celor însoţiţi de copii mici, să evite călătoriile în această ţară.

Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi o asigurare medicală de sănătate înainte de a pleca într-o călătorie.

Mai multe detalii găsiţi pe site-urile: www.cnas.ro şi www.ceass.ro.

Din cauza condiţiilor specifice continentului african, există riscul contactării unor boli, cum ar fi turbarea, meningita, febra tifoidă, paludismul (malaria), febra galbenă şi holera.

Pentru a nu contacta astfel de boli se recomandă luarea următoarelor măsuri preventive: spălarea mâinilor cât mai des cu putinţă; atenţie la calitatea alimentelor şi evitarea cumpărării lor de pe stradă; consumarea apei sau a altor lichide numai din recipienţi sigilaţi, desfăcuţi în faţa consumatorului; evitarea consumului de apă de la robinet; evitarea consumului de îngheţată, gheaţă, lapte nepasteurizat în locuri nesigure; spălarea şi curăţarea fructelor şi legumelor; evitarea consumului de fructe de mare crude (scoicile).

Se recomandă vaccinarea împotriva febrei galbene, tetanosului, poliomielitei, difteriei, meningitei, febrei tifoide, hepatitei A şi B.

În privinţa malariei, Burkina Faso se situează, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, printre ţările cu incidenţă mare a maladiei pe continentul african, datorate ţânţarului anofel. Medicamente recomandate: Artemether-lumefantrine Artesunate, Amodiaquine.

Se recomandă tratamentul preventiv contra Malariei

Burkina Faso se situează într-o regiune care cunoaşte o permanenţă a epidemiei de meningită, cu deosebire în perioada ianuarie-iunie. Se recomandă insistent vaccinarea împotriva acestei boli.

Riscul de contactare a maladiilor sexual transmisibile este relativ ridicat (696 de cazuri de infectare cu virusul HIV/SIDA la 100.000 de locuitori).

Pentru a călători în Republica Burkina Faso, este obligatoriu vaccinul împotriva Febrei Galbene. La intrare pe teritoriul acestui stat este necesar să prezentați carnetul/certificatul internațional de vaccinare.

Numere utile:

 • Centrul medical internaţional din Ouagadougou: 50 30 66 07 sau 70 20 00 00
 • Clinica Notre Dame de la Pais: 50 35 61 53 (54 sau 55)
 • Clinica Les Flamboyants: 50 30 76 00
 • Alte numere utile: (00226) 50 30 66 43 / 50 3116 55 / 50 31 16 56

Asigurarea medicală de călătorie:

Pentru cetățenii români care se află temporar în Republica Burkina Faso, se recomandă cu insistență procurarea unei asigurări medicale de călătorie valabilă pe întreaga durată a șederii (care să includă, în măsura posibilului, clauze de evacuare de urgență pe calea aerului în caz de îmbolnăvire).


Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto

Sistemul de circulaţie este similar celui european, cu volanul pe partea stângă. . Circulația auto pe drumurile publice se desfășoară pe banda din dreapta a sensului de mers. Sistemul de semnalizare este foarte redus. Se acordă prioritatea de dreapta. Trebuie evitată cu desăvârşire circulaţia pe timp de noapte, ţinând cont de înmulţirea cazurilor de banditism şi atac al călătorilor prin tăierea drumurilor, cu arme albe şi chiar cu arme de foc. Se recomandă să se circule cu geamurile ridicate şi portierele încuiate.
Drumurile naționale sunt frecvent traversate de pietoni, animale și vehicule tractate de animale.

 • Starea drumurilor

Şoselele asfaltate sunt într-o stare precară, cu numeroase gropi şi denivelări, şi sunt populate zi şi noapte de animale sau vehicule lipsite de semnalizare, riscul de accident fiind deosebit de mare.

 • Parcul auto

Parcul auto este constituit în proporţie de peste 90% din vehicule de ocazie, importate din Occident. În cazul unei călătorii în taxi, călătorii trebuie să se asigure că şoferul posedă un permis de conducere şi că autovehiculul se află în condiţii decente de funcţionare şi securitate.

 • Limitele de viteză admise

Viteza maximă admisă de lege ( 50 km/h în localităţi şi 90 km/h în afara localităţilor) nu poate fi atinsă datorită aglomeraţiei şi a stării precare a drumurilor.

 • Permisul de conducere

Pentru perioade de scurt sejur pot fi folosite permisele de conducere europene. Pentru perioade de lung sejur trebuie achiziţionat permis local, fără examen, numai cu prezentarea celui european, care nu se reţine.

 • Informaţii pentru cazuri de accident de circulaţie

În caz de accident se anunţă poliţia, la numărul de urgenţă 17 şi pompierii, la numărul 18. Chiar şi pentru tamponări uşoare, practica este de a anunţa poliţia, fără a se deplasa vehiculele implicate.


Clima

Climat presaharian în Nord şi tropical în Sud. Sezon uscat şi rece din noiembrie până în februarie (temperatura medie 25°C). Sezon cald din martie până în mai (40-45°C). Sezon ploios din iunie până în octombrie (temperatura medie 28°C).


Condiţii vamale

Nu există restricții vamale pentru turiștii străini, nici în ceea ce privește obiectele, nici sumele în valută admise la intrare, cu condiția declarării acestora.

Pentru produsele transportate este nevoie de declaraţii vamale. Drogurile şi alte produse foarte sensibile sunt interzise. Sunt exonerate de taxe produsele informatice şi eşantioanele publicitare. În general, nu există abuzuri la vamă.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice