Condiţii de călătorie

Republica Sudan

Ultima actualizare: 
30 octombrie 2017


Condiții de intrare și regim de ședere

Ministerul Afacerilor Externe recomandă evitarea deplasărilor în Republica Sudanului, pe fondul situației de securitate foarte reduse, cu precădere în zonele de conflict armat din Darfur, Kordofanul de Sud și Nilul Albastru. Cetățenii români care nu respectă avertismentele  MAE și se deplasează în zone de risc,  își asumă pe  propria răspundere.

Cetățenii români au nevoie de viză de intrare în Sudan, indiferent de scopul călătoriei și de tipul de pașaport.

Indiferent de tipul de viză solicitată, se va evita folosirea pașaportului temporar. Toate tipurile de documente de călătorie ale cetățenilor români trebuie să aibă o valabilitate de minimum 6 luni.

Oricare ar fi tipul de viză solicitat, este obligatorie încheierea unei asigurări de sănătate.

Pentru mai multe informații privind regimul de acordare al vizelor, cetățenii români sunt sfătuiți să ia legătura cu Ambasada Sudanului din România:

Adresa: 011943 București, Str. Pictor Ion Negulici nr. 12-14, Sector 1

Telefon: (0040-21) 233 91 89 (Protocol Ambasador);

Telefon: (0040-21) 233 91 81; 233 91 87 (Secțiile consulară și culturală)

Fax: (0040-21) 233 91 88

E-mail: sudanirom@yahoo.com

Web: www.sudan-bucharest.ro

Program de lucru: luni – vineri 09.00 – 15.30

Program servicii consulare: luni – joi 10.00 – 14.00

 

Amenințări teroriste

Având în vedere situația de securitate precară din Sudan, cetățenii români sunt sfătuiți, să nu se deplaseze sub nicio formă, în regiunile menționate și în general în zonele publice de pe întreg teritoriul țării, acolo unde pot fi organizate demonstrații

În acest sens, un exemplu concludent este Omdurman orașul satelit al capitalei federale Khartoum. Majoritatea protestelor, reprimate în forță de poliție,  au caracter  social-economic, legate de siguranța minimă a traiului zilnic, fără perspectivă de schimbare, pe termen scurt.

Atacurile la adresa turiștilor străini urmăresc însă, folosirea acestora ca monedă de schimb pentru revendicări politice.

Cetățenii români sunt sfătuiți să se informeze cu regularitate asupra condițiilor de securitate din zonă și să urmărească, în permanență, anunțurile și recomandările făcute de autoritățile locale și să consulte periodic portalul Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Cetățenii români care doresc să călătorească în Sudan sau se află deja pe teritoriul său, sunt sfătuiți să se adreseze Ambasadei României la adresa: Kafouri Area – Kassala Road, Plot 172-173 Khartoum North, , telefon: +249 185 338114; fax: +249 185 341497; E-mail: khartoum@mae.ro; Web: khartoum.mae.ro, și să își anunțe prezența în regiune, comunicând astfel datele de contact pentru a se putea lua legătura în situații de urgență.

 

Siguranță și criminalitate

Cetățenii români care se află pe teritoriul Sudanului sunt sfătuiți să respecte următoarele recomandări:

  • Să nu iasă pe străzi după lăsarea întunericului;
  • Să evite demonstrațiile și locurile aglomerate;
  • Să respecte cu strictețe anunțurile și recomandările autorităților locale;
  • Să urmărească presa locală pentru a afla care sunt zonele în care se desfășoară acțiuni de protest pentru a le putea evita;
  • Să consulte periodic portalul MAE (www.mae.ro), rubrica „Sfaturi de călătorie”, pentru informații actualizate.
  • Să păstreze în locuri sigure documentele și valorile personale, biletele de călătorie, banii și să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în mașini;
  • Să țină cont de faptul că legăturile de comunicație și facilitățile de transport în și dinspre Republica Sudanului pot suferi întreruperi sau limitări.

 

Sistemul medical

Cetățenii români sunt sfătuiți, cu insistență, să își încheie asigurare de călătorie, medicală și de viață pentru întreaga durată a deplasării.
 

Reglementări vamale

Importul, consumul, producerea și deținerea de stupefiante, chiar și în cantități foarte mici sunt interzise și aspru pedepsite de lege.

În Sudan, nu sunt acceptate niciun fel de cărți de credit cu circulație internațională.

De asemenea, sunt strict interzis importul, producția, deținerea și consumul de băuturi alcoolice.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice