Condiţii de călătorie

Republica Africa Centrală

Ultima actualizare: 
30 octombrie 2017


Condiţii de intrare şi regim de şedere

Ministerul Afacerilor Externe recomandă evitarea oricăror deplasări în Republica Centrafricană, pe fondul situaţiei de securitate foarte precare, ca urmare a conflictului armat dintre comunităţile confesionale creştină şi musulmană, pe întreg teritoriul ţării, inclusiv capitala Bangui. Guvernul ales în 2016 prin alegeri libere, recunoscut, şi care are sprijinul comunităţii internaţionale, şi forţele de menţinere a păcii au dificultăţi majore în controlarea situaţiei.

Cetăţenii români care nu respectă avertismentele Ministerului Afacerilor Externe şi se deplasează în zone de risc, fac acest lucru pe propria răspundere.

Cetăţenii români, titulari de paşapoarte turistice, au nevoie de viză de intrare în Republica Centrafricană.

Indiferent de tipul de viză solicitat, se va evita utilizarea paşaportului temporar. Toate tipurile de documente de călătorie folosite de cetăţenii români trebuie să aibă o valabilitate de minimum 6 luni.

Oricare ar fi tipul de viză solicitat, este obligatorie încheierea unei asigurări de sănătate.

 

Ameninţări teroriste

Având în vedere situaţia de securitate foarte precară din Republica Centrafricană, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să nu se deplaseze în această ţară, iar celor care se mai află pe teritoriul statului, să părăsească zona.

Cetăţenii români sunt sfătuiţi să nu se deplaseze, sub nicio formă, în zonele publice aglomerate de pe întreg teritoriul ţării, acolo unde ar putea avea loc acţiuni ale adepţilor celor două confesiuni religioase.

Cetăţenii români sunt sfătuiţi să se informeze cu regularitate asupra condiţiilor de securitate din zonă şi să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile locale şi să consulte periodic portalul Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro) .

Cetăţenii români care doresc să călătorească în Republica Centrafricanăsau se află deja pe teritoriul său, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României din Sudan, la adresa: Kafouri Area - Kassala Road, Plot 172-173 Khartoum North, C.P. 1494, telefon: +249 185 338114; fax: +249 185 341497; E-mail: khartoum@mae.ro; Web: khartoum.mae.ro, şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel datele de contact pentru a se putea lua legătura în situaţii de urgenţă.

 

Siguranţă şi criminalitate

Cetăţenii români care se află pe teritoriul Republicii Centrafricane sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări:

  • Să nu iasă pe străzi în niciun caz după lăsarea întunericului;
  • Să evite locurile aglomerate;
  • Să respecte cu stricteţe anunţurile şi recomandările autorităţilor locale;
  • Să urmărească presa locală, pentru a afla care sunt zonele în care ar putea ave loc confruntări între creştini şi musulmani pentru a le putea evita;
  • Să consulte periodic portalul MAE (www.mae.ro), rubrica „Sfaturi de călătorie”, pentru informaţii actualízate;
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini.

 

Sistemul medical

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă pentru întreaga durată a deplasării.


Reglementări vamale

Importul, consumul, producerea şi deţinerea de stupefiante, chiar şi în cantităţi foarte mici, sunt interzise şi aspru pedepsite de lege.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice