Condiţii de călătorie

Brunei Darussalam

 • Nu există restricţii de călătorie.
Ultima actualizare: 
10 noiembrie 2014


Condiţii de intrare şi regim de şedere

Brunei este, în general, o țară pașnică, existând o amenințare scăzută de terorism. Nivelul criminalității este scăzut, dar au existat incidente care au implicat turiști străini, îndeosebi furturi minore. Încheiaţi o asigurare medicală înainte de a călători în Brunei.

Posesorii de pașapoarte românești trebuie să aibă pașapoarte valide cel puțin 6 luni înainte de a intra în Brunei pentru afaceri sau vizită. În cazul unei șederi care depășește 90 de zile, trebuie să obțină viza înaintea sosirii în Brunei. De asemenea, este necesar să aibă 6 pagini disponibile în pașaport pentru a obține extensia vizelor de muncă, studii sau pentru a prelungi șederea în Brunei peste 90 de zile. Posesorii de pașapoarte diplomatice și de serviciu trebuie să aibă o viză obținută anterior sosirii în Brunei dacă vor sta mai mult de 90 de zile.

În cazul plecării de pe aeroport, se achită o taxă de plecare, numerar, în dolari bruneeni sau singaporezi.

Ofensele care se referă la imigrare sunt pedepsite cu bătaia cu bastonul/biciuirea.

Lucrătorii care depășesc timpul de ședere legală în Brunei riscă sentințe cu închisoarea, amenzi și bătaia cu bastonul. Persoanele asociate cu aceștia – cum ar fi contractorii sau angajatorii – sunt și ele pasibile de pedeapsă, dacă persoana în cauză este găsită vinovată.

Brunei a impus restricții de circulație persoanelor care au virusul HIV/SIDA ca parte a interdicțiilor pentru bolile transmisibile. Ministerul Sănătății din Brunei Darussalam cere tuturor celor care intră în Brunei să completeze un card cu o declarație privind starea de sănătate și să o predea ofițerului răspunzător la sosire. Conform Secțiunii 7, din ordinul privind Bolile Infecțioase 2003, călătorii pot fi supuși unei examinări medicale la intrarea în Brunei Darussalam. Dacă există suspiciunea unei boli infecțioase sau dacă persoana care călătorește a intrat în contact cu un bolnav infecțios, conform secțiunii 15 a Ordinului, călătorul poate fi supus carantinei.

Verificați în pașaport perioada care a fost trecută de autoritățile de imigrare.

 • Dublă cetăţenie

Brunei nu recunoaște dubla cetăţenie. Dacă se constată că aveți două pașapoarte, riscați să vă fie refuzată intrarea. Dacă aveți dublă cetăţenie, este de preferat să intrați în Brunei folosind pașaportul pe care l-ați utilizat la ultima vizită aici. Rețineți faptul că, pe perioada șederii în Brunei, cetăţenia recunoscută va fi cea declarată la intrarea în țară și asistența consulară acordată va fi în concordanță cu aceasta.

 • Angajare

Ca regulă generală, orice persoană care merge în Brunei pentru a lucra sau a studia, trebuie să obțină viza de ședere înaintea ajungerii în Brunei. Angajarea expatriaților este controlată de o cotă pe piața muncii locale stabilită de Departamentul Muncii, iar eliberarea permiselor de lucru este făcută de Departamentul de Imigrări. Permisele de muncă sunt eliberate în funcție de contractele de muncă existente, în general.

Cetățenilor români care vizitează Brunei, li se acordă viza pentru 90 de zile, la intrare. 

Pentru informații suplimentare, accesați site-ul Imigrărilor din Brunei.


Ameninţări teroriste

Există o amenințare scăzută de terorism, dar trebuie avut în vedere riscul general de atacuri teroriste care se pot produce în locuri publice, inclusiv în cele frecventate de expatriați sau călători străini.

Trebuie luat în considerare faptul că în Indonezia, de exemplu, au avut loc explozii și incidente armate anti-occidentale și, ca atare, există îngrijorarea că grupuri precum Jemaah Islamiyah (JI) au capacitatea de a organiza atacuri teroriste în regiune.


Siguranţă şi criminalitate

Nivelul criminalității este scăzut, dar au existat incidente care au implicat turiști străini, îndeosebi furturi minore. Este recomandat să aveți grijă de pașaport, să evitați să călătoriți având obiecte de valoare asupra dumneavoastră, să nu lăsați lucrurile în mașină, la vedere sau în interior, deoarece riscați o spargere.

Evitați orice demonstrații sau adunări mai mari. În cazul producerii unor demonstrații în apropierea dumneavoastră, se recomandă ferm să părăsiți imediat zona respectivă.

Legi locale şi obiceiuri

Legile locale reflectă, în primul rând, caracterul islamic al țării. Trebuie să vă îmbrăcați modest și să respectați tradițiile și obiceiurile locale, îndeosebi religioase, cu precădere în perioada Ramadanului sau dacă intenționați să vizitați lăcașuri de cult. În 2015, luna Ramadanului va începe la 18 iunie și se va sfârși la 18 iulie.

Majestatea Sa Sultanul și ceilalți membri ai familiei regale din Brunei sunt respectați, iar eventualele critici exprimate public la adresa lor ar putea crea o mare ofensă.

La 22 octombrie  2013 un nou Cod Penal Sharia a fost redactat, urmând a fi implementat pe etape, începînd din mai 2014. Noul cod prevede pedepse corporale severe, precum și pedepasa capitală, pentru o serie de infracțiuni, iar unele dintre aceste situații se aplică și non-musulmanilor.

Adulterul (implicând un musulman) și apropierea de persoane de sex opus este considerată infracțiune în legile din Brunei și poate atrage aplicarea unei amenzi, închisoare sau ambele pedepse. Conform noului Cod Penal Shariah este infracțiune consumarea hranei, băuturilor sau fumetul în public în perioada postului din Ramadan. Puteți fi amendat cu până 4,000 de dolari bruneeni și/sau închisoare până la 1 an.

Posesia de materiale pornografice este ilegală. Homosexualitatea este ilegală. Există pedepse severe pentru traficul de droguri, inclusiv aplicarea pedepsei capitale. Alte infracțiuni pot atrage biciuirea sau închisoare pe termen lung.

Fumatul este interzis în anumite locuri publice, inclusiv în magazine sau restaurante, stații de autobuz, clădiri guvernamentale. Puteți fi amendați, dacă nu respectaţi cu stricteţe aceste interdicţii.

Poliția Regală din Brunei are, de regulă, ofițeri care vorbesc limba engleză, sunt profesioniști și politicoși. În cazul în care sunteți reținuți, solicitaţi să fie contactată Ambasada României în Malaysia.

Coordonate ale misiunii diplomatice

Adresa: 114 Jalan Damai (off Jalan Ampang), 55000 Kuala Lumpur, Malaysia 

Puncte de reper: SuCasa Hotel, Wisma Chinese Chamber

Telefon: +60 3 21423172

Fax: +60 3 21448713

E-mail: ambkuala@gmail.com

Web site: http://kualalumpur.mae.ro 

Program: luni-vineri, 09.00 - 17.00

Secţia consulară

Telefon: +60 3 21482065

Fax: +60 3 21448713

E-mail: dhmroembkl@gmail.com

Program consular: luni, joi: 13.00-15.00

Telefoane utile

 • Brunei cod de țară: 673
 • Ambulanță: 991, +6732222366
 • Royal Brunei Police Force: 993, +6732222333, +6732423901
 • Pompieri: 995, +6732380402
 • Salvare/recuperare: 998, +6732332600
 • Spitalul soției Regelui Pengiran Anak Saleha Hospital (RIPAS): +6732222366
 • Spitalul Gleneagles: +6732611883
 • Taxi – Bandar Seri Begawan: +6732222214, +6732226853
 • Taxi – Kuala Belait: +6733334581
 • Taxi – Seria: +6733222030, +6733222155

Pentru mai multe informații:
http://www.bruneidirecthys.net/about_brunei/useful_phone.html


Sistemul medical

Sistemul de sănătate din Brunei este, în general bine organizat și rezonabil în ceea ce priveşte costurile, dacă nu optați pentru serviciile spitalelor private. Serviciile medicale nu sunt gratuite în Brunei, dar spitalele de stat vor furniza serviciile medicale fără necesitatea unei garanții a plății. Urmează ca, înainte de a părăsi spitalul, să achitați facturile.

Costurile serviciilor vor fi suportate de către fiecare persoană în parte. Este esențial să aveți asigurare de călătorie completă, înainte de a părăsi România. Asigurați-vă că polița dumneavoastră de asigurare cuprinde următoarele:

 • Avion sanitar, în cazul în care trebuie să fiți transportat în România sau în altă parte;
 • Asigurare medicală completă (costurile pot fi mari);
 • În cazul decesului, transportul corpului în țara de origine;
 • Aducerea familiei dumneavoastră, în țară, în caz de îmbolnăvire gravă sau rănire.

Dacă aveți nevoie de asistență medicală de urgență, puteți merge la orice clinică sau apela 991 pentru o ambulanță.

Există două spitale importante, Spitalul General Guvernamental (RIPAS) în Bandar Seri Begawan și centrul Jerudong Park Medical Centre (JPMC). În cazul unor complicații, puteți fi evaucuat în Malaysia sau Singapore, cu avionul, dar costurile sunt mari.

Tratament dentar de urgență poate fi acordat la Jerudong Park Medical Centre (JPMC) sau la dentiști locali.


Condiţii privind traficul

Standardele de conducere diferă de cele europene. Traficul  nu este întotdeauna oprit la semafor pentru culoarea roșie sau la trecerea de pietoni. Nu sunt utilizate întotdeauna centurile de siguranță sau standarde de condus preventiv. Drumurile sunt, în general, bune. Dacă veți fi implicați într-un accident de mașină ca șoferi, nu părăsiți locul accidentului.

Șoferii mașinilor neînregistrate în Brunei pot cumpăra combustibil doar la 10 stații de benzină din țară, decise de autorități, în cantitate totală de 250 litri. Plinul unei mașini străine este mai scump, deoarece costul nu beneficiază de subsidiile guvernamentale. Puteți conduce în Brunei dacă Departamentul transporturilor din Ministerul Comunicațiilor vă aprobă solicitarea, sau puteți utiliza un permis internațional de conducere, maximum 3 luni.

 • Circulaţia auto: (starea drumurilor, limitele de viteză admise, parcarea, permisul de conducere, transportul public, informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie)
 • Permise de conducere și vehicule

Pentru a putea conduce în Brunei, vă este necesar un permis de conducere local. Vizitați site-ul Departamentului de Transporturi pentru informații suplimentare. Accidentele de mașină trebuie raportate la poliție în 48 de ore.

 • Trekking

Aveți grijă dacă vizitați pădurea tropicală, vă puteți rătăci foarte ușor. Folosiți un ghid care este recunoscut ca fiind profesionist și nu părăsiți cărarea bătătorită.

 • Călătorii cu avionul

O taxă de plecare (5 dolari bruneeni pentru a călători în Indonezia, Malaysia și Filipine și de 12 dolari pentru toate celelalte destinații) se plătește în moneda locală la verificarea în aeroport la plecarea din Aeroportul Internațional Brunei.


Reglementări vamale

Vânzarea de alcool este interzisă în Brunei. Non-musulmanii peste 17 ani pot aduce, fără taxe, 2 sticle de vin sau alcool și 12 cutii de bere, la sosirea în Brunei, dar trebuie să le declare la vamă. Între două importuri de alcool trebuie să fie o perioadă de minimum 48 de ore. Păstrați chitanța de la vamă pentru eventuale inspecții. O listă a bunurilor interzise sau restricționate se găsește pe website-ul Vămii Regale din Brunei.

Printre acestea se numără:

 • Băuturile alcoolice, mai mult de 2 sticle
 • Narcotice
 • Material porongrafic
 • Toate armele, inclusiv cele de colecție sau modele, puști jucărie, muniție
 • Radiouri sau dispozitive de transmisie
 • Artificii
 • Țigări care nu au avertizare scrisă pe pachete
 • Porci domestici exportați din Thailanda
 • Materiale radioactive
 • Bani falși

Restricții pentru sumele cash: Maximum 15.000 Dolari Brunei


Regimul animalelor de companie

Procesul aducerii unui animal de companie în Brunei poate fi complicat. Iată, pe scurt, condițiile pentru a aduce în Brunei-Darussalam un animal de companie:

 • Obținerea în avans a unei autorizații de sănătate de la un inspector veterinar în Brunei-Darussalam
 • Certificat de sănătate de la veterinar (cu cel mult 10 zile înaintea plecării).
 • Licență de import de la Ministerul Agriculturii din Brunei.
 • Carantină, a cărei durată variază în funcție de țara de origine
 • Un microcip nu este obligatoriu, dar este recomandat.

Certificat și vaccinare anti turbare: toate animalele peste 3 luni trebuie să aibă un certificate anti turbare. Vaccinul trebuie făcut cu cel puțin 60 de zile înainte de plecare, dar nu mai mult de 1 an.

Certificatul trebuie să conțină:

 • numele și adresa proprietarului
 • despre animal: rasă, sex, data nașterii, mărime, culoare, semen particulare.
 • ţara de origine, puncte de tranzit, dacă e cazul.
 • declarație că animalul a fost verificat cu 10 zile înaintea plecării și nu prezintă semne de boală.

Carantina va dura 180 de zile.

Aplicația pentru permisul de a importa animalul de companie trebuie făcută la adresa:

Animal Health and Quarantine Unit, Department of Agriculture, Ministry of Industry and Primary Resources, Old Airport, Berakas

Brunei Darussalam BB33510, Tel: 673-2380144 Ext 332, Fax: 673-2382226

Mai multe informații găsiți la: http://www.petrelocation.com/resources/international-regulations/brunei.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice