Condiţii de călătorie

Jamaica

Ultima actualizare: 
6 februarie 2018


Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români care călătoresc în Jamaica au nevoie de viză de intrare. Cetățenii români posesori ai unei vize valabile, emisă de S.U.A. sau Canada, care călătoresc în scop turistic în acest stat, nu au nevoie de viză pentru o perioadă de 30 de zile, cu condiția să poată face dovada vaccinării contra rujeolei, rubeolei și poliomielitei, un certificat medical emis după data de 14 august 2014.

Viza se poate obţine de la ambasadele sau consulatele Statului Jamaica din străinătate, cat şi la punctele de trecere a frontierei. Viza poate fi prelungită pentru o perioadă de 30 de zile.

Documentele necesare obținerii vizei de scurtă ședere sunt:

 • paşaport cu valabilitate de minim 6 luni de la data intrării;
 • biletul de călătorie dus-întors sau un bilet de întoarcere într-o altă țară în care să fie admiși;
 • rezervare de hotel;
 • dovezi privind acoperirea cheltuielilor de şedere (voucher, cash etc);
 • dovada vaccinării împotriva rujeolei, rubeolei și poliomelitei.
 • taxa de eliberare a vizei (100 dolari USA).

Reprezentarea diplomatică și consulară a statului Jamaica este asigurată de misiunea diplomatică a acestui stat în Germania.

Datele de contact ale Ambasadei Jamaica la Berlin, Republica Federală Germania sunt următoarele:

Schmargendorfer Straße 32, 12159 Berlin, Germania,

Telefon: +49 30 85 99 45 11, fax: +49 30 85 99 45 40

E-mail: info@jamador.de.

Informații suplimentare privind intrarea străinilor în Jamaica pot fi accesate pe site-ul oficial jamaican www.pica.gov.jm.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să îşi notifice prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale de contact prin completarea formularului disponibil pe www.econsulat.ro. În situații de urgență, ambasada României la Havana (care asigură reprezentarea și în Jamaica) poate fi contactată la numărul de telefon +53 52 86 83 86.


Doriţi să lucraţi în Jamaica?

Cetățenii străini se pot angaja în Jamaica în baza permisului de muncă eliberat de către Ministerul Muncii și Securităţii Sociale. Permisul de muncă trebuie solicitat de către angajatorul jamaican. Vizele de lucru sunt eliberate numai pe baza unor dovezi de ofertă de muncă confirmată.

Documentele ce trebuie prezentate, împreună cu cererea de viză, sunt:

 • paşaport național valabil;
 • scrisoarea originală a societăţii care confirmă oferta de muncă;
 • aprobarea permisului de muncă original, semnat de către sau în numele ministrului Muncii;
 • formular completat de cerere de viză;
 • o fotografie tip pașaport;
 • taxa de viză.

Atenţie! Acceptul de intrare a lucrătorului străin pe teritoriul jamaican este la discreţia ofiţerului de imigrare. Acesta solicită ca străinul să aibă în posesia lui, la sosire, bilet de întoarcere şi paşaport valabil cu viză de intrare corespunzătoare.


Siguranţă şi criminalitate

Jamaica se confruntă cu o rată de criminalitate destul de ridicată. În ultimii ani, au crescut atacurile armate în care au fost implicați turiști străini. De aceea, sunt contraindicate deplasările în zone precum: cartierele Tivoli Gardens, Whitfield Town, Payne Land, West Kingston, Grant’s Pen, August Town, Denham Town, Hannah Town, Arnett Gardens, Olympic Gardens, Harbour View, Central Village, Spanish Town, Mountain View, Trench Town, Cassava Piece, Canterbury, Norwood și Rose Heights din Kingston; cartierele St. Clavers Avenue and Hart Street, Flankers, Canterbury, Norwood, Rose Heights și Mount Salem, în Montego Bay.

În urma violențelor, la 19 ianuarie 2018 a fost decretată stare de urgență în San james Parish, care include și localitatea turistică Montego Bay. Se recomandă maximă prudență, limitarea deplasărilor în afara hotelurilor și respectarea recomandărilor autorităților locale.

Se recomandă evitarea transportul public și a deplasărilor noaptea sau în cartiere mărginașe. Optați pentru excursii la obiectivele turistice, organizate de agenții autorizate și transportul cu taxiuri oficiale (plăcuțe roșii) și alte mijloace de transport ale Oficiului de Turism din Jamaica (Jamaica Tourism Board). Evitați plajele din afara resorturilor. Manifestați precauție față de localnicii care se oferă să vă ajute să găsiți locuri de cazare sau restaurante. În caz de atac armat, nu opuneți rezistență.

În caz de urgență, poliția poate fi apelată la numărul 119.


Avertisment privind drogurile

Consumul și vânzarea de droguri, inclusiv marijuana (ganja), sunt interzise de lege și se pedepsesc cu închisoarea. Se efectuează controale severe la ieșirea din țară. Asigurați-vă că bagajele rămân tot timpul sub supravegherea dumneavoastră.


Dezastre naturale

În perioada mai-noiembrie, Jamaica poate fi afectată de uragane și alte fenomene meteo extreme.

Dacă călătoriți în zonele de coastă în sezonul de uragane, trebuie să știți că vă expuneți unor riscuri considerabile și se recomandă să fiți pregătiți să vă schimbați brusc planurile de călătorie, inclusiv prin scurtarea sau anularea călătoriei, să vă informați despre prognoza meteo, inclusiv previziunile de furtuni (National Hurricane Center (www.nhc.noaa.gov), să vă asigurați că aveți date de contact în situații de urgență ale companiei aeriene sau agenției de turism, să urmați instrucțiunile și recomandările autorităților locale.

Jamaica este într-o zonă cu risc seismic. În caz de cutremur, urmați recomandările autorităților locale.


Sistemul medical

Înainte de plecarea în Jamaica, se recomandă consultarea medicului şi contractarea unei asigurări medicale cuprinzătoare (care să acopere cheltuielile medicale şi repatrierea din motive medicale). Este recomandată vaccinarea împotriva difteriei, poliomielitei şi tetanosului, eventual şi împotriva hepatitelor virale A și B.

Se menține avertizarea Organizației Mondiale a Sănătății privind riscul de infectar cu virusul Zika. Jamaica este o țară de categoria 1, Zonă cu introducere nouă sau reintroducere și transmitere în desfășurare. Mai multe informații privind clasificarea teritoriilor expus la acest risc sunt disponibile pe pagina: http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/259690/1/zika-classification-12Dec17-eng.pdf.

Se manifestă frecvent:

 • Gripa A/H1N1;
 • Dengue – transmisă prin înţepături de ţânţar. Se recomandă măsuri obişnuite de protecţie: haine lungi, produse împotriva ţânţarilor. Afecţiunea poate lua o formă gravă. Aspirina nu este recomandată;
 • Chikungunya – cazurile de îmbolnăvire cu acest virus transmis de ţânţari s-au înmulțit și au luat, la începutul lunii octombrie 2014, proporțiile unei epidemii. Se recomandă aceleaşi măsuri de protecţie ca şi în cazul prevenirii de dengue;
 • SIDA – răspândire semnificativă.

Există facilități medicale în zonele turistice și în capitala Kingston, însă costurile tratamentului pot fi foarte ridicate. În cazul persoanelor care urmează medicație în mod curent, este necesar un permis special pentru introducerea în țară a medicamentelor. Documentele necesare sunt: scrisoare medicală, copie a rețetei, copii ale biletelor dus-întors, adresa din Jamaica, date de contact ale medicului și pacientului. Cererea se depune la Ministerul Sănătății (Chief Dangerous Drugs Inspector, Pharmaceutical and Regulatory Affairs Department Standards and Regulation, 45-47 Barbados Avenue, Kingston 5, Jamaica W.I., Tel: 1(876) 633-7137, Email: parchmentt@moh.gov.jm and porteoust@moh.gov.jm, Website: www.moh.gov.jm).


Condiţii privind traficul auto

Sensul de circulaţie auto este pe partea stângă a carosabilului.

În afara unor rute importante, cum ar fi cele care deservesc coasta de nord și autostrada de la vest de Kingston, rețeaua de drumuri este sinuoasă, îngustă și influenţată de condițiile meteorologice, mai ales în timpul sezonului ploios (iunie-octombrie). Nu se recomandă deplasarea pe timp de noapte, deoarece drumurile sunt marcate necorespunzător, existând multe obstacole.


Călătoria cu animale de companie

Călătoria cu animale de companie este permisă în condițiile reglementate de Ministerul Industriei, Comerțului, Agriculturii și Pescuitului. Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul http://www.jhcuk.org/visitors/pets.


Sistemul monetar şi schimbul valutar

Moneda națională este dolarul jamaican. Sunt acceptate cardurile Visa, Mastercard, Cirrus și Plus. Manifestați precauție la folosirea cardurilor pentru plăți curente, în locuri publice cum sunt restaurantele și magazinele.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice