Condiţii de călătorie

Republic Palau

  • Nu există restricţii de călătorie.
Ultima actualizare: 
09 decembrie 2015


Condiţii de intrare şi regim de şedere

La data de 8 decembrie 2015 a intrat în vigoare Acordul între Uniunea Europeană și Republica Palau privind exonerarea de obligația de a deține viză de scurtă ședere.

Conform prevederilor acestui Acord, cetățenii UE/Republicii Palau care dețin un pașaport simplu, diplomatic, de serviciu, oficial sau special pot intra și rămâne fără viză pe teritoriul Republicii Palau/UE pentru o perioadă maximă de 90 de zile în cursul oricărei perioade de 180 de zile.

Cetăţenii români care călătoresc în acest stat cu un pașaport simplu temporar trebuie să se asigure că acesta este valabil cel puţin şase luni.
 


Ameninţări teroriste

Nivelul de terorism este scăzut, dar trebuie avut în vedere riscul global de atacuri teroriste, care ar putea exita în locuri publice, inclusiv cele frecventate de străini.
 


Siguranţă și criminalitate

În Palau pedeapsa cu moartea a fost abolită în anul 1994.

Există sancțiuni severe pentru toate infracțiunile legate de droguri.

Homosexualitatea este ilegală în Palau și legile sunt aplicate ocazional. Afișările de afecțiune între parteneri de același sex pot ofensa populația locală.

Vârsta minimă legală pentru cei care consumă băuturi alcoolice este de 21 ani. Este interzisă consumarea de băuturi alcoolice în public, cu excepţia spaţiilor autorizate.

Dezastre naturale:

Palau este predispusă la cicloane tropicale și inundații, în special în perioada iunie-noiembrie.

Este indicat să monitorizaţi cu atenţie actualizările meteo locale și să respectați toate instrucțiunile emise de autoritățile locale.
 


Sistemul medical

Facilitățile medicale sunt, în general, adecvate pentru tratament simplu în Palau și sunt limitate în ceea ce privește disponibilitatea și calitatea.

Medicii și spitalele solicită, de multe ori, plata imediată în numerar,pentru serviciile de sănătate.

Tratarea unor afecțiuni medicale grave, care necesită spitalizare sau evacuare,poate fi foarte costisitoare.

Asigurați-vă că aveți asigurare de sănătate de călătorie corespunzătoare și fonduri accesibile pentru a acoperi costurile pentru orice tratament medical în străinătate și repatriere.

Singurul spital național este Spitalul “Belau National”, din Koror, la care se poate ajunge, în general, în mai puțin de două ore de la cele mai multe locații. Spitalul are o sală de chirurgie, aparate de dializă și o clinică de ambulatoriu. Spitalul găzduiește, de asemenea, o farmacie care distribuie medicamente de bază. Dacă aveți nevoie de asistență medicală de urgență în timpul călătoriei, apelaţi 911 și solicitaţi asistenţă medicală. Trebuie să contactați compania dumneavoastră de asigurare imediat în cazul în care se  face referire la o unitate medicală pentru tratament.
 


Condiţii privind traficul auto

În Republica Palau există numeroase taxiuri locale.

În cazul în care închiriaţi o mașină, conduceţi prudent, mai ales pe  drumurile accidentale. Ambele tipuri de autoturisme (cu volanul pe partea stângă și cu volanul pe partea dreaptă) sunt prezente în Palau.

În Palau se conduce pe partea dreaptă a carosabilului.
 


Utilizarea cărţilor de credit

Moneda naţională a Republicii Palau este dolarul american (USD).

Cărţile de credit sunt acceptate pe scară largă (cu excepția AMEX și Diners).
 


Reglementări vamale

Import gratuit pentru:

  • o sticlă de bautură alcoolică;
  • un pachet cu 20 ţigări sau un trabuc sau 0,17 kg tutun de pipă, tutun de mestecat sau tutun de fumat vrac.

Interzise: substanțe și arme.
 


Regimul animalelor de companie

Palau ţine în carantină animale de companie care sunt sănătoase, care provin din țări cu o incidență scăzută de rabie, pentru o perioadă de 120 de zile.

Animalele de companie trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:

  • animalele de companie trebuie sã fie vaccinate pentru rabie și alte boli cu cel puțin o lună, dar nu mai mult de 12 luni înainte de intrarea în Palau.
  • Un medic veterinar licențiat trebuie să completeze un certificat veterinar pentru Palau. Autoritatea competentă din ţara responsabilă pentru importul sau exportul de animale trebuie să aprobe formularele necesare.
  • O copie a certificatului pentru rabie.

Un test pentru căpușe și tenie trebuie să fie administrat de către un medic veterinar autorizat chiar înainte de intrarea animalului în Palau.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice